Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Değişim” aday listelerine yansıdı mı? | CHP sekiz büyükşehirin altısında yola mevcut başkanlarla devam edecek

CHP’de yeni yönetim hızla aday mesaisine başladı. “Değişim” sloganıyla yola çıkan Genel Başkan Özgür Özel ve ekibi, CHP’nin yönettiği 11 büyükşehirin sekizinde adayları açıkladı. Sekiz adayın altısı aynı isimler olurken iki isim değişti. CHP’nin 2019’da kazandığı 10 ilin ise sekizinin adayını açıklandı. Sekiz adayın dördü eski başkanlar oldu. Mevcut başkanlardan yeniden aday gösterilenler arasında en çok, deprem sonrası istifası istenen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile göçmen karşıtı politikaları, cinsiyetçi yorum ve sözleriyle gündeme gelen Tanju Özcan tartışıldı. 

CHP, aday belirleme mesaisine devam ediyor. CHP Parti Meclisi 10 Ocak Çarşamba günü yapılan toplantının ardından 242 belediye başkan adayını daha açıkladı. Böylelikle, toplamda CHP’nin 595 adayı belirlendi. CHP’nin bin 393 seçim çevresinin tamamında aday açıklaması bekleniyor.

CHP 38. Olağan Kurultayı’na “değişim” sloganıyla giden ve partinin 8. Genel Başkanı olan Özgür Özel’in, bu vaadini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği merak ediliyor. 

Sekiz büyükşehirde altı başkan yeniden aday gösterildi

30 büyükşehirden 11’ini yöneten CHP, mevcut belediyelerinin sekizinin adayını açıkladı. Buna göre, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş, Adana’da Zeydan Karalar, Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Mersin’de Vahap Seçer, Hatay’da Lütfü Savaş aday gösterilecek. CHP, altı büyükşehirde mevcut başkanlarla yola devam kararı aldı. 

Özel, Hatay halkını işaret etti ama Savaş yeniden aday gösterildi

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından kamuoyunda Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın aday gösterilmemesi beklentisi oluştu. Genel başkanlığa seçildikten sonra Özel, “Hatay’da vereceğimiz karar çok tarihi bir karar olacak çünkü depremden sonra Hatay başkan hakkında ne düşünüyorsa o karara uymak zorundayız. Bir şehirde yıkım yaşanıyorsa, o şehirde herkesin sorumluluğu vardır” demişti. Hatay’da tekrar bir anket yapılması beklenirken, Parti Meclisi kararıyla Savaş yeniden aday gösterildi.

Büyükerşen’in önerisiyle Ayşe Ünlüce aday oldu

Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’in adaylığı, yaşıyla birlikte tartışılmıştı. Büyükerşen hakkında yapılan anketlerin yüksek oranda memnuniyet içerdiği ancak 25 yıldır belediye başkanı olması nedeniyle aday olmaması gerektiği savunuluyordu. Tartışmaların ardından, Büyükerşen’in önerisiyle belediyede 2018’den beri genel sekreterlik görevini yürüten Ayşe Ünlüce aday gösterilecek. Tekirdağ’da ise mevcut başkan Kadir Albayrak başvuru yapsa da önceki dönem Tekirdağ Milletvekili olan Candan Yüceer aday olacak.

CHP yönetimindeki sekiz ilde dört başkanla devam, dört başkanda değişim 

CHP ayrıca şimdiye kadar 27 ilin adayını açıkladı. 10 ili yöneten CHP, mevcut başkanlardan dördünü yeniden aday gösterirken dördünü aday göstermedi. Burdur ve Edirne’nin adayları ise henüz açıklanmadı. 

Yeniden aday gösterilenler, Bolu’da Tanju Özcan, Bilecik’te Melek Mızrak Subaşı, Kırşehir’de Selahattin Ekicioğlu ve Ardahan’da Faruk Demir oldu. 

Özcan, partiyi zora sokmama sözüyle adaylaştı

Göçmen karşıtı politikaları, cinsiyetçi yorum ve sözleriyle sık sık gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın partiye Özel döneminde geri dönmesi ve yeniden aday gösterilmesi de tartışmalara neden oldu. Özel, Özcan’ın “partiyi zora sokacak bir şey yapmayacağı” sözüyle aday olduğunu söyledi. 

Artvin’de Demirhan Elçin yerine Bilgehan Erdem aday gösterildi. Sinop’ta Barış Ayhan yerine Metin Gürbüz aday gösterildi. Çanakkale’de Ülgür Gökhan’ın yeniden aday olmayacağını duyurması sonrası Muharrem Erkek aday gösterildi. CHP 2019’da Yalova Belediyesi’ni de almıştı ancak Başkan Vefa Salman 2020’de görevinden geçici olarak uzaklaştırılıp, 2023’te milletvekilliği adaylığı için istifa edince belediyenin yönetimi AKP’ye geçmişti. CHP PM Yalova’da Mehmet Gürel‘i aday gösterdi.

CHP yönetiminde olmayan Balıkesir’de Ahmet Akın, Bursa’da Mustafa Bozbey, Afyonkarahisar’da Burcu Köksal aday gösterildi. 

2019 seçimlerinde Akın’ın Balıkesir’den aday gösterilmesi beklense de, Balıkesir ittifak ortağı İYİ Parti’ye bırakıldı ancak İYİ Parti’nin adayı kazanamadı. Bozbey ise 2019’da aday gösterildi ve yüzde 47,03 oy aldı. Akın ve Bozbey’in anketlerde önde oldukları, “şehirden hiç ellerini çekmedikleri” belirtildi. Böylelikle iki isim adaylaştı. 

Yavaş’tan Beşikçioğlu itirazı iddiası

Ankara-Etimesgut’ta oyuncu Erdal Beşikçioğlu aday gösterildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Etimesgut’ta İYİ Parti’den istifa eden Mesut Özarslan’ın aday gösterilmesini istediği, bu nedenle Beşikçioğlu’nun adaylığına itiraz ettiği ve adaylıktan çekileceği iddia edildi. Özel, iddiaya ilişkin “Mansur Bey ile bu fikrimi paylaştığımda hoşuna gitti, hâlâ hoşuna gittiğini ümit ediyorum. Mansur Bey’in gücüne güç katacaktır orada bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum” demişti. 

595 adaydan 36’sı kadın 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, genç ve kadın adaylar konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, parti örgütlerine kadın aday adaylarını motive etme yönünde talimat verdiğini söylemişti. Özel, “Kendinde bir belediyeyi yönetme hissi gören tüm kadınlar CHP’nin kesin kazanacağı yerlerde aday olmalı” demişti.

Büyükşehir, il, ilçe, belde genelinde açıklanan 595 adaydan yalnızca 36’sı kadın aday oldu. Açıklanan adaylar arasında, CHP’nin kazandığı sekiz büyükşehirden üçünde, illerde ise ikisinde kadın aday gösterildi. Adayı belirlenen 27 ilde ise toplam üç kadın aday gösterildi. 

Ne Olmuştu?

CHP PM, 14 Aralık’ta 227, 21 Aralık’ta 126 belediye başkan adayını belirledi. 28 Aralık 2023’te ise, Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde 12 askerin şehit olmasının ardından planlanan PM toplantısı ertelendi. 4 Ocak 2024’te ise Özgür Özel, Yargıtay’ın Can Atalay kararı nedeniyle PM’nin yalnızca yargı krizini ele alacağını belirtti. CHP, iki hafta boyunca aday açıklamamış oldu.

CHP’nin aday açıklamasını ertelemesinin ardından sosyal medyada, Özel ve İmamoğlu’nun belediye başkan adaylarına ilişkin tartıştığı iddia edildi. İddialar, CHP’li yöneticiler tarafından yalanlandı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.