Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jair Bolsonaro, darbe girişimi soruşturması kapsamında pasaportunu polise teslim etti

Eski Brezilya Devlet Başkanı aşırı sağcı Jair Bolsonaro, yürütülen darbe girişimi soruşturması kapsamında pasaportunu polise teslim etti. Brezilya federal polisi, 8 Ocak 2023’teki darbe girişimini kimin organize ve finanse ettiğini araştırıyor.

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, federal polisin yürüttüğü 8 Ocak 2023’teki darbe girişimi soruşturması kapsamında pasaportunu polise teslim etti.

8 Ocak’taki darbe girişimi, Bolsonaro’yu iktidara geri getirmeyi amaçlıyordu.

Soruşturma ayrıca aşırı sağcı liderin yakın çevresini de hedef alıyor. Brezilya federal polisi dün (8 Şubat) gerçekleştirdikleri operasyonda dört kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan isimlerin, Bolsonaro’ya yakın isimler olduğu aktarılıyor.

Federal polis, yaptığı açıklamada “Yüksek Mahkeme tarafından izin verilen operasyonun amacının darbeye teşebbüs eden suç örgütünü tespit etmek ve tutuklamak” olduğunu belirtti.

Brezilya’nın yerel medyasına göre bu soruşturma kapsamında çeşitli askeri yetkililer, üst mevkii memurlar hedefler arasında. Ayrıca, Liberal Parti Başkanı Valdemar Costa Neto da soruşturma kapsamında incelenen isimler arasında.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, bu operasyonun 8 Ocak darbesine teşebbüs edenleri kimin organize ve finanse ettiğini bulmak açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Bu darbe girişiminin arkasında Bolsonaro’nun olduğunu düşündüğünü belirten Lula, “Soruşturmanın gidişatını izleyeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

8 Ocak 2023’te aşırı sağcı Bolsonaro’nun destekçileri, Lula da Silva’nın Ekim 2022’de bir kez daha başkan seçilmesini protesto etmek amacıyla başkent Brasilia’daki kongre binasını basmıştı.

Brezilya kongresinde, Bolsonaro’nun bu baskındaki rolü araştırılıyor.

Brezilya kongresindeki soruşturma komitesinin kendi başına şüphelileri suçlama yetkisi yok. Ancak elde ettikleri bulguları başsavcıya sunabilirler.

Kongre komitesinin hazırladığı 1333 sayfalık raporda, Bolsonaro’nun toplam 29 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği dört suçla itham edilmesi isteniyor: Darbe, hukukun üstünlüğünün şiddet yoluyla ortadan kaldırılması, suç ortaklığı ve siyasi şiddet.

Bolsonaro, darbe yapmaya çalıştığını defalarca reddetti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.