Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tek başına tatil yapmak isteyen erkeğe yüksek fiyat veren otel ve acenteye “cinsiyet ayrımcılığı” cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Antalya’daki bir otel ve seyahat acentesine, tek başına tatil yapmak isteyen erkeğe daha yüksek fiyat verdiği gerekçesiyle para cezası verdi. Cinsiyet ayrımcılığı yapıldığına yönelik TİHEK kararında, otel ve acentenin fiyat politikasının “tatil yerlerinde erkek misafirlerin kadın misafirleri rahatsız edeceğine yönelik önyargılı davranıştan” kaynaklandığı belirtildi.

Yaz sezonunda Antalya Kemer’de tatil yapmak isteyen ve önce seyahat acentesi ardından da beş yıldızlı oteli arayan S.Ö, “Tek erkek veya iki erkek olarak standart odalarda konaklama yapamayacağı, bunun yerine lüks odaların birinde kalması halinde rezervasyon yapabileceği” yanıtını aldı. Seyahat acentesi ve otel ile yaptığı görüşmeler sonucunda, standart oda fiyatının 25 bin TL, lüks oda fiyatının da 39-42 bin TL arasında olduğunu öğrenen S.Ö, “tek kadın” olarak tatil yapmak istediğinde daha uygun fiyatlı standart oda imkanı sağlandığını ancak tek erkek olarak tatil yapmak istediği için daha pahalı odada kalmaya zorlandığını iddia etti.

S.Ö, “Otellerin tek başına veya arkadaşlarıyla tatile gitmek isteyen erkekleri reddettiği veya iki kat daha pahalı odaları satmaya kalktığı, bu durumun ticari tercihin ötesinde adeta genel geçer bir norma dönüştüğü ve sistematik bir ayrımcılık teşkil ettiği” iddiasıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu. TİHEK, 2022 yılında yaşanan olayla ilgili başvuruyu 16 Ocak 2024 tarihinde karara bağladı.

Otelden ayrımcılığa “Kategori farklılıkları” savunması

TİHEK, şikayet başvurusu üzerine ilgili otel ve seyahat acentasının savunmasını aldı. Şikayete konu beş yıldızlı otel, tesislerinde fiyatlandırmanın kadın ve erkek olarak değil, kategoriye yapıldığını savundu. Otel, TİHEK’e yaptığı savunmada kategori farklılıklarının sadece turizmde değil bütün alanlarda mevcut olduğunu belirtirken futbol, basketbol statları, konser alanları ve tiyatroları örnek gösterdi.

Seyahat acentesi ise otel tarafından kadın ve erkek müşteriler için uygulanan fiyat farklılığının otelin uyguladığı fiyat politikasından kaynaklandığını savundu. TİHEK ayrıca seyahat acentesi, otel yönetimi ve S.Ö arasında yapılan yazışma ve telefon görüşmelerinin ses kaydını da inceledi.

“Seyahat acentesinin savunması da farklı muameleyi ortaya koyuyor”

TİHEK’in kararında, seyahat acentesinin Kurum’a sunduğu savunmada “Tek bay konaklamanın otel tarafından kabul edilmediği, tek bay konaklamalarda farklı fiyat uygulanmasının otelin bir politikası olduğu” yönündeki ifadelerin “farklı muamelenin varlığını” ortaya koyduğu kaydedildi. TİHEK, Anayasa ve ilgili kanunların eşitlik maddelerine atıfta bulunduğu kararında, ayrımcılık yapıldığını iddia eden S.Ö’nin bu iddiasını güçlendirecek somut bilgi ve belgeler sunduğuna işaret etti.

“Erkek müşterilerin kadın müşterileri rahatsız edeceği ön yargısından hareket ediliyor”

TİHEK’in oybirliğiyle aldığı kararda “Tatil yerlerinde erkek misafirlerin kadın misafirleri rahatsız edeceğine yönelik önyargılı davranıştan ve objektif bir temelden yoksun cinsiyet algısından kaynaklanan kalıp yargılardan hareket edilerek başvurana farklı muamele yapıldığı ve neticede muhataplar tarafından cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaatine varılmıştır.” denildi. TİHEK, beş yıldızlı otel ve seyahat acentesinin mali durumu ve yıllık kazançlarını gerekçe göstererek ayrımcılık yasağını ihlal nedeniyle üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Otel ve seyahat acentesine verilen para cezası ise 87 bin 571’er TL oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.