Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: İzmir | Hamza Dağ CHP’nin kalesini sarsar mı?

İzmir CHP’nin en güçlü kalelerinden biri. CHP, 2024 Yerel Seçimleri’nde mevcut belediye başkanı Tunç Soyer ile yoluna devam etmek yerine Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı aday gösterdi. AKP’nin adayı Hamza Dağ ise partisinin diğer belediye başkanı adaylarından farklı olarak, parti logosunu kullanmadan seçim çalışması yürütüyor. İzmirliler CHP’nin yeni adayından memnun mu? Hamza Dağ’ın AKP logosuna belli bir mesafede durması İzmirlilerin gönlünü fethetmek için yeterli olacak mı? İzmirliler Medyascope’a anlattı.

Kurgu: Edanur Tanış

İzmir’de 2019 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin adayı Tunç Soyer yüzde 58 oyla belediye başkanı seçildi. 2023 Genel Seçimleri’nde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 58, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 31 oy aldı. CHP 2024 Yerel Seçimleri’nde mevcut belediye başkanı Soyer ile yola devam etmek yerine Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı aday gösterdi.

İzmir’de her yer seçim afişiyle kaplı olsa da şehrin seçim havasına girdiğini söylemek doğru olmaz. Meydanlarda ve sokaklarda seçim ile adaylardan ziyade, emekli aylıklarının düşüklüğü, pahalılık, ev kiralarının ve faturaların yüksekliği gündemde.

Konuştuğumuz emekliler bize artık kahveye gidip çay bile içemediklerini bu nedenle çoğunlukla parklarda bir şey yiyip içmeden oturduklarını anlattı. Asgari ücret kazananlar da geçim derdinde. Asgari ücretle geçinen ve bir küçük çocuğu olan bir baba, bundan birkaç sene önce asgari ücretle ailesiyle birlikte haftasonu dışarıda kahvaltı edebildiklerini, tiyatro, sinema gibi sosyal etkinliklere gidebildiğini ancak ekonomik krizle birlikte artık neredeyse dışarıya sosyalleşmek için hiç çıkamadıklarını, artık tek düşündüklerinin ay sonunu getirebilmek olduğunu anlattı.

İzmirlilerin pek çoğu altyapıdan, trafik ve otopark sorunundan şikayetçi. Ortak başka bir şikayet ise su faturalarının çok yüksek gelmesi. Konuştuğumuz CHP’lilerin neredeyse tamamı Tunç Soyer’in belediyeceliğinden ve şehre yaptığı hizmetlerden memnun olduğunu dile getirdi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın adaylığından “emin olamayan” CHP’liler ise çoğunlukta. Konuştuğumuz bazı CHP’liler aday olana kadar Tugay’ın ismini duymadıklarını, CHP’nin daha güçlü ve şehirde bilinen bir ismi aday göstermesi gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Karşıyaka’da konuştuğumuz bazı CHP’liler ise Tugay’ın belediye başkanlığından memnun olmadıklarını, ilçesinde belediye hizmetlerini yeterince düzgün yapamayan bir ismin büyükşehirde başarılı olmama ihtimalinin yüksek olduğunu anlattı.

Konuştuğumuz başka bir CHP’li ise Cemil Tugay’ın doğru bir aday olmadığını, hatta İzmir’de CHP’nin kazanmasını tehlikeye attığını, bu nedenle de İzmir için endişeli olduğunu söyledi. İzmir’de adayın önemli olmadığını söyleyen bir başka CHP’li ise “CHP taş da koysa aday olarak biz gider ona oy veririz” dedi.

Hamza Dağ’ın AKP logosuna mesafeli yürüttüğü seçim kampanyası ise CHP’lileri ikna edememiş gibi görünüyor. İzmir’deki CHP’lilerin büyük çoğunluğu, hayatı boyunca CHP’den başka hiçbir partiye oy vermediğini, Hamza Dağ’ın da bu durumu ne yaparsa yapsın değiştiremeyeceğini dile getirdi.

“CHP’nin icraatini görmedim”

47 yıldır İzmir’de yaşadığını söyleyen bir vatandaş, bu süreçte taş üstüne taş koyulduğunu görmediğini söyleyip şöyle devam etti:

“Kötülemek gibi olmasın ama İzmir’e geldiğimden beri CHP iktidarda, icraatlerini görmedim. Parti seçmiyorum ama CHP’nin yerine gelecek olanlar çalışırsa daha çok sevinirim. Ben bu seçimde Hamza Dağ’a oy vermeyi düşünüyorum”

AKP’li olduğunu söyleyen bir kadın ise “Cumhurbaşkanımızdan biz razıyız. Allah’ın izni ile Hamza Dağ’a oy kullanacağım. Biraz değişiklik olsun, İzmir’imiz bir güzellik görsün. Yağmurda, yağışta seller basıyor İzmir’i. Hamza Dağ bir gelsin de bir görelim şöyle yaptıklarını” dedi.

“Aç değil, açıkta değiliz” diyen bir başka AKP seçmeni, “Karaborsada hiçbir şey yok, herkes istediğine uzanıyor, alıyor. Millet fakiriz diyor ama telefonun en iyisini kullanıyor, sigaranın en iyisini içiyor, lokantalarda yiyor. Bakma milletin nankörlüğünden” dedi.

Bir vatandaş, Tunç Soyer aday gösterilmediği için CHP açısından durumun tehlikede olduğunu söylerken bir diğeri, Tunç Soyer’e büyük haksızlık yapıldığını, Soyer’in İzmir’e yapacağı daha pek çok hizmet olduğunun ve bunun engellendiğini anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.