Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’nun “sorulamayacak soruları” kanun teklifi oldu

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işverenin işe alım süreçlerinde ayrımcılığa yol açacak soruları soramayacağına dair kanun çıkaracağını açıklamıştı. Kılıçdaroğlu’nun “sorulamayacak sorular”ı kanun teklifi oldu. Komisyon’ a sunulan teklifle iş sözleşmesinin yapılmasında medeni durum, gebelik, cinsel yönelim, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din mezhep sebebiyle ayrımcılık yapılmasının engellenmesi hedefleniyor.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “İşveren tarafından sorulamayacak ve bireyin beyan etmek zorunda olmadığı unsurlar kanunla net bir şekilde tanımlanacak” diyerek cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda “Sorulmayacak Sorular Kanunu” çıkaracağını şu sözlerle açıklamıştı:

“Cumhurbaşkanı olduğumda torpile, kayırmaya son vereceğim. Sadece bu kadar değil, evli misin, bekar mısın, açık mısın, kapalı mısın, çocuk yapacak mısın ve ikizler burcu musun? 14 Mayıs’tan sonra bu sorular tarihe karışacak. Bay Kemal sorulmayacak sorular kanunu çıkartacağım. Herkesin cumhurbaşkanı olacağım.”

“Cinsel yönelim, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din mezhep ve benzeri sebepleri nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz”

Kılıçdaroğlu’nun “sorulamayacak sorular kanunu” kanun teklifi oldu. CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun “eşit davranma ilkesi” başlığı altındaki “İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz” fıkrasının şu şekilde yeniden düzenlenmesini teklif etti:

“İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında medeni durum, gebelik, cinsel yönelim, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din mezhep ve benzeri sebepleri nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz. İşveren veya işveren tarafından yetkilendirilmiş kişi; işverenin çalışanı veya bu amaçla başvuran kişi, uygulamalı iş deneyimi edinmek üzere bir işyerinde bulunan veya bu amaçla başvuran kişi ve herhangi bir sıfatla çalışmak ya da uygulamalı iş deneyimi edinmek üzere işyeri veya iş ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyen kişi aleyhine, bilgilenme, başvuru, seçim kriterleri, işe alım şartları ile çalışma ve çalışmanın sona ermesi süreçleri dahil olmak üzere, işle ilgili süreçlerin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz.”

“İş başvurularında cinsiyetle ilgili soruların sorulması yasaklanmalıdır”

Kanun teklifinin gerekçesinde “İş başvurusu sırasında adaylara medeni durumlarıyla ilgili herhangi bir soru sorulmamalıdır” diyen Konuralp, bu bilginin iş performansıyla doğrudan ilgisi olmadığını kaydetti. Adayların etnik kökeni veya dini inançlarıyla ilgili soruların çeşitlilik ilkesine aykırı olduğunu kaydeden Konuralp ayrımcılığın sadece bireylere zarar vermekle kalmadığını işgücünde de kayba yol açtığına dikkat çekti:

“İş başvurularında kadın adaylara doğum yapma niyetleriyle ilgili sorular sorulmamalıdır. Bu tür sorular, cinsiyet temelli ayrımcılığa yol açabilir ve adayların işe alım sürecinde eşit fırsatlara erişimini engelleyebilir. İş başvurularında cinsiyetle ilgili soruların sorulması yasaklanmalıdır. Cinsiyet, bir bireyin iş performansıyla ilgili bir gösterge değildir ve bu tür sorular cinsiyet eşitliği ilkesine aykırıdır. Bu önerilen yasa ile Türkiye’de işe alım süreçlerinin daha adil ve eşitlikçi bir temelde yürütülmesi sağlanabilir. Hazırlanan bu kanun teklifi ile 4857 sayılı İş Kanunu’nda bireylerin haklarının daha fazla korunmaşı amaçlanmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.