Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsias Otel, Ebrar Sitesi, Rana Apartmanı: 6 Şubat depreminde yakınlarını kaybedenler Ankara’da adalet arıyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybedenler, kusuru bulunan kamu personelinin de yargılanması talebiyle Ankara’daydı. Voleybol turnası için geldikleri Adıyaman’da İsias Otel’de hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri ile onlarca kişinin ölümüne neden olduğu için ismi hafızalara kazınan apartmanlarda hayatını kaybedenlerin aileleri de adalet istemek için eylemdeydi.

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin aileleri, ihmali olan kamu personellerinin yargılanması talebiyle Ankara Ulus’ta eylem yaptı. “Adalet Peşinde Aileleri Platformu” olarak bir araya gelen yurttaşlar, tek bir kamu personelinin dahi yargılanmadığını söyleyerek seslerini duyurmaya çalıştı:

“Bu süreçte 50 binden fazla canımız yaşamını yitirdi, yüzbinlerce vatandaşımız yaralandı ve engelli hale geldi, milyonlarca kişi evsiz kaldı. Bir yıldan uzun süre geçti ama bu yönetememe hali hala devam ediyor. Hala depremde kaç kişinin öldüğü, kaç kişinin kayıp olduğu bile bilinmiyor. Yargılamaların çoğu hala soruşturma aşamasında. Soruşturmalar toplumun öfkesini azaltmak amacıyla birkaç müteahhit ve yapı denetim sorumluları üzerinden yürütülüyor.”

“Kız kardeşim ve iki küçük yeğenim örgütlü bir kötülüğün mü kurbanı oldular?”

Ortak açıklamanın ardından yakınlarını kaybeden yurttaşlar, bu süreçte tanık oldukları usulsüzlükleri, ihmalleri anlattı. Antakya’da yıkılan yedi yıllık Selim Köse Apartmanı’nda kız kardeşini ve iki küçük yeğenimi kaybeden yurttaş, şöyle konuştu:

“Bir yılın sonunda açılan davada birçok hukuksuzluk ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri, her gün karakola gidip imza atması gereken suçluya bunun tebliğ bile edilmemesi. Binanın çok sağlam olduğuna ilişkin sahte raporlar düzenlenmiş. Şimdi ben soruyorum, acaba kız kardeşim ve iki küçük yeğenim örgütlü bir kötülüğün mü kurbanı oldular? Kamu personeli dahil herkesin yargılanması gerekiyor ki, bu cinayetleri zihnimize açıklayabilelim.”

“72 canımızı Grand İsias Otel denilen katil binada kaybettik, Türkiye Cumhuriyeti’ni adaleti uygulamaya davet ediyorum”

Voleybol turnuvası için geldikleri Adıyaman Grand İsias Otel’de hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrencilerin aileleri de Ankara’daydı. Kızı Selin Karakaya’yı depremde kaybeden Ruşen Yücesoylu Karakaya, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne adalet çağrısı yaptı:

“72 canımızı Grand İsias Otel denilen katil binada kaybettik. Her gün 6 Şubat’ı yaşıyoruz, her gün canlarımızı tekrar tekrar kaybediyoruz. İstediğimiz tek şey adalet sağlanması, bu suçluların, bu katillerin olası kastla yargılanıp ömür boyu hapislerde çürümesi. Bu binaları usulsüzlükle yaptılar ve onlar birer katil. Türkiye hukukunu, Türkiye Cumhuriyeti’ni adaleti uygulamaya davet ediyorum.”

İsias Otel’de ölen profesyonel turist rehberi Ozan Koç’un babası Orhan Koç “Görevi için oradaydı, derme çatma bir otelde hayatını kaybetti. Sadece adalet için buradayız” dedi.

“Lütfü Savaş rahat etmesin, özgür günleri sayılı”

Antakya Odabaşı Mahallesi’nde yakınlarını kaybettiği yapı için yalnızca bir müteahhit ve bir yapı denetim sorumlusunun yargılandığını söyleyen yurttaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a “Rahat etmesin, özgür günleri sayılı” diye seslendi. 

“Suçlulara hak ettiği cezalar verilene kadar mücadelemiz devam edecek”

Adalet Peşinde Aileleri Platformu Ankara Temsilcisi Döne Kaya, depremin 404. Gününde adaletin hala sağlanmadığını vurgulayarak, yargılamaların inşaat mühendisler, müteahhitler ve yapı deneyim üçgeni arasında yapıldığını söyledi. Kaya, “Bizler sorumlu kamu görevlilerinin dava dosyalarımıza eklenmesi için toplandık. Deprem davalarında, suçluların hak ettiği cezalar verilene kadar mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

“Zamanında  yurt dışı yasağı bile koymayan adalet şimdi kırmızı bültenle müteahhit arıyor”

Hatay Antakya Rana Apartmanı’nda annesini babasını kaybeden Eren Can, “Bu kadar geçen zamana rağmen yargılama sürecinde ağır aksaklıklarla karşı karşıya kalıyoruz. Acımız hala taze, kamu personellerinin, bütün sorumluların en tepeden en aşağıya kadar yargılanmasını talep ediyoruz” dedi.

Gaziantep’in Nizip ilçesinde sadece Furkan Apartmanı’nın yıkıldığını ve orada oğlunu kaybettiğini söyleyen yurttaş ise “Müteahhitlerin gözaltına alınmasını çok söyledim fakat kimse benim sesimi duymak istemedi. Zamanında  yurt dışı yasağı bile koymayan adalet şimdi kırmızı bültenle müteahhit arıyor” diye konuştu. 

“Denetimlerini yapmayan belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD hepsi suçlu”

Kahramanmaraş Fazilet Apartmanı’nda annesini ve iki kız kardeşini kaybeden yurttaş, apartmanın altında bulunan Akın Ekmek Fırını’nın binanın yıkılmasına sebep olduğunu söyledi:

 “Apartman sakinleri 12 yıl önce bu fırını dava etmişler, 12 yılda 40 duruşma yapılmış ve gereken karar çıkmamış. 6 Şubat depreminden sonra karar çıkmış ve mahkeme bina sakinlerini haklı bulmuş. Biz artık kamu personellerinin de yargılanmasını, hesap vermesini istiyoruz. Sadece bir müteahhiti suçlayarak kimse kendini kandırmasın. Denetimlerini yapmayan belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD hepsi suçludur.”

Kahramanmaraş’ta Saitbey Sitesi’ndeki beş yıllık binanın, kentsel dönüşümle yapılıp yıkılan tek bina olduğunu söyleyen yurttaş, belediyenin kaçak yapıya ruhsat verdiğini söyledi “Dosyamızda tali kusurlu bulunan kamu personellerinin dosyaya dahil edilmesini, soruşturma izni çıkmasını, asli kusurlu bulunduğu halde bir gün bile tutuklu kalmayan kişilerin tutuklanmasını talep ediyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.