Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı bastı: Eski içişleri bakanı gözaltında

Polonya’da iktidar savaşları yaşanıyor. Eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ve Bakan Yardımcısı Manciej Wasik, dün akşam (9 Ocak) başkent Varşova’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gözaltına alındı. Kaminski ve Wasik, “yolsuzluğa azmettirmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamalarıyla 2’şer yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Mariusz Kaminski ve Manciej Wasik’in gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanı Marcin Kierwinski, X hesabından yaptığı açıklamada, “Kanun önünde herkes eşittir” diye yazdı. Gözaltılar, Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ile Avrupa Birliği (AB) yanlısı koalisyon arasındaki siyasî kargaşayı gösteriyor.

Ekim 2023’te PiS’ten milletvekili seçilen bu kişiler, PiS üyesi Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın 2015’te kendilerini affetmesi nedeniyle geçen ayki mahkeme kararını tanımayı reddettiler. Duda bugün televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında Kaminski ve Wasik’in gözaltına alınmasının kendisini “derinden sarstığını” belirterek, her iki siyasetçinin de dürüst olduğunu söyledi. İki milletvekilinin vekilliği düşürülse de hem kendileri hem de Duda, af nedeniyle milletvekili olarak kaldıklarını öne sürüyorlar.

Dün gece neler yaşandı?

8 Ocak Pazartesi günü mahkeme, polise iki milletvekilinin gözaltına almasını istedi. Buna rağmen Duda, her iki vekili de dün sabah Varşova’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na davet etti. Birkaç saat sonra gazetecilere kısa bir konuşma yapmak için Saray’dan çıkan ikili saklanmadıklarını, resmi bir davete katıldıklarını, eğer gözaltına alınacak olurlarsa bunun siyasi bir karar olacağını söylediler ve daha sonra polisin giremeyeceğini düşündükleri saraya geri döndüler.

Başbakan Donald Tusk da öğleden sonra bir basın toplantısı düzenleyerek Duda’yı, “siyasi manevralara alet olmakla” suçladı ve yargı kararının uygulanacağını söyledi. Daha sonra akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giren polis ekipleri iki ismi gözaltına aldı. Tutuklamaların ardından yüzlerce PiS destekçisi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın dışında gözaltına alınan isimler için destek mitingi düzenledi.

Açlık grevine başlayacak

Mariusz Kaminski “siyasi bir mahkum olarak, hapsedildiğim ilk günden itibaren” açlık grevine başlayacağını duyurdu. Adalet bakan yardımcısı her iki kişinin de siyasî mahkum olmadığını ancak her mahkumun istediği takdirde yiyecek ve içecekleri reddetme hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Doğu Avrupa ülkesi Polonya’da iktidara gelen Avrupa Birliği (AB) yanlısı hükümet, milliyetçi muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) döneminde atanan kamu yayın kuruluşlarının yöneticilerini görevden almıştı. Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet, PiS’in iktidar olduğu dönemde kamu yayın kuruluşlarını, hükümetin propaganda aracı haline getirdiği suçlamasında bulunuyordu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.