Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filiz İnceoğlu Erkin Koray’ı anlatıyor: “Onu düşüncelerinden kimse vazgeçiremezdi”

Türk rock müziğinin efsane isimlerinden Erkin Koray’ın vefatı, derin üzüntü yarattı. Koray’ı daha iyi tanımak için kendisiyle uzun yıllarını geçiren, şarkılarıyla büyüyen Filiz İnceoğlu ile konuştuk. Erkin Koray’ı idol olarak gören İnceoğlu, “Fikirlerini sonuna kadar savunurdu. Eğer bir konuda inanmışsa onu asla o düşünceden vazgeçiremezdiniz. Erkin Baba zor bir karakterdi, çetin cevizdi” dedi.

Yıllardır Kanada’nın Toronto şehrinde yaşayan Türk rock, Hard rock ve Anadolu rock sanatçısı Erkin Koray, yoğun bakıma kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yaşa bağlı sağlık sorunları yaşayan ve akciğerinden rahatsızlığı olan Koray’ın vefatının üzerinden dört gün geçti. Koray’ın yıllarca menajerliğini yapmış, aynı zamanda dostu Metin İnceoğlu’un kızı Filiz İnceoğlu, Erkin Koray’ı Medyascope’a anlattı.

“Babam için Erkin Koray bir yaşam tarzıydı”

Filiz İnceoğlu, babasının, Erkin Koray’la çalışmadan önce de aslında büyük bir hayranı olduğunu anlatıyor. “Babam 12 yaşından beri Erkin Koray dinlediğini, onun şarkılarının da bir yaşam tarzı haline getirdiğini bize hep anlatırdı” diyen Filiz İnceoğlu’nun, Koray’la tanışma serüveni şöyle başlıyor:

“Erkin Baba 80’li yılların başında Ses Sineması’na konser vermeye gelmişti. Babam da elime bir çiçek vermişti, konser sonrası da ben çiçeği gidip Erkin Koray’a vermiştim. O zaman beş-altı yaşlarındaydım.”

İnceoğlu, babasının Erkin Koray’ın her gittiği konserine mutlaka bir çiçek alıp ya kardeşi Erkin’le ya da kendisi aracılığıyla sahneye gönderdiğini söylüyor. Erkin Koray’a hep “Baba” diye hitap edildiğini de ekliyor.

“Erkin Baba çocukları çok severdi”

Erkin Koray’la tanıştığı zaman henüz çocuk olduğunu söyleyen İnceoğlu, aklında kalan anıları anlatıyor:

“Erkin Baba’nın grubunda başka müzisyenlerin çocukları da vardı. Biz üç kardeştik ve ben o zaman çocuk yaşta değildim artık. Kardeşlerim, Damla (Erkin Koray’ın kızı), ben ve diğer çocuklar konserlerde bazen bir çocuk masası oluşturur, dahil olurduk. Erkin Baba çocukları da çok severdi, benim kardeşim doğduğu zaman küçücük ayakları vardı, ‘Bu ayaklara bak pamuk pamuk’ diye severdi. Hiç unutmam, aile içerisinde de hâlâ konuşuruz.”

“Kardeşim Erkin, Erkin Baba, ben ve babam (Metin İnceoğlu). 90-91 yılları olsa gerek, Kadıköy konseri çıkışı. Ben daha 14-15 yaşlarındayım.”

“Hayranlarına çok değer verirdi”

Erkin Koray’ın prensipli, mesafeli, dominant bir tarafının olduğunu söyleyen İnceoğlu, “Fikirlerini sonuna kadar savunurdu. Eğer bir konuda inanmışsa onu asla o düşünceden vazgeçiremezdiniz. Erkin Baba zor bir karakterdi, çetin cevizdi” diyor.

İnceoğlu’nun anlatmasına göre Erkin Koray, hayranlarına mesafeli yaklaşımından öte bir tavır sergileyen bir sanatçı. “Hayranlarına çok özel bir değer verirdi” diyen İnceoğlu, konser çıkışı gelen hayranlarıyla vakit geçirdiği ve onlarla içten bir şekilde ilgilendiğini söylüyor.

Metin İnceoğlu: “Mezarımda Erkin Koray çalın”

Filiz İnceoğlu, Erkin Koray’ın yerinin çok ayrı olduğunu söylerken, babası Metin İnceoğlu’nu da anıyor:

“Bu örneği verirsem babamın Erkin Baba’ya olan sevgisini daha iyi anlayacaksınız. Babam, ‘Ben öldüğüm zaman mezarımda Erkin Koray çalın’ demişti. Kendi hayatını da ona ve onun işlerine adamış, vefakâr bir adamdı. Erkin Koray denince bizim ailede akan sular durur.”

“Gitar çalmaya başladığımda ilk elektro gitarım Erkin Baba’nın Fender’i olmuştu”

90’lı yıllarda gitar çaldığını anlatan Filiz İnceoğlu, elektro gitar çalmak istediğini, Erkin Koray’ın da yardımcı olduğunu anlatıyor:

“Erkin Koray bir idol, bir figür. Gitarı çok sevdiğim için amacıma ulaşmamda bana destek olabilecek  en yakın kişi oydu. Babam beni ‘Elektro gitar çalmak isteyenler önce klasik gitardan başlar’ diyerek klasik gitar kursuna yazdırmıştı. Ben üç sene kadar gitar dersi aldıktan sonra Erkin Baba ‘Artık tamam, sen olmuşsun, elektrikli gitara geçebilirsin’ demişti. Sonra bana kendi elektro gitarını, Fender’ini vermişti. Ona çok dikkat eder ve onu çok severdi. İşte o gitarla ben ilk pratiklerimi yapmıştım. Hatta bana ilk pedalımı da Erkin Baba hediye etmişti.”

“Damla, bizim Erkin, Erkin Baba ve babam.”

“Gençliğim, çocukluğumdur”

İnceoğlu, “Çok şey paylaştığımız, çocukluğum ve gençliğim aklıma geliyor. Yani Erkin Koray benim için babamla sohbettir” diye anlattığı Erkin Koray’ın vefatı üzerine konuşuyor:

“Bu haberi aldığımda aklıma ilk gelen düşünce ‘Babam Erkin’e kavuştu’ oldu. Şayet ölümden sonra başka bir boyut varsa, onlar şu an beraberler ve eski günleri yâd edip sohbetlerine devam edecekler. Babam arkadaşını, sevdiği insanı yanına aldı. Yakın çevremiz aramızdaki bağı bilirdi. Çok taziye aldık ve ailecek bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Bizim için özel, kıymetli biriydi Erkin Baba” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.