Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Haluk Levent: “Ekonominin yapısal sorunları çözülmeden, yurttaşların geçinme problemi de çözülemez”

Türkiye’de milyonlarca çalışanı etkileyen zam oranı dün açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında geçerli olacak asgari net 17 bin 2 TL olarak açıkladı. Asgari ücrete yüzde 49 zam geldi. Prof. Dr. Haluk Levent belirlenen enflasyon tahminleriyle, sokaktaki fiyatların birbirini tutmadığı için asgari ücretin şimdiden eridiğini söyledi. 

Program editörü: Aliye Altınışık 

Prof. Dr. Haluk Levent’e göre açıklanan ücret yurttaşların eline zaten erimiş olarak geçti. Asgari ücretin artış oranının gelecek yılın ortalama enflasyon tahmini göz önünde bulundurarak belirlendiğini söyleyen Levent, hazırlanan geçinme sepeti ve belirlenen fiyatların gerçeği yansıtmadığı için gerçek enflasyona da ulaşılamadığının altını çizdi. Çünkü Levent’e göre özellikle gıda başka olmak üzere birçok kalemin fiyat artışı, ortalama enflasyonun üzerinde. 

Toplumun geçinme sorunu ağırlaşarak devam edecek” diyen Levent, sorunun giderek fakirleşen ve geçinme sorunu yaşayann yurttaşların yanı sıra asgari ücreti veren taraf olan işveren açısından da sorunlar oluşturduğunu belirtti: 

“Türkiye’de asgari ücreti ödeme kapasitesine sahip işletme sayısı yüksek değil. Geçmiş dönemlerde ucuz kredilerle, vergi aflarıyla yüzdürülen işletmeler var. Bunların zaten nakit akış problemi var. Eski ücreti ödeme kapasitesi zaten yoktu, bunu ödeme kapasitesi hiç yok. Geniş kesimi içeren küçük ve orta ölçekli işletmelerin de verimlilik problemi var. Asgari ücreti tartışmanın ötesine geçerek, işletmelerin sorunlarını çözmeden, ekonominin yapısal sorunlarını gidermeden, orta ve uzun vadeli plan hazırlanmadan geçinmeyle ilgili problemimiz de çözülemez. Hükümetin ısrarla kaçındığı mesele bu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.