Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eskişehir’de bir devir sona erdi | Bayrağı Ayşe Ünlüce’ye devreden Yılmaz Büyükerşen kimdir?

Eskişehir’de 25 yıllık Yılmaz Büyükerşen dönemi sona eriyor. Üç dönem DSP’nin, iki dönem CHP’nin adayı olarak başkanlığı kazanan Büyükerşen, “Projelerim bitmedi” diyerek altıncı dönem için adaylık başvuru yaptı ancak Özgür Özel’le görüşmesinin ardından Ayşe Ünlüce’nin aday gösterilmesine karar verildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) 10 Ocak’ta yaptığı toplantının ardından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı adayının Ayşe Ünlüce olduğunu açıkladı. Eskişehir’de 25 yıllık Yılmaz Büyükerşen dönemi sona eriyor.

Büyükerşen “Projelerim bitmedi” diyerek adaylık başvurusu yapmıştı

Büyükerşen, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için CHP’ye tekrar adaylık başvurusu yaptığında 86 yaşında olmasıyla gündeme gelmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in isteğiyle aday olduğunu söyleyen Büyükerşen, “Henüz projelerim bitmedi” demişti.

Ayşe Ünlüce’yi Büyükerşen önerdi

Ayşe Ünlüce aday adayı olmak için Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinden istifa etmişti. Özgür Özel geçtiğimiz haftasonu Eskişehir’e giderek, altıncı dönemde de başkanlık yapmak üzere aday adayı olan Büyükerşen ile görüştü.

Eskişehir’in ilçelerinden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un da büyükşehir için isminin geçtiği ancak Büyükerşen’in önerisiyle Ünlüce’nin aday gösterilmesi fikrinin öne çıktığı öğrenildi. 

Büyükerşen, X hesabından yaptığı paylaşımla Eskişehirlilere teşekkür etti ve Ünlüce’ye desteğini açıkladı. Çeyrek asırlık belediye başkanlığının son durağında olduğunu belirten Büyükerşen, “Son durak demişken sanmayın ki bu yolculuk sona eriyor, bu hikaye yarım kalıyor. Şimdi tüm şehir, kadın, erkek, yaşlı, genç, hep birlikte, Eskişehir’e çok yakışacağına yürekten inandığım kadın bir belediye başkanı ile bu güzel hikayeyi sürdürmek için var gücümüzle çalışacağız” diye yazdı.

Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, Büyükerşen’e teşekkür ederek tecrübelerinden yararlanmaya devam edeceklerini belirtti.

Eskişehir’in 25 yıllık başkanı Yılmaz Büyükerşen kimdir?

Büyükerşen 8 Kasım 1937’de Eskişehir’de doğdu. Öğrenimini burada tamamlayan Büyükerşen, akademik hayatına da Eskişehir’de devam etti. 1973’te profesörlük unvanını aldı ve 1982’de Anadolu Üniversitesi Rektörü olarak atandı. Büyükerşen, rektör olduktan sonra Ankara İktisadi Ticari Bilimler Akademisi’ne bağlı Bankacılık Sigortacılık Okulu’nda da ders verdiğini “Devlet Bahçeli yeni asistan girmişti. Kemal Kılıçdaroğlu, son sınıfta derslerime gelmişti, sadece simasını hatırlıyorum” diyerek Faruk Bildirici’ye anlatmıştı

Rektörlük görevinin yanı sıra Büyükerşen, “Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu” üyeliği ve kurulun iki dönem başkanlığını yaptı. 1993’te Yüksek Kurul yerine Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kanununun çıkarılması ile görevinden ayrıldı.

Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit ve Yılmaz Büyükerşen

Büyükerşen DSP’ye üç dönem Eskişehir’i kazandırdı, 2011’de CHP’ye katıldı

Bülent Ecevit’in genel başkanlığını yaptığı Demokratik Sol Parti’nin (DSP) adayı olarak 1999’da büyükşehir belediye başkanlığını kazanan Büyükerşen, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde de DSP’nin adayı olarak seçildi. Büyükerşen, 2011’de parti yönetiminin isteğiyle DSP’den istifa etti. 

DSP Başkanlık Kurulu, Büyükerşen’in istifasını isterken “Kentteki etkinliklere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu çağırması”, “Partiyle ilişki kurmaması” ve “CHP’ye geçeceği iddiaları”nı gerekçe gösterdi. Büyükerşen ise, bu gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını, asıl nedenin parti yönetiminin yanlışlarını ve 2011 genel seçimlerine tek başına girme kararını eleştirmesi olduğunu söyledi. 

Büyükerşen, “Rahmetli Bülent Ecevit’in vefatından sonra, Türkiye siyasetinde ve demokrasi yolunda misyonunu tamamladığını gördüğüm ve bugüne kadar, siyasi etik anlayışım gereği Büyükşehir Belediye Başkanı olarak dimdik durduğum DSP’den, isteklerini de cevapsız bırakmayarak istifa ediyorum” diyerek 27 Ocak 2011’de ayrıldı. 

Büyükerşen, 27 Şubat 2011’de CHP’ye katıldı. 2010’da genel başkan seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, “Artık bizim bölünme lüksümüz yok, güç birliği yapacağız. Tek hedefimiz var, o da iktidar” diyerek Büyükerşen’e rozetini taktı.

Büyükerşen’in balmumu heykelleri

2014’te CHP’nin adayı ve 2019’da Millet İttifakı’nın CHP’li adayı olarak girdiği seçimleri kazanan Büyükerşen, beş dönemdir sürdürdüğü Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda bazı ilklerle ve projelerle de adından söz ettirdi. Kent içi ulaşımda raylı sistemin kurulması, Porsuk Çayı’nın çevre düzenlemeleriyle birlikte temizlenmesi, kültürel ve turistik faaliyetlerin yanı sıra, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi yoğun ilgi gördü. 

Yılmaz Büyükerşen, kendi balmumu heykeliyle birlikte

Türkiye’de türünün ilk örneği olan müze, bizzat Büyükerşen’in yıllar boyunca yaptığı heykellerle 2013 yılında açıldı. Müzede tarihi kişilerle yerli ve yabancı ünlü 200 kişinin heykeli yer alıyor ancak Büyükerşen’in heykelleri yalnızca Eskişehir’de sergilenmiyor. Anıtkabir’de, Samsun’da , İnebolu’da, İzmir’de, Harp Akademilerinde ve Deniz Harp Okulu’nda sergilenen balmumu Atatürk heykelleri de Büyükerşen’e ait.

Yılmaz Büyükerşen’in Anıtkabir’de sergilenen balmumu heykellerinden biri

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.