Demirtaş’ın savunması ve anlamı | Avukat Hamza Aktan: “Selahattin Demirtaş siyaseti bıraksa da, siyaset onu bırakmayacak”

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında dokuz gün süren bir savunma yaptı. Demirtaş savunmasında “Yıllarca barış için çabaladık” dedi. Demirtaş’ın savunması, Kürt siyasetinde paradigma değişikliğine mi işaret ediyor, Demirtaş kime ne mesaj verdi? Demirtaş’ın savunmasını avukat Hamza Aktan değerlendirdi.

Program editörü: Aliye Altınışık

HDP’nin önceki dönem eş genel başkanlarıyla Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasının duruşması, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde bulunan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Selahattin Demirtaş, 25 Aralık 2023’te başladığı esasa ilişkin savunmasını 8 Ocak 2024 Pazartesi günü tamamladı.

Avukat Hamza Aktan, cumhuriyetin 100. yılına denk gelen ve Kürt siyasetinin en önemli liderlerinin yargılandığı bu davada Demirtaş’ın yaptığı savunmayı “tarihi” olarak niteliyor. Aktan’a göre Demirtaş’ın dokuz gün süren bu savunmaya çok iyi hazırlandığını belli etmesi, babasının ölümüne denk gelmesine rağmen kararlı şekilde devam etmesi, Kürt meselesinin geniş bir tarihi perspektifini sunması ve meselenin bugününe ve geleceğine dair bir bakış açısı sunması sembolik önem taşıyor.

Demirtaş’ın tutuklu olmasına rağmen Türkiye siyasetinde hâlâ büyük etkisinin olduğunu söyleyen Aktan “Dünyada siyasi tutuklu olup bu kadar etkili olan az insan vardır. Demirtaş bu etkisini göstermeye devam ediyor. Bu savunmayla özellikle Kürt kamuoyunda çok ciddi iz bıraktı. Kürt gençlerinin ilham alacağı bir perspektif sundu” dedi. 

Aktan, Demirtaş’ın savunmasında Kürt siyasetine dair bir paradigma değişikliği olmadığını söyledi: 

“Demirtaş, Kürt siyasi hareketinin veya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) önerdiği çizginin dışında bir şey söylemedi. Paradigma değişikliği olduğunu düşünmüyorum. Demirtaş, bu savunmada Şeyh Said, Seyit Rıza ve şu anki liderlere atıf yaparak o hareketin bir parçası olduğunu hatırlatmış oldu. ‘Türkiyelileşme’ meselesi bazı çevrelerce bu hareketin yörüngesini kaybettiğine yönelik eleştirilere sebep olmuştu. Demirtaş buna bir netlik kazandırmış oldu.”

Aktan, Demirtaş’ın siyaseti bıraktığını açıklamış olmasına rağmen, siyasetin Demirtaş’ı bırakmayacağını düşünüyor: 

“Demirtaş artık önemli ve sembolik bir figüre dönüştü. Bu sembolik değer, kendisi istemese de peşinden geleceği için ben önümüzdeki yıllarda da siyasette etkili olacağını düşünüyorum. Savunması da gösterdi ki, bu meseleye katkı sunmaya devam edecek. Savunmasında devletin baskılarıyla çatıştığı kadar, çözüm önerileri de sunarak Kürt siyasi hareketinin müzakereci karakterini de göstermiş oldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.