Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar Feminist Gece Yürüyüşü’nde: “Sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 22’nci Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın ve LGBTİ+ İstanbul Beyoğlu’ndaki Sıraselviler’de bir araya geldi. Polis ve valilik geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yürüyüşü engellemeye çalıştı ancak kadınlar ve LGBTİ+’lar alınan güvenlik önlemlerine rağmen bir araya gelip yürüdü, “İnadına isyan, inadına özgürlük” dedi. 

22’nci Feminist Gece Yürüyüşü Taksim Sıraselviler’de yapıldı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da valilik yürüyüşü yasakladı, M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattındaki Taksim ve Şişhane istasyonlarının kapattı.

Kolluk kuvvetleri çektikleri bariyerlerle kadınların Taksim’ girmesine engel olmaya çalıştı. Kadınlar ve LGBTİ+’lar  tüm engellemelere rağmen Sıraselviler’de bir araya gelip, Cihangir katlı otoparkının önüne yürüyüp açıklamalarını Arapça, Kürtçe ve Türkçe okudular. 

Kadınların ve LGBTİ+’ların bazıları yürüyüşe katılabilmek için ara sokaklardan dolandı, bazıları ise polis barikatları kurulmadan önce Sıraselviler’e gelip yürüyüş saatine kadar bekledi.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar “Yaşanan kadın devrimidir”, “Kurtuluşumuz feminist isyan”, “Saraydan soykırım nasıl görünüyor Emine Abla?” “Annelik doğurmayla, kadınlık vajinayla erkeklik penisle olmuyor hâkim bey” “Memeler baş kaldırdı” “Bizden korkman hoşuma gidiyor” gibi  birbirinden farklı pankartlar taşıdı, “Jin jiyan azadi”, “Dolapta zıkkımın kökü, sokakta isyan var”, “İnadına isyan, inadına özgürlük”, “Aç, aç, aç, barikatı aç”, “Sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” sloganları attı. 

“Özgürlük yoksa huzur yok”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Biz erkek şiddetini, şiddetin engellenmeyişini, erkek egemenliğini bir toplumsal sistem olarak ele alıyoruz. Kolluğun görevini yapmadığını, 6284’ün etkin uygulanmadığını, hakimlerin cinsiyetçi yargılamalarını, devlet sığınaklarının yetersizliğini gündeme getiriyoruz. Mevcut siyaset ise kadınların güçlenmesini, eşitlenmesini ürkütücü buluyor ve aileyi güçlendirmede ortaklaşıyor. Ürksünler zaten, çünkü bize eşitlik, özgürlük yoksa onlara da huzur yok.”

“Gazze’de soykırım var”

Gazze’de açık bir soykırım yapıldığını dile getiren kadın+’lar şunları söyledi:

“Bu soykırım Batı dünyasında feminizmle meşrulaştırılmaya çalışıyor. Halbuki işgalle, soykırımla feminizm olmaz Türkiye bir yandan Filistin’e destek olduğunu söylerken öte yandan İsrail’le ticareti, sürdürüyor.

İsrail’e betonu, çeliği, petrolü sağlamaktan geri durmuyor. İsrail’i kınadığını söylerken Rojava’da kadınların çocukların üzerine bombalar atıyor. Bunun üzerine mülteci ve yabancı düşmanlığı sürekli kışkırtılıyor. Göçmen kadınlar her zamankinden güvensiz. Ama tüm bunların karşısında bitiremedikleri feminist dayanışmamız var.”

Yaklaşık üç saat süren yürüyüş olaysız bir şekilde sona erdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.