“Uyutmak” mı öldürmek mi? | Hayvan hakları savunucuları: “Hayvanları korumakla yükümlü olanlar suç işliyor”

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi,  AKP’nin sokaktaki köpeklerin “uyutularak” öldürülmesine ilişkin yasa tasarısına karşı İstanbul Beşiktaş İskele Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Hayvan hakları savunucuları, “Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen tecrit ve katliam tasarısı meclisten geri çekilene kadar her gün sokaklarda olacağız” dedi.

Farklı alanlarda faaliyet gösteren aktivistler ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bir araya geldiği Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve hayvan hakları savunucuları, bugün eş zamanlı olarak İstanbul, Ankara ve Antalya’da sokakta yaşayan köpekler için eylem düzenledi. İstanbul’da da Beşiktaş İskele Meydanı’nda bir araya gelen inisiyatif üyeleri ve hayvan hakları savunucuları, “Tecrit ve katliam odaklı yasa tasarısına karşı, sokakta yaşayan köpekleri, yani mahalle sakinlerimizi savunmak için buradayız, tek bedeniz” dedi.

“Hayvanları korumakla yükümlü olanlar, suç işlemeye devam ediyor”

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi adına basın açıklamasını Öykü Yağcı okudu. Basın açıklamasında, 2000’li yıllardan beri sokakta yaşayan hayvanları toplamak, hapsetmek ve öldürmek gibi tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını belirtildi:

“Yıllardır ismini hak etmeyen 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat ilkesini temel alan 6. maddesini delmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ve İktidar Partisi’yle -tabiri caizse- daimi bir mücadele içindeyiz. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar bizzat onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor.”

https://twitter.com/medyascope/status/1793619499381571770

“Tasarı geri çekilene kadar sokaklarda olacağız”

Halkın oylarıyla seçilen vekillerin, halkı kutuplaştırdığı ve halkın hassas dengelerini bozduğunu dile getiren basın açıklamasında, suni gündemlerin toplumsal huzura ve barışa zarar verdiği söylendi.

“Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen tecrit ve katliam tasarısı meclisten geri çekilene kadar her gün sokaklarda olacağız” denilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“20 yıldır kanunda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen, yani hayvanları kısırlaştırmayan, besleme, bakım ve rehabilitasyonlarını yapmayan, onları başka ilçelere, ormanlara, çöplüklere atan ve popülasyonun artmasına sebep olan belediyelerin suçunu köpeklere atamazsınız. Yapmanız gerekenlerin hiçbirini yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz.”

“Yapmanız gerekenleri yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz”

Hayvanların yaşam haklarına vurgu yapılan açıklamada, hayvan ticaretine, yerel ve merkezi yönetimlerin çalışmaları eleştirildi:

“Yok etmeye çalıştığınız milyonların hak ve adalet anlayışı beraber yaşamayı nesilden nesile aktarmaya devam eden kültürel kodlarımız buna izin vermeyecek.”

https://twitter.com/medyascope/status/1793625483461964240

“Utanç verici”

Beşiktaş’taki eyleme gelen hak savunucusu hayvanların sesi olmak için eyleme katıldığını ve bu yasa tasarısını tartışmanın bile utanç verici olduğunu söyledi:

“Hayvanlar bir ülkenin, toplumun ahlaki değerleridir. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” sözü sadece insanlar için söylenmemiştir. Hayvanlar da bizim komşularımız, sokak sakinlerimiz. “Meclis’te koca koca insanlar çaylarını, kahvelerini yudumlarken vermedikleri bir canı almak için karar veremezler. Bunu tartışmak bile utanç verici”

“Öldürerek hiçbir yere varamadılar”

Sokak hayvanlarının sahipsiz olmadığını göstermek için eyleme gelen hak savunucusu, “Koşulsuz sevgimiz sonuna kadar onlar için olacak. Cinayete, katliama hayır demek için buradayım. Öldürmek hiçbir zaman çare olmadı, olmayacak. Öldürerek hiçbir yere varamadılar, varamıyoruz. 20 yıldır yapmadıkları kısırlaştırılmayı yapmaları gerekiyor. O kanlı ellerini sokak hayvanlarından çeksinler. İnsanı öldürdüler, doğayı katlettiler, hayvanı katlettiler, artık yeter” ifadelerini kullandı.

Hayvan hakları ile ilgili yeni yasa taslağı ne içeriyor?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, belediye, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak.

Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek. 30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler “uyutulacak”. “Uyutularak” öldürülen köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler gelecek ve süreç aynı şekilde devam edecek.

Sahiplenilen hayvanlara ise çip takılarak köpeği sahiplenen kişinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği takip edilecek.

Kanun teklifinin kısa süre içerisinde Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.