Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.
Sokak köpeklerinin “uyutulma” adı altına öldürülmesi iddiasıyla gündeme gelen kanun hazırlığına tepkiler büyüyor. Özellikle X’te (eski adıyla Twitter) sokak hayvanlarının, daha doğrusu köpeklerin, “uyutulma” adı altında öldürülmesi için kampanya yürütülüyor. Ancak sorun olarak nitelendirilen bu hayvanlarla ilgili bir “sorun” daha var: Ortada veri yok. Ayşegül Karagöz’ün haberi.
- Sokak hayvanlarının sayıları da kaç kişinin ölümüne sebep oldukları da bilinmiyor: Taraflar ne istiyor, nasıl çözülecek?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, sokak köpeklerinin uyutulmasını da içerdiği kamuoyuna yansıyan düzenlemeyle ilgili sorulara yanıt verdi. Tunç, hayvanların uyutulmasıyla ilgili soruya “Bunlar Meclis’te tartışılacak konular” diye cevap verirken, Yenişehirlioğlu “Toplumun bütün kesimlerini dinliyorum” dedi.
- AKP sokak köpekleriyle ilgili düzenleme için Meclis’e işaret etti: “Nasıl bir çözüm bulunacak, hep beraber göreceğiz”
Türkiye sokak hayvanlarını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eşekleri tartışıyor. KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın “Gerçek Kıbrıslılar” olarak nitelendirdiği Karpaz eşeklerinin sayısı giderek artıyor. Bölge halkı, “Dipkarpaz’ın sevimli mafyaları” olarak bilinen eşeklerin hem trafiğe hem de tarla ve bahçelerine zarar verdiğini savunuyor, çözüm istiyor. Peki çözüm ne olabilir? Adada bu zamana kadar hangi çalışmalar yapıldı? Bundan sonra neler yapılabilir? Senem Görür Yücel araştırdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun tek haneye indirilmesinin ciddi bir iş olduğunu, sabır, zaman ve kararlılık gerektiğini söyledi. Şimşek, Türkiye’nin şu anda tek önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı. Enflasyonda geçiş döneminin bu ay itibarıyla sona ereceğini söyleyen Şimşek, “Şu anda dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz, eylülde 40’lı rakamları görebiliriz” dedi.
- Mehmet Şimşek: “Enflasyonun tek hanelere indirilmesi zaman ve sabır gerektiriyor, eylülde 40’lı rakamları görebiliriz”
İktidar tarafından yasalaştırılması istenen 9. Yargı Paketi’ndeki “etki ajanlığı” suçu düzenlemesine Ankara Barosu tepki gösterdi. Baro, yaptığı açıklamada “etki ajanlığı suçu” oluşturulması girişimini, devlete güven duyulmasın sağlayacak “hukuki güvenlik” ilkesine aykırı olduğunu savundu. Düzenlemenin, araştırma yapılmasını suç haline getirdiğini belirterek geri çekilmesi çağrısında bulundu.
- Ankara Barosu’ndan 9. Yargı Paketi’ndeki “etki ajanlığı” suçu için çağrı: “Araştırma yapılması suç haline getiriliyor, düzenleme taslaktan çıkarılsın”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre 2024’te Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı’na 5 milyar 702 milyon TL’ye kadar kaynak aktarılabilecek.
- Resmî Gazete’de yayımlandı: Tasarruf tedbiri Maarif Vakfı’na uğramadı, MEB’den 5,7 milyar lira aktarılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokak hayvanlarının uyutulmasının tartışıldığı yasa taslağıyla ilgili konuştu, köpeklerin sahiplenilmesi konusunda yurttaşların ve belediyelerin sorumluluk alacağını söyledi. Erdoğan “Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki adıma da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz” dedi.
- Erdoğan sokak hayvanları için sorumluluğu belediyelere ve yurttaşlara bıraktı: “İstiyoruz ki tüm hayvanlar sahiplenilsin, başarabilirsek sonraki adıma ihtiyaç kalmaz”
Burdur Devlet Hastanesi’nde diyalize giren ve bulantı ile kusma şikayeti nedeniyle hastaneye dönen hastalardan 12’si taburcu oldu, üçü entübe edildi. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü, konuya ilişkin adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de düzenlediği silahlı saldırıda öldüren ve 15 Kasım 2023’te tahliye edilen Ogün Samast’ın yargılanmasına devam edildi. Tanıkların dinlendiği duruşmanın ardından dava, tanık Ali Fuat Akdağ’ın da dinlemesi talebiyle 12 Haziran’a ertelendi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Gürcistan’da “Rusya yasası” olarak da bilinen “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısı, parlamentoda kabul edildi. Cumhurbaşkanı’nın vetosuna rağmen kabul edilen tasarının yasalaşmasının önünde bir engel kalmadı. “Etki ajanlığı” tasarısı, ülkede yoğun protesto gösterilerine neden olmuştu.