Rawest Araştırma, Kürtlerin Selahattin Demirtaş algısını ele aldığı, “Seçim Sonrası Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” araştırmasının çıktılarını paylaştı. Araştırmaya katılanlar, Selahattin Demirtaş’ı, Kürtlerin ilk sivil lideri olarak görüyor. Katılımcılar Demirtaş’tan sonra Ekrem İmamoğlu ve Leyla Zana’yı itibarlı görüyor. Bu oranlara göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan listede yedinci sırada yer alıyor.
Rawest Araştırma’nın, Mayıs 2024 tarihli “Seçim Sonrası Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” araştırması yayımlandı. Araştırmada Kürtlerin kimlikleri, Kürt sorunu, seçim sonuçları, siyasi parti liderlerini nasıl gördükleri ve Demirtaş hakkında ne düşündükleri ele alındı.
DEM Partililerin üçte ikisi, Demirtaş’ı lider olarak görüyor
Araştırmaya göre Kürt kamuoyunda Demirtaş oldukça olumlu bir izlenime sahip. DEM Partililerin üçte ikisi, Demirtaş’ı lider olarak görüyor. Demirtaş ayrıca Türkiyelileşme siyasetinin de öncüsü olarak tanımlanıyor.
Katılımcılar Demirtaş’ın Kürtleri birleştirdiğini, Türkleri de uzaklaştırmadığını düşünüyor ve onu, birlikte yaşama fikrinin temsilcisi olarak görüyor.
Kürtler Demirtaş’ı HDP’nin kurucusu ve hâlâ başkanı olarak tanımlıyor, mevcut başkanları “emanetçi” olarak görüyor. Araştırmada, Demirtaş’ın nasıl olması gerektiği sorusuna da büyük oranda “Bugünkü hali iyidir” yanıtı hakim.
Demirtaş Kürtler arasında oldukça yüksek bir itibara sahip. 10 üzerinden 7,1 olarak itibarlı tanımlanan Demirtaş’ı 5,5 puanla Ekrem İmamoğlu takip ediyor. Leyla Zana da üçüncü sırada yer alıyor. Erdoğan ise listede Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra 3,4 puanla yedinci sırada. AKP’li Kürtler de Demirtaş’ı “makul” olarak kabul ediyor.
Kürtlerin yüzde 63’ü Demirtaş’ın adil yargılanmadığını, yüzde 66’sı suçsuz olduğunu düşünüyor.
Katılımcılar Demirtaş’ı dürüst, dik duruşlu, zeki olarak tanımlıyor.
“DEM Parti yenilenmeli”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Araştırmaya göre Kürtler, HDP/DEM Parti’yi beklentilerini karşılama anlamında yeterli görmüyor. Katılımcılar, DEM Parti’nin kendini yenilemesi gerektiğini düşünüyor. Kürtlerin büyük çoğunluğu DEM Parti’nin Türkiyelileşme siyasetine devam etmesini bekliyor.
Kürtlerin yüzde 48’i “Demirtaş mı, DEM Parti mi?” sorusuna “Demirtaş” derken, “DEM Parti” diyenlerin oranı yüzde 17. Kürtlerin Demirtaş hakkındaki olumsuz yargısı, DEM Parti’ye göre daha az.
Kürtler kendini CHP’ye AKP’den daha yakın hissediyor
Araştırma, Kürtlerin hangi siyasi partiye ne derece yakınlık duyduklarını 10 üzerinden puanladı:
Kürtler, DEM Parti’nin yerel seçimlerde ittifak yaptığı TİP’e sadece 10 üzerinden 2,67 seviyesinde yakın görüyor. İkinci nokta ise Kürtler kendini CHP’ye AKP’den daha yakın hissediyor.
Kürtlerin çoğunluğu 31 Mart Yerel Seçimleri sonuçlarından memnun ve sonuçların Türkiye için iyi olduğu kanaatinde.
Kürt sorunu var…
Araştırmaya katılanların üçte ikisi Kürt kimliğini yüksek düzeyde sahipleniyor. Katılımcıların yüzde 58’i Kürt sorunu olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 51’i, bu sorunun Kürt kimliğinin tanınmamasından, yüzde 49’u ise devletin ayrımcılık yapmasından kaynaklandığını düşünüyor.
Eşitlik, özgürlük, adalet, anadil gibi kavramların öne çıktığı araştırmaya göre Kürtlerin yüzde 44’i eğitimin çift dilli olması gerektiğini savunuyor.
Katılımcıların üçte biri kendisini “siyasete ilgili” olarak tanımlıyor. Batı’da yaşayan Kürtlere göre bölgedekiler siyasete daha ilgili.