Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şehir Hepimizin (372): Komşularımız kimlere oy vermiş? Türkiye seçmen eğilimleri haritası

Yağmur Yıldırım ve Gürhan Ertür’ün konukları Prof. Dr. Murat Güvenç ile birlikte “Türkiye’de Seçmen Eğilimleri” haritasını ve bulgularını ilk kez kamuoyu ile paylaşıyor.

Prof. Güvenç’in Yolcu Aldırmaz ve Funda Ferhanoğlu ile beraber hazırladığı bu harita ile, Marmara bölgesindeki seçmen eğilimlerini görselleştiren ve Kasım 2023’te Şehir Hepimizin programında incelenen çalışmanın son etabı olarak tüm Türkiye’yi kapsayan dijital seçim atlası tamamlanmış oldu. Alanında ilk kez kullanılan bir yaklaşım ve yöntem ile oluşturulan bu harita, 14 Mayıs 2023 milletvekili seçim sonuçlarını Türkiye’nin tüm mahallelerinde ve köylerinde 60 milyonun üzerindeki seçmenin farklı oy profillerini temsil eden on iki lejant kategorisi ile görselleştiriyor. Konvansiyonel seçim haritalarından farklı olan bu yöntemle veriler idari birim sınırlarına göre değil mekânsal dağılımlarına göre görselleştiriliyor ve böylece Türkiye’deki seçmen eğilimlerinin yeni analiz ve yorumlama biçimlerine imkan sağlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.