Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Daryuş Mehrcuyi ve eşi Mohammadifar’ı öldüren kişiye ölüm cezası verildi

Ünlü İranlı yönetmen Daryuş Mehrcuyi (83), senarist ve kostüm tasarımcısı eşi Vahide Mohammadifar’ın cinayetinden sorumlu bir kişi, ölüm cezasına çarptırıldı.

İran’ın “Mizan” internet sitesinde bugün (12 Şubat) yayınlanan karara göre Mehrcuyi ve Mohammadifar’ın cinayetinden sorumlu dört kişinin üçü 8 yıldan 36 yıla kadar hapis cezası alırken cinayetin asıl sorumlusu ise ölüm cezasına çarptırıldı.

Açıklanan karara göre dört sanık da cinayet şüphesiyle gözaltına alındıktan günler sonra suçlarını itiraf ettikleri belirtildi. Kararda ölüm cezasına çarptırılan hükümlünün ismi verilmedi.

Ne olmuştu?

Mehrcuyi ve Mohammadifar, başkent Tahran’daki evlerinde ölü bulunmuştu. Yetkililer, Mehrcuyi ve eşinin bıçaklandığını açıklamıştı.

Mahkeme başkanı Hossein Fazeli, çiftin, cumartesi gecesi kızları Mona Mehrcuyi’yi Tahran’a 30 km mesafedeki Kerec şehrindeki evlerine yemeğe davet ettiğini ve çiftin cesetlerinin kızları tarafından bulunduğunu açıklamıştı.

Mohammadifar’ın öldürülmeden önceki son zamanlarda tehdit içeren mektuplar aldığı ve evlerinin de yakın zamanda soyulduğu öğrenilen bilgiler arasındaydı.

Daryuş Mehrcuyi kimdir?

Mehrcuyi, İran yeni dalga sinemasının kurucularından biri olarak kabul ediliyordu. 8 Aralık 1939’da Tahran’da doğan Daryuş, gençliğinde Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) eğitim görmüş ve daha sonra beş yıl Fransa’da yaşamıştı.

1969 yılında çektiği “The Cow (İnek)” filmiyle ilk kez ulusal ve uluslararası alanda dikkatleri üzerine toplayan Daryuş, filmde bir köylünün ineğe olan saplantısını anlatıyor. Hamoun, The Pear Tree (Armut Ağacı) ve Leila (Leyla) filmleri de Mehrcuyi’nin bilinen filmleri arasında.

Yeni dalga akımı genellikle realizme odaklansa da Mehrcuyi‘nin edebiyattan ilham aldığı da biliniyordu. Çektiği filmlerle uluslararası film festivallerinde çok sayıda ödül alan Mehrcuyi‘nin bazı filmleri, sansür nedeniyle ülkesi İran’da gösterime bile girmedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.