Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye kararını açıkladı. Türkiye’nin kredi notunun “B3” olduğunu belirten Moody’s, not görünümünü ise durağandan pozitife çevirdi.
Moody’s’ten yapılan açıklamada, not görünümününün durağandan pozitife çevrilmesine gerekçe olarak, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs 2023 seçimlerinde yeniden seçilmesinden bu yana ekonomi politikasında yaşanan değişiklikler ve ortodoks politikalara geri dönüş gösterildi.
Para politikasındaki değişikliklere işaret eden Moody’s, enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığını ve şu anda çok yüksek seyreden enflasyon oranlarının daha sürdürülebilir seviyelere inme olasılığının da giderek arttığına vurgu yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Manşet enflasyonun yakın vadede daha da yükselmesi muhtemel olsa da, enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler var. Bu da para politikasının kredibilitesini ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi”
Türkiye’nin yıllık enflasyon oranı aralık ayında yüzde 64,77’ye yükseldi.
Moody’s, 12 Ağustos 2022’de Türkiye ekonomisine ilişkin takvim dışı değerlendirmeye gitmiş ve ülkenin kredi notunu “B3” olarak güncellemiş, not görünümünü de “durağan”a çevirmişti. Moody’s, 2023 yılı takviminde Türkiye’nin kredi notuna ilişkin gözden geçirme tarihi olarak 15 Aralık’ı belirlemiş ancak o tarihte Türkiye için güncelleme yapmamıştı.
Kim, ne tepki verdi?
Mahfi Eğilmez, X hesabından yaptığı paylaşımda, Moody’s’in kararını olumlu olarak karşıladı. Eğilmez’in paylaşımı şöyle:
Moody's, Türkiye'nin "B3 Durağan" olan kredi derecesini "B3 Pozitif" olarak değiştirdi. Son zamanlarda özellikle para politikasında yaşanan rasyonelliğe dönüş adımlarının karşılığı olarak gelen olumlu bir değerlendirme.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) January 13, 2024Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye ile aynı grupta olan ülkelerin Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olduğuna dikkat çekerek, “Gidecek çok yolumuz var” dedi:
Moody's Türkiye'nin kredi notunu B3'te tutarken görünümü pozitife çevirdi. Bu karar bir sonraki kararın kredi notumuzda bir artış olabileceği anlamına geliyor. Ancak halihazırda aynı grupta olduğumuz ülkeler (haritada pembe ile işaretli) bizim potansiyelimizin çok altında.… pic.twitter.com/fMKgZV51Fp
— Selva Demiralp (@SelvaDemiralp) January 12, 2024
Barış Soydan ise şu paylaşımı yaptı:
Moody's neden notu artırmadı? "Türkiye ekonomisinde biriken dengesizlikleri çözmek zaman ve politikalarda kararlılık gerektiriyor" demiş. Yalan mı? Enflasyonu, KKM'yi, rezervleri düşününce değil. "Kararlılık"ın da garantisi yok bu arada.
— Barış Soydan (@barissoydan) January 13, 2024
Ama bu karar siyasi olabilir mi? Olabilir
Kaynak: Reuters