Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Kurum ilk altı ay ve bir yıllık acil eylem planını açıkladı

“İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar” toplantısında konuşan AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, ilk altı ay ve bir yıllık acil eylem planını açıkladı. Mevcut İBB yönetimi eleştiren Kurum, çok sayıda yeni metro hattı açaklarını ve metrobüslerin kapasitelerini arttıracaklarını belirtirken, üniversite öğrencilerinin hesaplarına 10 bin liralık desteği hemen yatıracaklarını söyledi. Kurum ayrıca bir yılda 100 kreş açacaklarını vadetti.

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum “İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar” toplantısında İstanbul’un ilk altı ay ve bir yıllık acil eylem planını açıkladı. İstanbul’un beş yıllık süreçte geriye gittiğini, projelerin hızlıca yapılmasını tespit ettiklerini söyleyen Kurum, yoğun bir mesai içinde olduklarını ve göreve gelecekleri ilk günden itibaren projeleri hayata geçireceklerini vadetti.

Kurum, program sonrası gazetecilerin gündeme dair sorularını da yanıtladı. Kurum, belediye başkanının adaletli olması gerektiğini söyledi ve malvarlığı tartışmalarına değindi:

“Yaptıklarınızla adaletli olacaksınız. Dürüst olacaksınız. Mal beyanınızı gizlemeyeceksiniz. Biz attığımız her adımda samimi olacağız, içten, dürüst olacağız. Altı ayda İstanbul’un taksi sorununun çözüldüğünü, yarım bırakılan metroların bitirildiğini, göstereceğiz.”

“İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar” toplantısında konuşan Kurum’un belediye başkanı olacağı taktirde gerçekleştireceği vaatlerin bir kısmı ise şöyle sıralandı:

Mevcut yönetimin beş yılda yapamadığını, biz bir yılda yapacağız”

“5.6 km uzunluğundaki Samandıra – Sultanbeyli metro hattını ilk yılda açacağız” diyen Kurum, “40 kilometrelik hattı hemen yaparak, mevcut yönetimin beş yılda yapamadığını, biz bir yılda yapacağız” diye konuştu.

Kurum’un metro-tramvay çalışmalarına dair başlıca vaatleri şöyle:

“9,7 kilometre uzunluğundaki Bağcılar (Kirazlı)- Küçükçekmece (Halkalı) metro hattının ilk altı ayda yapımına başlayacağız.”

“21,3 km uzunluğundaki Üsküdar-Kadıköy-Kartal-Maltepe tramvayının, 3,1 km uzunluğundaki Eyüp Sultan- Bayrampaşa tramvayının, 2 km uzunluğundaki Eyüp Sultan-Pierre Loti teleferik hattının yapımlarına ilk altı ayda hemen başlayacağız.”

“İlk 6 ay içinde; 14.5 km uzunluğundaki Sefaköy-Yenikapı/ilk 1 yıl içinde, 28 km uzunluğundaki İncirli-Söğütlüçeşme/yine ilk 1 yıl içinde 62,4 km uzunluğundaki Samandıra – İstanbul havalimanı Raylı Sistem hatlarının yapımlarına başlayacağız.”

“Emeklilerin İstanbul kartına destek gelecek”

Emeklilerin İstanbul kartlarına iki bin 500’er lira yükleneceğini söyleyen Kurum, böylece emeklilere bir yılda toplam 30 bin lira destek sağlanacağını söyledi.

“Trafikte kalma süresini yüzde 64’ten 59’a düşüreceğiz”

Kurum, metro, tünel, yol ve kavşak projeleri tamamlandığında, İstanbul’da trafikte kalma süresini yüzde 64’ten 59’a düşüreceklerini vadetti.

“50 km motosiklet yolunu hemen açacağız”

Motosiklet yolu ve bariyerleri konusunda titiz davrandıklarını söyleyen Kurum, konuşmasında belediye başkanı olması ihtimalinde birinci yılın sonuna kadar 50 km motosiklet yolunu hizmete açacaklarını söyledi.

“İstanbul Taksi’sini marka haline getireceğiz”

Kurum, ilk altı ay içerisinde taksi problemini tüm paydaşların lehine olacak şekilde çözeceklerini, dijital uygulamaları tek merkezde buluşturarak çok başlılığa son vereceklerini vadetti, “İstanbul Taksi’sini marka haline getireceğiz” dedi.

“Metrobüs kapasitesini yüzde 20 artıracağız”

Kurum, mevcut metrobüs hattında yeni işletme planlarını tesis ederek, metrobüs hattının kapasitesini yüzde 20 arttıracaklarını söyledi. İlk yıl tamamlandığında toplam 100 yeni metrobüs, 250 yeni otobüsün filolara dahil olacağını vadetti.

“İlk bir yılda 100 kreş açacağız”

İBB Başkan adayı, göreve gelmeleri dahilinde ilk bir sene içerisinde 100 kreş açacaklarını söyledi.

“Üniversite öğrencilerinin aylık abonmanları yüzde 40 indirime girecek”

İlköğretim öğrencilerine ücretsiz ulaşımı hayata geçireceklerini söyleyen Kurum, üniversite öğrencilerine de mevcut tarifeden yüzde 40 indirimi ilk ay içinde uygulayacaklarını belirtti:”Bu durumda mayıs ayında üniversite öğrencilerinin aylık abonman 150 lira olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.