Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız diplomat Guehenno: “Batı, evrenselciliği dayatmak için büyük çaba harcadı”

Sabancı Üniversitesi’nde düzenlenen “Çatışmaların Dönüşümü ve Barış İnşasının Geleceği” başlıklı etkinlikte konuşan Columbia Üniversitesi Profesörü Jean-Marie Guehenno, çatışmaların önlenmesi gerektiğinin altını çizdi ve çözüm süreçlerinde devletler, iş dünyası ve sivil toplumun işbirliğinin kritik önemini vurguladı. Guehenno, Soğuk Savaş sonrası döneme işaret ederek ideolojik çatışmalara dikkat çekerek, “Batı evrenselciliği dayatmak için büyük çaba harcadı” dedi. İş insanı Muhtar Kent ise “Altın Üçgen” formülünün çatışma çözümündeki önemine değindi.

Sabancı Üniversitesi Tuzla kampüsünde düzenlenen özel bir etkinlikte, Columbia Üniversitesi Profesörü ve Birleşmiş Milletler Üst Düzey Arabuluculuk Danışma Kurulu Üyesi Jean-Marie Guehenno, “Çatışmaların Dönüşümü ve Barış İnşasının Geleceği” başlığı altında bir konuşma gerçekleştirdi.

Guehenno, dünya genelinde yaşanan çatışmaların sayısının ve yoğunluğunun arttığına dikkat çekerek, çatışmaların önlenmesinin günümüz dünyasında mutlak bir öncelik olması gerektiğini vurguladı. Bu sürecin, devletler ve uluslararası örgütlerin ötesinde, iş dünyası ve sivil toplumun da dahil olması gerektiğini belirtti.

Batı evrenselciliği dayatmak için büyük çaba harcadı

Ayrıca, Guehenno, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yaşanan veri devriminin toplumsal dönüşüme olan etkisine ve bu dönüşümün çatışmaların çözümünde yeni dinamikler yaratabileceğine işaret etti. Dünyanın giderek daha çok kutuplu ve bütünleşik hale geldiğini ifade eden Guehenno şöyle devam etti:

“Soğuk Savaş büyük ölçüde ideolojik bir karşılaşmaydı. Her kamp, ideolojisinin meşruiyetine ikna olmuştu. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra, Batı ülkeleri, dünya çapında algıları şekillendirmeyi amaçlayan Batı evrenselcilik anlatısını dayatmak için büyük çaba harcadı. Bu, demokratikleşmenin, barış ve refaha öncülük eden bir anlatısıydı. Üçü de el ele gitmeliydi ve bu, geri kalan dünya için çekici bir modeldi. Bu anlatı, demokratik görünen ülkelerin demokratik olmayan bir şekilde saldırgan davranması ve demokratik olmayan Çin’in ise istikrarlı ekonomik ilerleme sağladığı zaman, anlamını yitirmeye başladı”

Muhtar Kent’ten “Altın Üçgen”

Etkinliğe online olarak katılan ve Columbia Üniversitesi SIPA Kent Global Liderlik Programı Uluslararası Çatışma Çözümü Merkezi’nin Direktörlüğü’nü üstlenen Muhtar Kent ise, çatışma çözümünde “Altın Üçgen” formülünün önemine değindi. Kent, devletlerin, iş dünyasının ve sivil toplumun bir araya gelerek toplumsal sorunları çözme çabasının önemli olduğunu ve bu üçlü işbirliğinin çatışma çözümünde etkili olabileceğini belirterek şunları dedi:

“Devletlerin, iş dünyasının ve sivil toplumun bir araya gelerek son 20-30 yılda yaşadığımız toplumsal sorunları çözmeye çalışmasını yansıtan ‘Altın Üçgen’ anlayışına gerçekten inanıyorum. Çünkü biliyoruz ki, bu sorunları devletler, iş dünyası ya da sivil toplum tek başına çözemez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.