Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meclis’teki bildiri krizi Meclis Başkanlığı tezkeresi formülüyle çözüldü

Meclis’te teröre karşı ortak bildiri krizi “Meclis Başkanlığı tezkeresi” formülüyle çözüldü. AKP, MHP, İYİ Parti’nin yanı sıra CHP ile Saadet-Gelecek Grubu’nun da “Evet” dediği tezkere Genel Kurul’da kabul edildi. CHP, ayrıca yayımladığı bildiride, terörle mücadelenin siyaset üstü olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) verdiği 18 günlük aranın ardından çalışmalarına terör gündemiyle başladı. Pençe-Kilit operasyon bölgesinde dokuz askerin şehit olduğu saldırı ve terörle mücadele konusunda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Genel Kurul’a bilgi verdi. Teröre karşı ortak bildiri krizi de Genel Kurul sürerken çözüldü.

Bildiri krizine “Meclis Başkanlığı tezkeresi” çözümü

Genel Kurul öncesinde Meclis’te yine bildiri krizi yaşandı. CHP, terör saldırılarına karşı kendi bildirisini hazırlarken, Saadet-Gelecek Grubu ile DEVA Partisi ve Demokrat Parti de ayrı bildiri hazırlığındaydı. Genel Kurul’daki görüşmelere verilen aralarda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile siyasi parti grupları arasında “bildiri” trafiği yaşandı.

Görüşmelerin ardından, herhangi bir partinin çağrısıyla ya da imzasıyla bildiri yayımlanması değil, TBMM Başkanı’nın imzasıyla yayınlanacak tezkerenin Meclis’te oylanması konusunda uzlaşma sağlandı. CHP ve Saadet-Gelecek Grubu, hiçbir partinin imzasının olmadığı Meclis Başkanlığı tezkeresine “Evet” deme kararı aldı. DEM Parti ise “Hayır” dediği tezkere konusundaki tavrını 17 Ocak’ta basın toplantısı ile açıklayacak.

“Terörle Mücadelede Türkiye Büyük Millet Meclisinin Tavizsiz Desteğine Dair Tezkeresi” Genel Kurul’da oylanarak kabul edildi.

Özel: “Meclis’teki hiçbir muhalefet partisinin Cumhur İttifakı’nın dayattığı bildiriye imza atmaması memnuniyet verici”

Meclis Başkanlığı tezkeresine “Evet” diyen CHP, milli güvenliğin iç siyaset malzemesi yapılmaması çağrısıyla bir bildiri de yayımladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Çağrımıza uygun olarak Meclis’teki hiçbir muhalefet partisinin Cumhur İttifakı’nın dayattığı bildiriye imza atmaması memnuniyet vericidir” diyerek X hesabında yayımladığı bildiride sıklaşan saldırıların analizinin doğru yapılması ve terörle mücadelenin siyaset üstü olması gerektiğini vurguladı.

Özel ile Bahçeli tokalaştı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Özgür Özel de terör gündemli oturumu Genel Kurul salonunda takip etti. Özel, Genel Kurul salonunda Bahçeli’yle tokalaştı.

Bakan Güler: “Bugün artık yurtiçinden şehit haberi gelmiyor”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genel Kurul konuşmasında muhalefetin eleştirilerini yanıtlarken Pençe-Kilit operasyonları hakkında bilgi verdi. Güler, sınır ötesi operasyonlarla ilgili“ Pençe-Kilit operasyonları ile kilit kapatılmıştır. Şu an orada olmasaydık örgütün sınırlarımıza saldırıları önceki gibi devam edecek, şehirlerimizde daha büyük bedeller ödeyecektik. Bugün artık yurt içinden şehit haberi gelmiyor” diye konuştu.

Üs bölgelerinde tek bir saldırı yapılmadığını söyleyen Güler, bunun terörü kaynağında yok etme stratejisinin başarısı olduğunu vurguladı. Güler, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde son beş günde 78 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve böylece son bir yılda etkisiz hale getirilen terörist sayısının iki bin 375 olduğunu dile getirdi.

Fidan’dan KYB’ye uyarı

Bakan Güler’den sonra söz alan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “ABD, DEAŞ ile mücadele bahanesiyle örgüte destek vermektedir, Rusya da Münbiç’te PKK varlığına göz yummaktadır” dedi ve şöyle konuştu:

KYB’nin Süleymaniye’de PKK’ya alan açması örgütün güçlenmesine neden oldu. KYB’nin Suriye’deki PKK/YPG unsurlarına eğitim verdiği iyice açığa çıkmıştır. Bu durum KYB ile PKK arasındaki ilişkinin boyutlarını ortaya koymaktadır. Süleymaniye’ye yönelik yaptırımlarımıza rağmen KYB, PKK’ya muzahir tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz.”

Kurtulmuş: “Terörün, siyaseti ekseninden çıkarmasına engel olmalıyız

Genel Kurul’u yöneten TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş terörle mücadele konusunda birlik ve beraberlik mesajı verdi. Kurtulmuş, “Terörün, siyaseti ekseninden çıkarmasına engel olmalıyız. Teröristlere karşı verilen kararlı mücadelemizin ancak meşru siyaset zemininde sürdürülebileceğini ve tamamlanabileceğini bir kere daha TBMM’de ifade etmek isterim” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.