PODCAST | Güne Başlarken (22 Nisan 2024): Sur olayı & CHP’nin çalıştayı

Günaydın! Pazartesi sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Bir haftanın ardından mesaiye başladım. Seçim, bayram süreci derken biraz yoğun çalıştık. Bayramdan hemen sonra da izne çıktım. Biraz dinlenmek iyi geldi. Podcast’leri de Özge ve Berna’ya bıraktım, eminim ki onlar bu işi hakkıyla yapmıştır. 

Siz nasılsınız? Çok güzel bir gün sizinle olsun. 

Haydi, eleştiriye, önereyi, yoruma gelin, konuşalım: gamzeelvan@medyascope.tv’ye sizi bekliyorum!

****

Bugünkü gündeme bakalım:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Irak’ta Bağdat ve Erbil’e gidecek. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısına başkanlık edecek.

TÜİK, nisan ayı tüketici güven endeksi, şubat ayı hizmet üretim endeksi ve mart ayı yurtdışı üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Hafta sonuna gidelim:

Diyarbakır-Sur Belediyesi’nde mazbata töreni sonrası makam odasında bulunan bir kişinin, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını göstererek hakaret etmesiyle ilgili video, sosyal medyada dolaşıma girdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını duyurdu. Sonra, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, belediyeye mülkiye müfettişi görevlendirildiğini açıkladı. Tabii bu açıklamayı yaparken, hakaret ettiği iddia edilen kişinin “DEM Parti yöneticisi” olduğunu söyledi Yerlikaya. Hem DEM Parti MYK, hem Tuncer Bakırhan hem de Sur Belediyesi, şahsın parti ile hiçbir bağının olmadığını anlatan açıklama yayımladı. Sur Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Parti Yönetimimiz ve Eş Başkanlarımız tarafından söylendiği iddia edilen sözler, bizlerden bağımsız bir yurttaşın söylemi olup, tarafımıza yöneltilen iddialar asılsızdır” denildi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Sur Belediyesi’ne yönelik iddianın asılsız olduğunu vurguladı, “Belediyelerimizle ilgili asılsız iddia ve provokasyonları en güçlü şekilde kınıyoruz. Partimizin semboller ve değerlerle ilgili tek bir sorunu yoktur” dedi. Bu arada tabii Bakan Yerlikaya, U.G. isimli şahsın gözaltına alındığını duyurdu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, U.G. isimli şüphelinin tutuklandığını açıkladı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Sur Belediye Eş Başkanı Adnan Örhan, Medyascope’a konuştu, “Bizimle alakası yok ama biz müfettişlerin gelmesini istiyoruz. Bugüne kadar kayyum dönemlerinde yapılan ve tespit ettiğimiz yolsuzlukları ve usulsüzlükleri müfettişleri aktarma fırsatımız olacak” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun adına yapılan yazılı açıklamada, bayrak, marş gibi değerler üzerinden organize bir saldırıyla karşı karşıya olduklarını söylendi. Açıklamada, kayyumların yarattığı tahribat ve büyük soygunlara rağmen kentin birikmiş sorunlarına çözüm bulmaya ve hizmet üretmeye odaklandıkları bu süreçte, yönetimlerine karşı iftira ve karalama kampanyası yürütüldüğü belirtildi, “Özellikle bazı basın organları tarafından sürekli olarak fotomontaj kurgularla yönetimimiz hedef alınmaktadır. Bu ucuz karalama kampanyaları sadece ve sadece demokrasiye zarar verir” denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimler Çalıştayı sona erdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, çalıştayın son gününde tecrübelerini yeni seçilen başkanlara anlattı. Ayrıca, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de bilgilendirmelerde bulundu. Edinilen bilgiye göre, Yavaş başkanlara “O koltuklar bizim değil, o arabalar bizim değil. Buradaki harcamaları yaparken şaşalı, şatafatlı harcama yapmamakta fayda var. Onların hepsi millete ait” dedi. Basına kapalı olarak yapılan çalıştayın kapanış konuşmasını da CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaptı. Özel’in başkanlara “Belediye başkanlarının göstereceği performans genel iktidarın kapısını açıyor. Popülizmden uzak durun. Genel siyasete karışmayın. Siyaseti yapmak için ilçe ve il başkanlarımız var. Siz siyasete hizmetle katkı sunacaksınız” dediği öğrenildi. 

İYİ Partili Bilge Yılmaz, partisinden istifa etti. Sosyal medya hesabı X’ten açıklama yayımlayan Yılmaz, “İYİ Parti’nin meselesi kimin genel başkan olacağı değil, partinin nasıl yeniden toplumun tamamına konuşabilecek ve umut veren bir yapıya dönüşeceğidir. Görüyorum ki, bu noktanın çok uzağındayız” dedi. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmanın huzuruyla İYİ Parti’den ayrıldığını duyuran Yılmaz, “İYİ Parti’de birlikte çalışma fırsatı yakaladığım tüm vatansever insanlara minnettarım. Başta genel başkan adayları olmak üzere herkese gelecek kongrede başarılar diliyorum” diye yazdı. Yılmaz, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevinden de 31 Mart akşamı istifa etmişti.

İzmit Belediyesi’nin 2024 yılı Nisan ayı meclis toplantısı Fatma Kaplan Hürriyet’in başkanlığında toplandı, 34 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda, önceki dönemlerde AKP’li yönetim tarafından Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 25 yıllığına tahsis edilen Tepeköy Öğrenci Yurdu ile ilgili protokolün iptali görüşüldü. Sayıştay raporları ve mahkeme kararı ile usulsüz olduğu tespit edilen protokolün iptaline oy çokluğu ile karar verildi.

Dış haberlerde neler var?

Irak’ta bir askeri üste patlama meydana geldi. Karargah, İran yanlısı milis güçler tarafından kullanılıyordu. Yetkililer patlamanın ardından bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken sekiz kişi de yaralandı. Iraklı yetkililer, patlamadan önce ve patlama sırasında hava sahasında herhangi bir roket veya drone bulunmadığını söyledi. Ancak Haşdi Şabi, bunun bir saldırı olduğunu iddia etti. Basın Ofisi, saldırının ABD tarafından gerçekleştiğini iddia etti. Patlama, İsrail ile İran arasında yaşanan saldırıların akabinde gerçekleşti. ABD Savunma Bakanlığı, bu patlamayla herhangi bir ilişkilerinin olmadığını belirtiyor.

İtalya’nın Milan kentinde kamu güvenliğinden sorumlu belediye başkan yardımcısı Marco Granelli, şehrin en işlek caddelerindeki restoran, kafe ve barları ilgilendiren bir önergeyi duyurdu. Önergeye göre al-götür yemek servisi gece yarısından sonra yasaklanıyor. Önerge ayrıca bar ve restoranların dış mekanlarının haftaiçi 12.30’dan, hafta sonları ise 13.30’dan itibaren kapatılmasını öngörüyor. Eğer bu önerge onaylanırsa, gelecek kasıma kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.