Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakan Şimşek’ten “gri liste” açıklaması: “Teknik çalışmalarımızı tamamladık”

Türkiye, FATF’nin gri listesinden çıkmak için gereken teknik adımları tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayında yapılacak denetimle sürecin tamamlanacağını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Kasım 2023’te Medyascope’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından hazırlanan gri listeden çıkma sürecinde önemli bir aşamaya geldiğini duyurdu. Şimşek, Türkiye’nin FATF’nin öngördüğü eylem planında belirlenen maddelerin büyük bir kısmını tamamladığı ve kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemelerin en kısa sürede Meclis’e sunulacağı bildirdi. Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024 bütçesi üzerine yapılan görüşmeler sırasında, Türkiye’nin gri listeden çıkması için gerekli olan son düzenlemelerin kripto varlıklarla ilgili olduğunu ifade etti.

Bugün (23 Şubat 2024) yaptığı son açıklamada ise Şimşek, “Ülkemizi gri listeden çıkarmak için gerekli teknik çalışmalarımızı başarıyla tamamladık. Haziran ayında yapılacak olan yerinde denetim ile birlikte gri listeden çıkma sürecimiz tamamlanmış olacak.” dedi.

Türkiye, FATF’nin gri listesinden çıkmak için yoğun bir çaba sarf ederek, uluslararası standartlara uyum sağlamaya yönelik adımlar atmaktadır. Bakan Şimşek’in açıklamaları, bu sürecin olumlu yönde ilerlediğini ve Türkiye’nin yakın zamanda gri listeden çıkarak uluslararası alanda daha güçlü bir konuma ulaşmayı hedeflediğini göstermektedir. Haziran ayında yapılacak olan yerinde denetimin olumlu sonuçlanması, Türkiye’nin bu hedefine ulaşmasında kritik bir öneme sahip olacak.

FATF nedir?

FATF, 1989 yılında G7 ülkeleri tarafından Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde kuruldu. Hükümetler arası bir organizasyon olarak çalışan FATF’a Türkiye 24 Eylül 1991’de üye oldu. FATF, faaliyetlerini her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarla yürütüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca FATF’in görevi, kara para aklama, terörün finansmanı, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla ve uluslararası finansal sistemin bütünlüğüne yönelik diğer tehditlerle mücadele için standartlar belirlemek ve yasal, düzenleyici ve operasyonel tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek olarak tanımlanıyor. FATF ayrıca, diğer uluslararası paydaşlarla işbirliği halinde uluslararası finansal sistemin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla ulusal düzeydeki zayıf noktaları tespit etmeye çalışan bir organizasyon.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.