Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsiyet eşitsizliği, doğum oranlarını etkiliyor: Güney Kore, 2023’te de en düşük doğurganlık oranına sahip ülke oldu

Güney Kore, dünyanın en düşük doğurganlık oranına sahip ülke olarak kayıtlara geçiyor. Güney Kore hükümeti, istikrarlı nüfus artışı sağlamak için ekonomik yardımlarda bulunuyor ancak bu yardımlar beklenen sonuçları sağlamıyor. Güney Koreli kadınlar ise hükümetin kendi taleplerine bir karşılık vermediğini düşünüyor.

Dünyanın en düşük doğurganlık oranına sahip Güney Kore’de doğurganlık oranı 2023’te de düşüş gösterdi.

Güney Kore’nin 28 Şubat Çarşamba günü kamuoyuyla paylaştığı verilere göre Güney Koreli bir kadının üretken döneminde sahip olması beklenen ortalama bebek oranı 0.78’den 0.72’ye düştü. Güney Kore’de istikrarlı bir nüfus artışı için beklenen ortalama bebek oranı ise 2.1.

Güney Kore, 2018’den bu yana Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) üyeleri arasında doğurganlık oranı birin altına düşen tek ülke. Güney Kore, doğurganlık oranını arttırmak için 2018’den bu yana milyarlarca dolar harcıyor.

Ayrıca Güney Kore, OECD ülkeleri arasında cinsiyetler arasında gelir farkının en yüksek olduğu ülke.

Güney Kore’de çocuk sahibi olmak için evlenmek ön şart. Ancak Güney Kore’de evlilik oranları da oldukça düşük. İstatistik Kurumu, yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

“Hiç evlenmeyen insanlar var ancak biz evli insanların neden çocuk sahibi olmadığına odaklanıyoruz. Bu, bizim nüfus politikamızın başlangıç noktası.”

Güney Kore’deki bu nüfus krizi, ülkenin ekonomik büyümesi ve sosyal adalet sisteminin işlerliği açısından büyük sorun yaratıyor. Ayrıca bölgesinde nüfus krizi yaşayan tek ülke Güney Kore değil. Japonya da geçtiğimiz günlerde nüfusunun ve doğurganlık oranının düzenli bir şekilde düştüğünü açıkladı.

Hükümetin çözümleri bir işe yaramıyor

Birçok gelişmiş ülke, doğruganlık oranında düşüş yaşıyor. Ancak hiçbir ülke, Güney Kore kadar büyük bir düşüş yaşamıyor.

Güney Kore’de hükümet, ülkede istikrarlı bir nüfus oluşturmak için yüksek miktarda paralar harcıyor. Evli ve çocuklu çiftlere yüksek oranda hükümet desteği verilirken çiftlerin hastane masraflarının karşılanması gibi birçok kolaylık sağlanıyor.

Yine de bu politikalar, istenilen sonucu yaratmıyor.

Bu finansal desteklerin yanı sıra yaratıcı çözümlerle gelen yetkililer, 30’undan önce üç çocuk sahibi olan erkekleri askerlikten muaf tutmak gibi politika izlemeye başladı.

Ancak bu politikalar da beklenen sonucu getirmedi.

Güney Koreli kadınlar ise hükümeti suçluyor. Özellikle genç kadınlar, hükümetin taleplerine ve ihtiyaçlarına karşılık vermediğini söylüyor.

Güney Kore’de kadınlar neden çocuk sahibi olmak istemiyor?

Güney Koreli Yeijin, evlenmeme ve çocuk yapmama kararı alan kadınlardan yalnzıca biri. Yeijin, bu kararının nedenini şöyle aktarıyor:

“Kore’de tanışıp evlenecek bir erkek bulmak çok zor. Hem ilişkiyi hem de çocuğun bakımını birlikte yürütmeyi kabul eden erkek neredeyse yok. Aynı zamanda yalnız başına çocuk evlat edinen kadınlara da iyi gözle bakılmıyor burada.”

Evlenmek ve çocuk yapmak yerine Yeijin, kariyerine odaklanmayı tercih ediyor.

Güney Kore’de 28 yaşındaki başka bir kadın da yine Yeijin ile aynı kararları veriyor. Bir şirketin insan kaynakları departmanında çalışan kadın, çevresindeki insanların işten çıkarıldıklarını veya ücretsiz hamilelik iznine çıkarıldıklarını söylüyor.

Cinsiyetler arası eşitsizliğin kadınları oldukça etkilediğini belirten kadın, bu sebeple çocuk yapmanın kendisi için iyi sonuçlar doğurmayacağını söylüyor.

Beş yaşındaki çocuklara İngilizce öğreten öğretmen Stella Shin (39), her ne kadar çocukları çok sevse de kendisi çocuk yapmak istemiyor. Altı yıldır evli olan Shin, şunları söylüyor:

“Birçok anne, bebekleri olduktan sonra işlerini bırakmak zorunda kalıyor. Bu da beni oldukça üzüyor. Kariyerimi ve işimi seviyorum. Bunu terk etmek istemiyorum.”

Bunların yanında Güney Kore’d evlilik eşitliği de bulunmuyor. Eşcinsel çiftler yasal olarak evlenemiyor. Aynı zamanda evlenemeyen kadınların sperm donörleri aracılığıyla çocuk sahibi olmaları da Güney Kore’de yasak.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.