Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP seçim beyannamesini açıklıyor | Kentsel dönüşüm ilk sırada, sosyal yardımlar için yapay zeka devrede olacak

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ocak’ta AKP Genel Merkezi’nde AKP’nin seçim beyannamesini açıklayacak. 31 Mart yerel seçimleri için vaatlerin sıralandığı beyannamede, yapay zeka yardımıyla “Sosyal Doku Haritaları” oluşturulacağı ve sosyal yardımların yeni bir anlayışla ele alınacağı kaydediliyor.

AKP, 31 Mart yerel seçimleri için seçim beyannamesini 30 Ocak’ta parti genel merkezinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı toplantıyla kamuoyuna açıklayacak. AKP’nin seçim vaatlerinde ilk sırayı kentsel dönüşüm alırken 2019 seçimlerinde “akıllı şehirler” ve “benzersiz şehirler” olarak dile getirilen kentsel dönüşüm vaadi, bu seçimde “dirençli şehirler” başlığıyla verilecek. Sosyal yardımlar konusunda ise yapay zeka kullanılarak “Sosyal Doku Haritaları” oluşturulacağı ve sosyal yardımların yeni bir anlayışla ele alınacağı kaydediliyor.

“Türkiye Yüzyılı Şehirleri için Gerçek Belediyecilik” vurgusu

AKP, aday belirleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından 31 Mart yerel seçimleri için hazırlanan seçim beyannamesini kamuoyuyla paylaşacak. Toplantı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla AKP Genel Merkezi’ndeki Konferans Salonu’nda yapılacak. AKP’nin “Türkiye Yüzyılı Şehirleri için Gerçek Belediyecilik” adını taşıyan seçim beyannamesini oluşturan sekiz ana başlık şöyle:

“1-AK Parti Yerel Yönetim Vizyonu, 2- Katılımcılık, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik, 3- Dirençli Şehirler, 4-Türkiye Yüzyılı’nda Şehir ve Çevre, 5-Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri, 6- Huzurlu ve Toplumsl Yapı için Duyar Sosyal Belediyecilik, 7- Kültür Üreten Şehirler, 8- Hizmet ve Eser Belediyeciliği”

Beyannamede her kesime vaat var

AKP’nin 31 Mart seçim beyannamesindeki vaatler arasında “Genç Kooperatifleri” aracılığıyla genç girişimciliğinin teşvik edilmesi, “Mahalle Gençlik Atölyeleri” nin kurulması ve yaygınlaştırılması, yaşlılar için “Yaşlı Yaşam Şehirleri” kurulması, “Tecrübe Konuşuyor” projesi başlatılarak yaşlıların sosyal yaşam içinde yer almasının sağlanması yer alıyor. Kadınlar için “Kadın Girişimciler Akademisi (KAGA)” kurma vaadinde bulunan AKP’nin beyannamesinde, engellilerle ilgili de vaatlere de yerverildi. Bu vaatlere ilişkin hedefler de “engelsiz yaşam merkezlerinin yeni bir modelle dönüştürülmesi, engel türlerine göre branşlaşmaya gidilerek özel ihtiyaçların karşılandığı alanların oluşturulması ve bu alanların sayısının artırılması” olarak belirlendi. Çocuklarla ilgili “Özel Kodlama Merkezleri” projesini hayata geçirme sözü veren AKP, çocuk kreşleri, yaşlı bakım merkezleri ve mola evlerinin sayısının daha da artırma vaadinde bulunuyor.

Sosyal yardımlar için yapay zeka devrede olacak

AKP hükümetleri döneminde her seçim beyannamesinde geniş yer verilen toplumun yoksul kesimlerine yapılan sosyal yardımlar 31 Mart seçim beyannamesinde de mevcut. AKP sosyal belediyecilik adı altında yapılacak yardımlar konusunda saha çalışmaları ve yapay zekayı kullanarak “Sosyal Doku Haritaları” oluşturacak.

“Benzersiz şehirler” vaadi “Dirençli Şehirler”e dönüştü

AKP’nin seçim beyannamesinde ilk sırada kentsel dönüşüm yer alacak. Türkiye’nin deprem gerçeğini vurgulayacak olan AKP, beyannamede 81 ilde kentsel dönüşüm için yapılacak çalışmaları “Dirençli Şehirler” başlığıyla kamuoyuna anlatacak. Kentsel dönüşüm konusu 2019 yerel seçimlerinde de AKP’nin vaatleri arasında yer almış, “Benzersiz Şehirler” anlayışıyla şehirlerin kendi hikayelerine uygun şekilde geliştirilmesi, “Akıllı Şehirler” adı altında teknolojiye uygun şehirleşmenin sağlanması, “Yatay Şehirleşme” ile de doğayla bütünleşen, aile ve komşuluk ilişkilerini öncelik olarak gören mimarının esas alınması vaatlerinde bulunulmuştu.

“İklim dostu şehirler” vaadi

AKP’nin kentsel dönüşümün yanı sıra şehirlere ilişkin önemli bir vaadi de iklim dostu şehirler başlığı altında “belediyeler bünyesinde, bölgelerin iklimine, toprak yapısına uygun tarım yapılması, yeşil dönüşüm hareketinin başlatılması, yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi” olacak. Yürünebilir şehir projesi ise AKP’nin şehir tasarımı vaadini içerecek. Bu proje ise kamusal mekanların, çocuklar, kadınlar ve tüm dezavantajlı gruplar başta olmak üzere herkesin güvenli, rahat ve kesintisiz hareket etmesine uygun hale getirilmesini öngörüyor. AKP’nin vaatleri arasında ayrıca büyükşehir belediye sistemi ile uyumlu yeni bir Köy Kanunu çıkarılması da yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.