Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay-AYM krizi: CHP Meclis’i olağanüstü toplantıya, yurttaşları Tandoğan Meydanı’na çağırdı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımamasına karşı yurttaşları eyleme çağırdı. TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağıran Özel, AYM kararını tanımayan beş hakimin görevden el çektirilmesini istedi. Özel, 14 Ocak Pazar günü saat 13.00’te Ankara’nın Tandoğan (Anadolu) Meydanı’nda miting yapacaklarını söyleyerek, “Demokrasiye, Anayasa’ya, geleceğimize, emeğimize, ekmeğimize, ülkemize, vatanımıza sahip çıkacağımız büyük miting için tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ile Parti Meclisi (PM) olağanüstü gündeminde yargı kriziyle toplandı. Yargıtay 3 Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gezi davasından tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını ikinci kez yok saymasına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel PM toplantısının ardından Meclis’i olağanüstü toplantıya, yurttaşları mitinge çağırdı.

Özel, 14 Ocak’ta Ankara’da miting yapacaklarını duyurdu. Özel, “Geleceğimize sahip çıkıyoruz” diyerek yurttaşları 14 Ocak Pazar günü saat 13.00’te Tandoğan (Anadolu) Meydanı’na davet etti:

“Demokrasiye, Anayasa’ya, geleceğimize, emeğimize, ekmeğimize, ülkemize, vatanımıza sahip çıkacağımız büyük miting için 14 Ocak Pazar günü saat 13.00’te tüm vatandaşlarımızı, tüm siyasi partileri, tüm meslek örgütlerini, tüm sivil toplum örgütlerini ve bu ülkenin geleceğine sahip çıkmak isteyen her ferdini, bilhassa gençlerini Tandoğan Meydanı’na davet ediyoruz.”

CHP TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırdı

CHP Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) 9 Ocak 2024’te saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı. TBMM’nin iradesine darbe girişimi olduğunu vurgulayan Özel, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, TİP, Demokrat Parti, DEVA Partisi’nin toplantı çağrısını imzaladığını, İYİ Parti ve DEM Parti’nin oturuma katılacaklarını söyledi.

“Gezi davası Erdoğan’ın siyasi kan davasıdır”

Gezi davasında hukuka aykırı yargılama olduğunu vurgulayan Özgür Özel, “Can Atalay serbest kalmış olsaydı da Osman Kavala’nın, Tayfun Kahraman’ın, Mine Özerden’in, Çiğdem Mater’in bir kişinin husumeti sonucunda cezalandırıldıkları gerçeğini değiştirmezdi” dedi.

Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Gezi davası baştan aşağıya hukuksuz bir davadır. Gezi davası Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi kin davasıdır, siyasi kan davasıdır. Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini meşrulaştırmak için suçsuz insanları meşrulaştırdığı bir davadır” diye tepki gösterdi.

“Birileri Hatay halkına ‘Siz milletvekili seçebilirsiniz ama siz bilmezsiniz, biz biliriz’ demiştir”

Can Atalay’ın Hatay halkının oylarıyla seçildiğini söyleyen Özel, Atalay’ın mazbatasının da verildiğini hatırlatarak kürsüye yemin etmeye gelemediğini söyledi. Özel, “Birileri Can Atalay’ı Hatay halkına ‘Siz milletvekili seçebilirsiniz ama siz bilmezsiniz, o bilir. Onun talimatıyla biz biliriz’ demiştir. Birileri Can Atalay’a mazbata düzenleyenlere ‘Siz bilmezsiniz, onun talimatıyla biz biliriz’ demiştir. Birileri, TBMM’ye ve hepimiz adına yöneten Bahçeli’ye ‘Sen bilmezsin, onun talimatıyla biz biliriz’ demiştir” diye konuştu. 

“Erdoğan bu darbe girişiminin başında olduğunu itiraf etti”

Kimsenin ağrına gitmiyorsa, Meclis’in geçici başkanı sıfatıyla Devlet Bahçeli’nin ağrına gitmiyorsa, bu milletin ağrına gidiyordur. 600 milletvekilinin ağrına gitmiyorsa, bu milletin ağrına gidiyordur” diyen Özel, Erdoğan’a tepki gösterdi: 

“Anayasalar her doğan için yapılması gerekirken, kendisi için anayasa yaptıran Erdoğan ‘Nasılsa ben istedim diye bazı maddelerini OHAL’de elde sopa, bazı yerde döve döve, bazı yerde devletin imkanlarını kullana kullana değiştirttim. Bilseydim bunu da değiştirirdim. Keyif benim değil mi? Anayasa madde 153 benim için yok hükmündedir’ deyip, 153’üncü maddeyi yırtıp atmıştır. Onun adına beş hakim yapmıştır ama sonra gelip o karara sahip çıkınca Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa’yı ortadan kaldırmaya çalışan bu darbe girişiminin başında olduğunu itiraf etmiştir.”

“Bakan Tunç darbenin komutanının yaveri”

Özel, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “argıtay’ın vermiş olduğu kesinleşmiş bir hüküm söz konusu. Bu kesin hüküm de şu an TBMM’de” sözlerine yanıt verdi: 

“Bugün de Yılmaz Tunç, Erdoğan’ın atadığı Adalet Bakanı. Kararı hatırlatıp, ‘Meclis’in önündedir’ diyerek darbe girişiminin komutanının yaveri olduğunu itiraf etmiştir. Buradaki tehlike şudur, bugün 153’üncü maddenin yırtılıp atılmasına ses çıkarmazsanız, bir gün gelirler 75’inci maddeyi yırtıp atarlar. Artık biz milletvekili, Bahçeli milletvekili, MHP’liler milletvekili, AK Parti grubu milletvekili filan olmaz. Bugün Anayasa Mahkemesi yok hükmündeyse, yarın 75’i yırtıp atarlar, Millet Meclis’i yok hükmündedir.

“Bundan sonra da ‘artık yeter’ demeye devam edeceğiz”

CHP TBMM Grubu toplantısında “Artık yeter” dediğini hatırlatan Özel, “Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen ‘Dediğim dedik, aldığım talimat budur, başkasını tanımam’ diyenlere yeter dedik. İster Gezi’den, ister attığı tweetten, ister Furkan gibi aleni mahkeme tutanaklarını haberleştirmekten dolayı Saray rejiminin esir tuttuğu herkesin durumuna ‘Artık yeter’ dedik ve bundan sonra da demeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

CHP AYM kararını tanımayan beş hakimin görevden el çektirilmesini istedi

CHP’nin atacağı adamları maddeler halinde sıralayan Özel, konuya ilişkin yapılacak başvuruları sıraladı:

“İlk olarak CHP tüzel kişiliği olarak bu suçu işleyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler, Savcılar Kurulu’na, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin ilgili üyeleri hakkında Yargıtay’ın birinci basamak kuruluna kurumsal başvurularımızı yapıyoruz. Yargıtay Birinci Basamak Başkanlık Kurulu’nun bu beş hakim için görevden el çektirme kararını bir an önce almalarının, kendi Anayasal görevleri olduğunu hatırlatıyoruz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, bu kararı beş hakimin uygulamasının Yargıtay’daki ilgili dairedeki diğer 13 hakim ve Yargıtay’da görev yapan tüm hakimler açısından bir suçta ortaklaşma zarureti gibi algılatılıp, bunun bir Yargıtay kararı olarak dayatılması, bu hukuk insanlarının her birinin mesleki gelecek ve onurlarına lekedir. Bu yüzden cımbızla üçüncü daireden çekilen bu beş celladın bu kararına diğer 13 hakimin iştirak etmediğini biliyoruz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nı bu kararı görüşülmek üzere Ceza Genel Kurulu’na götürmeye davet ediyoruz.”

“Beş celladın geleceğimizi karartmasına sessiz kalmayacağız

Götürün Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na çıkalım bakalım oradan Anayasa Mahkemesi kararı uygulanır mı, uygulanmaz mı? Bu ayıba, rezalete, hukuk tanımazlığa, Saray’dan cesaretle adalet cellatlığına Yargıtay’ın bütün üyelerinin ortak edilmesini asla kabul etmiyoruz. Bu yol hep açık ama böyle bir hukuk tanımazlığa ilk kez birileri başvuruyor. Nerede itiraz edilecek? İşte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı itiraz edecek. Neresi karara bağlayacak? Yargıtay Genel Kurulu karara bağlayacak. Yapın bakalım, güveniyorsanız kendinize, Yargıtay Genel Kurulu çıksın ve ‘Bu karar hukukidir. Anayasa’ya uygundur’desin. Üçü Saray’dan, ikisi ortağından talimatlandırılmış, beş celladın hukuku katletmesine, geleceğimizi karartmasına sessiz kalmayacağız.”

TBMM nasıl olağanüstü toplanıyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, en az 120 milletvekilinin imzasıyla olağanüstü toplantıya çağrılabiliyor. Olağanüstü toplantı başvurusunun ardından Meclis Başkanı’nın 48 saat içerisinde yanıt vermesi gerekiyor ancak toplantının ne zaman yapılacağı Meclis Başkanı’nın takdirinde.

TBMM İçtüzüğü gereği olağanüstü toplantı çağrısının yapılmasının ardından en geç yedi gün içerisinde başvuru konusunun görüşülmesi için Meclis’in toplanması gerekiyor. Toplantının başlayabilmesi için en az 200 milletvekilinin Genel Kurul salonunda olması zorunluluğu bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.