Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İliç Meclis Araştırma Komisyonu 32. günde de çalışmadı | AKP Grup Başkanı Abdullah Güler: “Milletvekilleri seçim bölgesinde, hepsinin kendilerine göre önemli programları var”

Erzincan-İliç’te 13 Şubat’ta Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kaymasının üzerinden 32 gün geçti. Göçük altından kalan dokuz işçiye ise hâlâ ulaşılamadı. Faciayı araştırmak için 14 Şubat’ta TBMM’de komisyon kuruldu ancak 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle Meclis mart ayındaki çalışmalara ara verdi. Olayın üzerinden bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen komisyon halen çalışmıyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Ciddi bir rapor hazırlanıyor. Aceleyle, eksik üyeyle yapamazsınız. Hepsinin kendine göre önemli programları var. Herkes seçim bölgesinde” dedi. CHP’li yetkililer ise eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ÇED raporlarına onay verdiğini anlatarak İliç’in gündeme gelmemesi için harekete geçilmediğini savundu.

Erzincan-İliç’te 13 Şubat’ta Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kaymasının üzerinden 32 gün geçti. Toprak altındaki dokuz işçiye ise henüz ulaşılamadı. Bölgede kimyasal içerikli yığının taşınması işlemi ve arama-kurtarma faaliyetleri devam ediyor, olayla ilgili sorumlular hakkındaki soruşturma da sürüyor.

TBMM Genel Kurulu’nda faciadan bir gün sonra, 14 Şubat’ta olayın tüm yönleriyle araştırılması için “Erzincan’ın İliç İlçesindeki Bir Altın Madeninde Meydana Gelen Kazanın Tüm Yönleriyle Araştırılması ve Benzer Kazaların Önlenmesine Yönelik Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” kuruldu. TBMM’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre üç ay görev süresi olan komisyonun önerge sahibi isimleri arasında CHP, AKP, Saadet Partisi, DEM Parti, İYİ Parti ile MHP’den seçilen milletvekilleri yer alıyor. Ayrıca sitede komisyonun üye seçimi aşamasında olduğu belirtiliyor. Ancak TBMM’de 1 Mart’ta yapılan son oturumda 2 Nisan’da toplanmak üzere birleşimin kapatıldığı, yani ara verildiği söylendi.

Komisyon neden çalışmaya başlamadı?

İliç’teki facianın 32. gününde de aktif olarak çalışmalara başlamayan komisyon tepkilere neden oldu. 31 Mart Yerel Seçimleri nedeniyle milletvekillerinin çalışmadığı gündeme geldi. Konuyla ilgili ulaştığımız ve önerge sahibi isimlerden CHP Grup Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, faciaya yönelik verdikleri araştırma önergesinin kabul edildiğini ve komisyonun kurulduğunu hatırlattı.

TBMM Başkanlığı’nın 14 Şubat’ta siyasi partilerden komisyon üyesi bildirilmesine yönelik talep yazısı yazdığını söyleyen Günaydın, kendilerinin 16 Şubat’ta Müzeyyen Şevkin, Gamze Taşçıer, Mustafa Sarıgül, Cumhur Uzun ve Deniz Yavuzyılmaz’ın ismini verdiklerini söyledi. Günaydın, “Bir hafta, 10 gün içerisinde bu komisyonun ilk toplantısını yapması gerekiyordu. Ancak görülüyor ki, AKP bu komisyonun çalışmasını bilerek seçim sonrasına bırakmaya yönelik bir gayretin içerisinde” diye konuştu.

16 Şubat’ın üzerinden neredeyse bir ay geçtiğini vurgulayan Günaydın, “Bunu TBMM Başkanlığı yapacak ama an itibarıyla bunu yapmadılar. Seçim sürecinde İliç’in tartışılmasını istemiyorlar” dedi.

Günaydın: “Okuma sonradan yapılabilir”

Komisyonda görev alacak kişilerin isimlerinin TBMM Genel Kurulu’nda okunması gerektiğini anlatan Günaydın, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a da seslenerek şöyle devam etti:

“Meclis Başkanı’nın yapabileceği şeyler var: Bir, ‘Bu bir ara vermedir, tatil değildir. Dolayısıyla Türkiye’nin önemli bir konusudur bu. Ben partileri olağanüstü toplantıya çağırıyorum. Meclis’e gelsinler komisyonu okutalım. Böylece komisyonun okunmamasındaki ayıbı ortadan kaldıralım ve komisyonu derhal kuralım’ diyebilir ya da ‘Evet, bu okutulmamıştır ama nisan ayında bu okunacaktır. Dolayısıyla komisyon önce kendi arasında toplansın, ilgili araştırmalara başlansın. Nisan ayında Meclis toplandığı zaman bunu okuturuz. Sözcüsünü, başkanını o zaman seçer’ diyebilir.”

Günaydın, Meclis Başkanlığı’nı göreve davet etti

Günaydın aynı zamanda X’teki paylaşımıyla TBMM Başkanlığı’nı göreve çağırdı:

“Komisyon hâlâ toplanamadı. AKP, facianın sorumlularından Murat Kurum’u saklamaya çalışıyor. Dokuz işçimiz umurlarında değil. Meclis Başkanlığı’nı göreve davet ediyoruz.”

TBMM Başkanlığı’na hitaben bir bildiri yayımlayan Günaydın, diğer partilerin de isim bildirme işlemini 22 Şubat’a kadar tamamladıklarını söyledi.

“İliç’teki madene onay veren eski Çevre Bakanı Murat Kurum”

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da 2022’deki Amasra maden faciasından sonra kurulan komisyonun 12 gün sonra faaliyete başladığını hatırlattı.

Yavuzyılmaz, eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve İBB Başkan adayı Murat Kurum’un İliç’teki altın madeni için düzenlenen nihai Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nda şirkete onay verdiğini dile getirdi.

Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

“Anlaşılıyor ki, Türkiye yerel seçime giderken, İstanbul gibi çok önemli bir metropole belediye başkan adayı olan AK Partili Murat Kurum’un adının, İliç’teki ihmal ve sorumluluklarla birlikte gündemde yer almaya devam etmesi istenmiyor. AK Parti ve Kurum, yerel seçimlere kadar İliç’in konuşulmasını istemiyor. Bu yüzden de komisyonun faaliyetlerine başlaması askıya alınıyor. Meclis’in çalışmasına oy hesaplarıyla engel olunması, bir aydır göçük altında dokuz madencimiz olduğu ve Murat Kurum’un bu faciada ihmal ve sorumlulukları olduğu gerçeklerini değiştirmiyor.”

“Meclis Genel Kurulu çalışıyor olsa hemen isimler okunacak”

AKP Grup Başkanı ve AKP Sivas Milletvekili Abdullah Güler konuyla ilgili Medyascope‘a konuştu. Güler, araştırma komisyonunun idari ve cezai soruşturma yapmadığını anlatarak, İliç’e yönelik adli sürecin devam ettiğini söyledi. Bölge milletvekillerinin de madeni incelediğini vurgulayan Güler, Meclis’in bu konularda geniş çaplı araştırma yapacağını ve bunların Meclis kayıtlarına gireceğini dile getirdi. Güler, şu anki süreçle ilgili bilgi vererek şöyle konuştu:

“Komisyon kuruldu. Partiler tarafından isimler Meclis Başkanlığı’na verildi. Sonra Meclis ara verdi. Şu anda Meclis Başkanlığı’nda isimler duruyor. Meclis Genel Kurulu çalışıyor olsa hemen okunacak, başkan ve başkanvekili belirlenecek. Toplantı yapacaklar, planlama yapacaklar. “

“Milletvekilleri madene gidecek, uzmanlarla görüşecek”

Çalışmaların sonucunda tedbirleri de içeren ciddi bir rapor hazırlanacağını ve raporun TBMM’ye sunulacağını dile getiren Güler, milletvekillerinin bir araya gelmesi gerektiğini belirtti.

Görevli kişilerin, örnek madenlerde keşifler yapacağını, üniversitelere gideceğini, uzman kişileri, kamu kurumları yetkililerini, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini dinleyeceklerini anlatan Güler, alınacak tedbirlerle ilgili bilimsel veriler ışığında öngörülerin de sunulacağını söyledi.

Daha önce yer aldığı bir komisyonda milletvekillerinin tamamının çalışmalara katılamadığını bu nedenle doğru bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizen Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Ciddi bir rapor hazırlanıyor. Aceleyle, eksik üyelerle yapamazsınız. Şu anda da herkes sahada, milletvekillerinin 22’sinin de bir araya gelmesi lazım. Nasıl olacak? Seçim çalışmalarında hepsini bir araya getirmek kolay mı sizce? Seçim nedeniyle ara verildi. Hepsinin kendine göre önemli programları var. Herkes seçim bölgesinde. Antalya’dan, İstanbul’dan, Ankara’dan, Erzurum’dan milletvekili var. Bunları bir araya nasıl getireceksiniz? Seçimlere 15 gün kaldı. 2 Nisan’da toplanacaklar, karar verecekler ve çalışmalar başlayacak.”

“Muhalefet eksik bilgi veriyor”

Uygulamanın acele şekilde olmasının sağlıklı çözüm getirmeyeceğini vurgulayan Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

“Aceleyle kurulu eksik toplanarak bir şey çıkaramazsınız. ‘Eksik toplansın, önemli değil…’ Bunu mu bekliyorlar, anlamadım. Muhalefet eksik bilgi veriyor. Milletvekilleri ‘Ben gelemiyorum, keşke ileri bir tarihe yapsaydınız’ diyecek. Öneriler, doğru bir şekilde herkese yol göstersin. Bizim amacımız bu. Milletvekillerimiz de oradaki komisyon üyeleri de aktif katılım sağlayabilsinler istiyoruz.”

Araştırma komisyonu önergesi sahibi olan milletvekilleri kimler?

İliç Meclis Araştırma Komisyonu önerge sahibi isimler arasında birçok partiden milletvekili yer alıyor:

CHP Grubu adına Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, Saadet Partisi Grubu adına Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, DEM Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Grup Başkanvekili Muş Milletvekili Sezai Temelli, İYİ Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Erhan Usta, MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AKP Grubu adına Grup Başkanı Sivas Milletvekili Abdullah Güler, Grup Başkanvekili Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Özlem Zengin, Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta ve Grup Başkanvekili Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.