Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2010 yılında KPSS kopya skandalının yaşandığı esnada görevde olan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’e beraat

Soruşturmaların odağı olan ve 2010’daki KPSS sorularının sızdırılması skandalı esnasında ÖSYM Başkanı olarak görev yapan Ali Demir, FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etti. Demir, görevini kötüye kullanma suçundan ise bir yıl 15 gün hapis cezası aldı. Ancak Demir’in cezasının hükmünün açıklanması beş yıl süreyle ertelendi.

Tartışmaların odağı olan 2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) öncesi soruların sızdırılması Türkiye gündemini uzun süre meşgul etmiş, bu süreçte FETÖ yapılanmasının adı sıkça anılmıştı. Dönemin Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, soruşturmaların odak noktasında yer almıştı.

Ali Demir, FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Ancak, zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası aldı, hükmün açıklanması ise 5 yıl ertelendi.

Kopyayı önlemek için yaptıklarını anlatarak kendini savundu

DHA’nın haberine göre, Ali Demir, Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmada, avukatı ile birlikte hazır bulundu. Mahkeme, Demir’e esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapması için söz verdi.

Demir, görevde olduğu dönemde gerçekleştirdiği reformlar ve ÖSYM’nin güvenliğini artıracak önlemler hakkında bilgi verdi. Kendi döneminde, sınavların eşitlik ve adalet içinde yapılmasına yönelik hassasiyetini vurgulayan Demir, ÖSYM kanununu hazırladığını ve toplu kopyayı ortadan kaldırmak için her öğrenciye farklı kitapçık dağıtma uygulamasını başlattığını belirtti.

Ayrıca, sınavların “jammer” isimli sinyal bozucularla hazırlanan kapalı ortamlarda yapıldığını ve matbaadan çıkan soruların yüksek güvenlikle korunduğunu ifade etti.

Hüküm 5 yıl süreyle ertelendi

Mahkeme, Ali Demir’in FETÖ üyeliği suçundan beraatine karar verirken, görevi kötüye kullanma suçundan verilen cezada takdir indirimi uyguladı. Hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle geri bırakılmasına hükmetti. Bu karar, Türkiye’de yıllardır süren hukuki sürecin önemli bir evresini oluşturdu.

Ne oldu?

2010 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS), genellikle sadece birkaç kişinin başarabileceği tüm soruları doğru cevaplama başarısını yüzden fazla adayın göstermesi üzerine, sınavın eğitim bilimleri bölümü iptal edildi.

Soruşturma sürecinde, soruların FETÖ ile ilişkili kişilerce sistematik bir şekilde ele geçirildiği belirlendi. Soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan ve dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir’in görevden alınmalarının ardından hız kazanmasıyla birlikte, çok sayıda dava açıldı ve yaklaşık 500 kişi hakkında yargı süreci başlatıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.