Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Bazı Avrupa ülkeleri, sürdürülebilir kalkınma için koydukları hedefleri şimdiden tutturdu

Avrupa’da bazı ülkeler, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2030’a kadar ulaşılmasını hedeflediği sürdürülebilir kalkınma planını gerçekleştirdi. Çalışmalar, 2010’dan itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sürdürülebilir kalkınma planlarını uygulamada sistematik bir ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Polonyalı ekonomistlerin 28 Şubat Çarşamba günü yayımladığı araştırmaya göre bazı Avrupa ülkeleri, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2030’a kadar hedef olarak koyduğu yedi sürdürülebilir kalkınma planını 2021 itibariyle gerçekleştirdi.

Araştırma ayrıca tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 2010 itibariyle sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından gelişme içinde olduğunu belirtiyor. Yine de sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma açısından AB ülkeleri arasında büyük farklar var.

Araştırmaya göre BM’nin yedi sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmaya en yakın ülke İsveç. İsveç’i Danimarka, Estonya ve Avusturya takip ediyor.

Bu hedeflere ulaşmak için kendini en çok zorlayan ve en çok gelişmeyi kaydeden ülke ise Malta. Aynı şekilde Kıbrıs, Letonya ve Belçika da hedefe ulaşma konusunda büyük gelişme gösterdi.

Araştırma, Avrupa ülkelerinin BM hedeflerine ulaşma konusunda sistematik bir ilerleme gösterdiğini belirtiyor.

BM’nin ülkelerin önüne koyduğu hedefleri 2021 itibariyle gerçekleştirmiş olan ülkeler de bulunuyor. İspanya, Malta ve Portekiz, bir hanede kullanılan ortalama enerji miktarı konusunda hedeflerini tuttururken Danimarka, İrlanda ve Lüksemburg ise enerji verimliliği konusunda hedeflerini tutturdu.

Bunların yanı sıra İsveç, Finlandiya ve Letonya ise enerjilerinin yüzde 40’ını yenilenebilir enerjiden üreterek BM’nin hedefine ulaştılar.

Araştırma, şaşırtıcı detaylar da içeriyor

Araştırmada bazı ülkeler hakkında bulunan sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı.

Polonya’nın BM hedeflerine ulaşma konusundaki başarısı Belçika’yı geçmiş gibi görünüyor. Polonya bir zamanlar iklim krizine karşı önlem almada geciken bir ülke olarak ün salmıştı.

Bunun yanı sıra Danimarka, İsveç’in hemen altında kalarak ikinci ülke oldu. Halbuki Danimarka, 2010’larda en az gelişme gösteren ülkeler arasındaydı.

Afrikalı liderlerden çağrı

Afrikalı liderler, fosil yakıttan temiz enerji üretimine geçişte kullanılan metal ve minerallerin daha iyi kontrol edilmesini talep ediyor.

BM, temiz enerji üretimine geçişi sağlama açısından ortaya hedefler koysa da ülkeler arasındaki eşitsizlik bu süreçteki en önemli sorunlardan biri. Temiz enerjiye geçiş sürecinde kullanılan mineral ve metaller ise ülkeler arasında eşit bir dağılıma sahip değil.

Senegali Burkina Faso, Kamerun ve Çad gibi Afrika ülkelerinin liderleri 28 Şubat Çarşamba günü yaptıkları açıklamada mineral ve metallerin eşit dağılması ve daha iyi kontrol edilmesi çağrısında bulundu.

Afrikalı liderler, fosil yakıt kullanımından temiz enerjiye geçiş sırasında gelişmiş ülkelerin gelişmemiş ülkelerle yapacağı anlaşmalardaki haksızlıkları önlemeye çalışıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.