Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: Aydınlı yeniden Özlem Çerçioğlu mu diyecek, yoksa üç dönemdir aday olan AKP’li Mustafa Savaş’a şans mı tanıyacak?

Aydın’da sandıklarda 2009’dan beri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) birinci parti olarak çıkıyor. Şehri üç dönemdir CHP’li Özlem Çerçioğlu yönetiyor. Mevcut başkan, önümüzdeki seçimlerde de aday gösterildi. AKP’li isim Mustafa Savaş geçen iki seçimde olduğu gibi bu seçimde de aday. Çerçioğlu ve Savaş, 31 Mart’ta üçüncü kez karşı karşıya gelecek. Aydınlılar yeniden Özlem Çerçioğlu mu diyecek yoksa yıllardır belediyeye talip olan Mustafa Savaş’a bir şans mı tanıyacak? AKP’nin adayı Mustafa Savaş ve Aydınlılar Medyascope’a konuştu. 

Kurgu: Edanur Tanış

Aydın’da CHP 2009’dan beri, sandıklardan birinci parti olarak çıkıyor. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı AKP’li Mustafa Savaş yüzde 44 oy alırken, Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Özlem Çerçioğlu yüzde 54  oy alarak belediye başkanı seçildi. 

2023 Genel Seçimleri’nde ise Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 60, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 40 oy aldı. 2024 Yerel Seçimleri’nde CHP mevcut Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile yoluna devam etmeye karar verdi. AKP ise üçüncü defa Mustafa Savaş’ı aday gösterdi. Böylece bu dönem, Çerçioğlu ve Savaş üçüncü defa belediye başkanlığı için yarışıyor olacak.

Yerel seçimlere sayılı günler kala, Aydın’da seçimle birlikte gündemde geçim derdi de var. Özellikle emekliler ve asgari ücretle geçinenler Medyascope’a aylıklarının ve maaşlarının ne kadar düşük olduğunu, ay sonunu çok zor getirdiklerini, pahalılığı ve ekonomik krizi anlattı. Bu noktada CHP’li seçmenler Özlem Çerçioğlu’nun özellikle emekliler ve çocuklu aileler için yaptığı sosyal yardımları takdir ettiklerini söylediler. 

Geçtiğimiz seçimlerde Çerçioğlu’na oy veren ve bugüne kadar yaptığı hizmetlerden memnun olduğunu dile getiren bazı seçmen, bu memnuniyete rağmen şehre yenilik gelmesi gerektiğini düşündükleri için 2024 Yerel Seçimleri’nde kime oy verecekleri konusunda kararsız olduğunu dile getirdi.

Çerçioğlu hakkında tereddüttü olmayan seçmen ise Çerçioğlu’nun yeniden aday gösterilmesinin son derece doğru bir karar olduğunu, şehri “Topuklu Efe” kadar kimsenin iyi yönetemeyeceği düşünüyor. 

Kimi CHP’li seçmen bu seçimde “Topuklu Efe”nin 2019 Yerel Seçimleri’ndeki gibi kolay kazanamama ihtimalinden endişeli. Şehirde dengelerin değiştiğini dile getiren CHP’li seçmen, bu dönem seçim ittifakının yapılmamasının ve İYİ Parti’nin aday gösterilmesinin Çerçioğlu’nun işini zorlaştıracağını düşünüyor.

Medyascope‘a konuşan CHP’li bir seçmen, Aydın milletvekili ve AKP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Savaş’ın güçlü, şehirde tanınan, saygı gören bir isim olmasından ötürü, Özlem Çerçioğlu’nun bu seçimde işinin zor olabileceğinden söz etti.

AKP’li seçmen ise Aydın’da değişimin şart olduğu konusunda hemfikirken, şehrin, trafiğinden ve altyapı yatırımlarının yetersiz olduğundan dem vuruyorlar. Ekonominin çok iyi olduğunu söyleyen ve geçinmekle ilgili hiçbir sıkıntısı olmadığını Medyascope’a anlatan AKP’li bir seçmen, “Yıllardan beri Savaş’a oy veriyoruz. Daha iyi bir hizmet için AK Parti diyorum” dedi. 

Ülkede geçim derdi olmadığını dile getiren bir başka AKP’li seçmen ise sıkıntının olmadığını kendi gözlemleriyle şöyle anlattı:

“Şurada bir restorana gidelim, orada geçim derdi olup olmadığını ispatlayalım. Restoran ‘Açım’ diyenlerle tıklım tıklım dolu. Herkes dört dörtlük geçiniyor. Yalancılık hat safhada. Ben de dört dörtlük geçiniyorum. Markete gittiği zaman herkes valizini dolu dolu götürüyor. Sokağa çıkınca ‘ben açım’ diyor. Herkesin bir milyonluk, iki milyonluk arabası var, hem de bir tane de değil üçer, dörder tane var.”

 “Aydın’da yerel yönetim anlamında kayıp yıllar var

AKP Aydın Belediye Başkan adayı Mustafa Savaş ile Köşk Belediyesi 13. Geleneksel Deve Güreşi Festivali’nde bir araya geldik.

Seçim çalışmalarını mahalle mahalle, kapı kapı, sokak sokak dolaşarak sürdürdüklerini anlatan Mustafa Savaş, “Aydın’da yerel yönetim anlamında kayıp yıllar var. Bu kayıp yılları telafi etmek ve Türkiye Yüzyıl’ına yakışır bir Aydın inşa etmek adına biz belediyeye talibiz. Eser ve hizmet siyasetimizi Aydın ile buluşturmak istiyoruz. Gerçek belediyeciliği Aydın’da yaşatmak istiyoruz” dedi. 

Aydın’nın CHP’nin kalesi olmadığını söyleyen Mustafa Savaş, “Aydın’ın geçmişine baktığımız zaman, bize Menderes’in emaneti olduğunu görüyoruz. Biz o emaneti teslim edeceğiz” diye konuştu.

Aydın’da altyapı hizmetlerinin yetersiz olduğunu dile getiren Savaş, “Trafik işkenceye dönüşmüş vaziyette, yağmur yağdığında çileye dönüşüyor, otopark problem. İlk etapta ivedilikle altyapı hizmetlerini çözüme kavuşturacağız. Trafiğin hızlıca akması için ilk etapta Nazilli’de, Efeler’de, Kuşadası’nda köprülü kavşak yapacağız. Birçok ilçemizde kanalizasyon olmasına rağmen arıtma tesisi yok. İvedilikle biyolojik arıtma tesisleri oluşturacağız” diyerek vaatlerini sıraladı.

Aydın’ı ve yerel seçimleri konuşmak için mevcut başkan ve CHP’nin adayı Özlem Çerçioğlu’na hem belediye üzerinden hem de telefonla ulaşmayı denedik ancak Çerçioğlu’ndan ya da belediyeden herhangi bir yanıt alamadık. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.