Talim ve Terbiye Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yeni müfredatı onayladı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, 10 Mayıs’tan bu yana 67 bin 284 öneri ve görüşün incelendiğini açıkladı.
Talim ve Terbiye Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı, yeni müfredatı onayladı. Müfredat, bakanlık onayına sunulacak.
AA’ya konuşan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, “Yeni müfredat taslağı hakkında iletilen tüm görüş-öneriler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızca özenle değerlendirildi. Görüş ve öneriler, şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak değerlendirilerek öğretim programlarına yansıtıldı” dedi.
Demirli, yeni müfredat modeline 67 bin 284 görüş ve öneri geldiğini söyledi. Buna göre kurul, 14 günde bu görüş ve önerileri tarayarak müfredatı bakanlığın onayına sundu.
- Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM’den yeni müfredat raporu: “İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde Atatürk dönemi sadeleştirildi”
Müfredat taslağı 26 Nisan’da kamuoyuna sunuldu ve görüş ve öneriler 10 Mayıs’a kadar askıda tutuldu. Cihad Demirli, açıklamasında taslağın 1 milyon 662 bin 780 kez görüntülendiğini ifade ederken gelen görüş ve önerilerin yüzde 58’inin öğretmenlere ait olduğunu aktardı.
Kademeli şekilde uygulanacak
Yeni müfredat, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.
Talim ve Terbiye Kurulu’nca onaylanan yeni öğretim programlarına, makam onayının ardından MEB’in internet sitesi üzerinden erişilebilecek.
Tartışmaya konu oldu
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 26 Nisan’da kamuoyu ile paylaştığı “yeni müfredat” olarak bilinen öğretim programları taslakları tartışma yarattı. Eğitim sendikaları ve sivil toplum kuruluşları (STK), MEB’in programdan önce bir ihtiyaç analizi yapması gerektiğini vurguladı. Görüş bildiren bazı sendikalar, düşünce kuruluşları ve siyasi partiler ise programın hazırlanış sürecinden içeriğine kadar pek çok noktada itirazlarını dile getirdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Kadem Özbay “Tasarıda, ‘bilim‘ sadece 43 kez, ‘ahlak‘ 61 kez, ‘erdem‘ 46 kez, ‘değer’ ise hepsinden fazla yüzlerce kez kullanılırken, Atatürk ve Cumhuriyet hiç kullanılmamış. İlahiyat terimleri sözlüğünden alınmış gibi, gelişim ve evrim demekten kaçınmak için ‘tekamül’, bilim yerine ‘ilim’ kelimelerinin tercih edilmesi, ‘belagat’, ‘kamil insan’ vurguları, kendi ideolojilerine uygun bir nesil yetiştirme hedefledikleri anlamına geliyor. Sanki bir tekkede mürit yetiştiriyorlar! Maarif Modeli değil, mürit yetiştirme modeli! Bu bir milli eğitim programı değil, AKP’nin parti programıdır.” dedi.
“Eşitlik ilkesine gölge düşürüyor”
Eğitim Sen Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Evrim Gülez, “Türkiye Yüzyılı ifadesi, bir parti ve partili Cumhurbaşkanı’nın 2023 genel seçimlerindeki sloganına atıf yapan bir kavram. (Bu ifadenin modelde kullanılması) Türk Milli Eğitimi’nin birinci temel ilkesi olarak geçen ve genellikle ‘eşitlik’ olarak bilinen ilkeye gölge düşürüyor” dedi.
Gülez’e müfredattaki, “aklıselim”, “kalbiselim” gibi ifadeler ve “erdem-değer-eylem” modeli, “Evrensel ilkeler, insan hakları ve çocuğun üstün yararını değil de; siyasal iktidarın, siyasal- ideolojik hedeflerini gösteren, tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı insan modelini hedefe alan” bir müfredat olduğuna dair kanıt oluşturduğunu söyledi.
Özel tepki gösterdi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 10 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Yine müfredat değişikliğine gidiyorlar. Bakana ‘Müfredat anayasadan önemlidir, katılımcılıkla yapın’ dedik, dinletemedik. Berbat bir eğitim sistemini bir kez daha kendi kendinize değiştirmek, yeni memnuniyetsizliklerden başka bir şey getirmeyecektir” dedi.
- Yeni müfredat: Felsefe dersinde hayatın anlamı tevekkül, ahlak Nurettin Topçu, hukuk Kıbrıs sorunuyla anlatılacak
“Tekkede mürid yetiştirme modelidir”
DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, 13 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Türkiye Yüzyılı Maarif modeli, tekkede mürid yetiştirme modelidir. Bu müfredat ile açıkça İmam hatip okulları, kuran kursları, tarikat-cemaat yurtları ve eğitim merkezleriyle çocukların ve gençlerin, siyasal İslamcılığın ve neo-Osmanlıcı toplumsal inşa sürecinin dayanağı olması hedefleniyor” diye konuştu.
- Eğitim uzmanlarının yeni müfredat çalışmalarında yer alma taleplerine olumlu yanıt verilmedi | Maarif Modeli yargıya taşınacak
HÜDA PAR’dan destek açıklaması
Geçen yıl yapılan seçimlerde Cumhur İttifakı’nda yer alan HÜDA PAR’ın genel sekreteri Şahzade Demir ise 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Bu program değerler eğitimi kavramıyla iç içe bir şekilde uygulanabilirse daha iyi bir anlam ifade edecektir. Yetkin ve erdemli insan yetiştirmenin eğitimin amacı olarak belirlenmesi önemli bir adım” dedi.