Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in kiralık hackerları: Çin hükümeti, başka ülkelerin veritabanlarına sızmaya çalışıyor

Geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna sızan verilere göre, Çin hükümeti özel firmalarla anlaşarak hacker kiralıyor. Hackerlar, Çin hükümetinin isteği doğrultusunda yabancı ülkelerin veritabanlarına sızmaya çalışıyor.

Çin hükümeti; sekiz yıl boyunca Güney Kore, Tayvan, Hong Kong, Malezya, Hindistan ve diğer Asya ülkelerinin veritabanlarına ve iletişim ağlarına sızmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz hafta kamuoyuna sızan veriler ayrıca Çin hükümetinin, ülke içindeki etnik azınlıkların aktivitelerini denetleyecek siber mekanizmalar bulmak üzerine çalıştığını da gösteriyor.

Kamuoyuna sızan veriler, Çin hükümetinin siber suçları için kiraladığı I-Soon firmasına ait. Sızan veriler arasında çalışanların birbirleriyle olan yazışmaların kayıtları ve siber saldırı teknikleri bulunuyor.

New York Times’a konuşan üç siber güvenlik uzmanı, kamuoyuna sızan bilgilerin doğruluğunu teyit etti.

Kamuoyuna sızan veriler bize ne anlatıyor?

Tüm bu veriler birleştiğinde, Çin’in Devlet Güvenliği Bakanlığı’nın hackerlığıyla ve siber suçlarıyla tanınan özel sektörlerle çalıştığı anlaşılıyor.

Google’ın baş analistlerinden John Hultquist, I-Soon’un Çin hükümeti ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Son zamanlarda I-Soon, Çin hükümetinin ve bakanlıklarının hedef gösterdiği birçok yere siber saldırılar düzenliyor.

I-Soon’un genellikle hedef olarak belirlediği yerler genellikle Asya ülkeleri. Ancak I-Soon bununla birlikte Çin hükümetine Çin vatandaşlarını takip etmek için de yardımda bulunuyor.

I-Soon, hakkındaki bu iddialarla ilgili yorum yapmayı reddediyor.

Çin hükümeti, siber korsanlık için özel sektörle anlaşıyor

Çin hükümeti, başka ülkelerin veritabanlarına sızmak için özel sektörle anlaşıyor. Kiraladığı firmalar, bilgisayar korsanlığı ile birlikte hem diğer ülkelerin veritabanlarına hem de Çin vatandaşlarının veritabanlarına ulaşmaya çalışıyor.

Çin’in özel sektörle anlaşması bir olaylık olmasının yanında süreklilik de gösterebiliyor. Örneğin Çin, I-Soon’la bir sözleşme gerçekleştiriyor ve I-Soon birçok siber saldırı araçlarını Çin hükümeti lehine kullanıyor.

I-Soon’dan sızan veriler ayrıca firmanın Çin güvenlik endüstrisi için de yeni teknikler geliştirdiğini gösteriyor.

Bunlara ek olarak I-Soon, yabancı ülkelerin içindeki özel sektörlerin veritabanlarına da sızıyor. Örneğin, Kazakistan, Myanmar, Vietnam ve Hong Kong gibi yerlerde var olan telekomünikasyon şirketlerinin veritabanlarına da sızdığı iddia ediliyor.

Çin hükümeti iddiaları yalanlıyor

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın sözcüsü Mao Ning, I-Soon’dan sızan veriler hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Çin hükümetinin, özel sektörlerle anlaşarak başka ülkelerin veritabanlarına sızmaya çalışması sorulduğunda Ning, şunları söyledi:

“Bir ilke gereği olarak Çin bütün siber saldırılara karşıdır. Hukuk, bunu gerektirir.”

Ulaşılmaya çalışılan Hong Kong, Güney Kore ve Vietnam ise bir basına demeç vermedi.

Kaynak: New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.