Devlet Bahçeli’nin görevden aldığı TBMM danışmanı Olcay Kılavuz kim, adı neden Sinan Ateş suikastı dosyasında geçiyor?

Sinan Ateş suikastı dosyasında ismi geçen Olcay Kılavuz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmesinin ardından TBMM danışmanlık görevinden alındı. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve eski MHP Mersin Milletvekili Kılavuz’un görevden alınmasının, Yerlikaya’nın ziyaretinin sonrasına denk gelmesi dikkat çekerken, Kılavuz’un görevine Sinan Ateş cinayeti ile ilgili verdiği bir röportajın neden olduğu iddiası ortaya atıldı. Peki milletvekili olduğu dönemde cinayetle ilgili olarak hakkında soruşturma başlatılan Olcay Kılavuz kim, adı neden Sinan Ateş dosyasında geçiyor?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaretinin ardından Sinan Ateş suikastında adı geçen Olcay Kılavuz’un danışmanlık görevine son verildi.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de, Ankara’da Çukurambar’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Ankara Başsavcılığı, aralarında Eray ÖzyağcıDoğukan ÇepTolgahan DemirbaşEmre Yüksel ve Serdar Öktem’in de bulunduğu 22 kişi hakkında “tasarlayarak öldürme” suçundan iddianame düzenledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kendisine Sinan Ateş ile ilgili sorulan soruları daima yanıtsız bıraktı. Partisinin grup toplantısı sonrası Sinan Ateş suikastıyla ilgili soru soran gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’na “Hadi işine bak” dedi. Bahçeli’nin korumaları Yazıcıoğlu’nu ve orada bulunan tüm gazetecileri tartaklayarak uzaklaştırdı.

Suikast zanlısı, Kılavuz’un evinden gözaltına alındı

Sinan Ateş suikasıtı ile ilgili dosyaya, dönemin MHP Mersin Milletvekili Olay Kılavuz’un ismi ilk kez eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş gözaltına alındığında girdi.

Demirbaş, 6 Ocak’ta Kılavuz’un da bulunduğu evde gözaltına alındı. İddiaya göre, Demirbaş’ın Kılavuz’un evinden gözaltına alındığına ilişkin tutanak kayboldu ve hem Demirtaş salıverildi hem de savcılık Kılavuz hakkında işlem yapamadı. Polislere kapıyı açan Kılavuz’un görevli polislere “Siz gidin, sahibiniz gelsin” diyerek gözaltı işlemine direndiği ve daha sonra ekipte yer alan bir polis memurunun da tayininin çıkarıldığı iddia edildi.

Gazeteci İsmail Saymaz, Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in şikâyeti sonrası Kılavuz’la ilgili işlem yapıldığını, Kılavuz’un olay tarihinde milletvekili olduğu gerekçesiyle dosyanın parlamenter soruşturma bürosuna iletildiğini duyurdu. Kılavuz hakkında fezleke hazırlanıp hazırlanmadığı ise henüz bilinmiyor.

Kılavuz 2023 Genel Seçimleri’nde Mersin’den dördüncü sıra adayı oldu ancak seçilemedi. Kılavuz daha önce Mersin’den birinci sıradan listeye girmiş ve seçilmişti.

Cinayetten 10 ay sonra Bahçeli’yi ziyaret etti

Yeniden vekil seçilemeyen Kılavuz dokunulmazlık zırhının kalkmasının ardından, cinayetten yaklaşık 10 ay sonra Bahçeli’yi ziyaret etti. 25 Ekim’de gerçekleşen ziyaretten iki gün sonra 27 Ekim’de, Kılavuz, Bahçeli’nin TBMM danışmanı oldu. Bu görev Bahçeli’nin ve partinin Kılavuz’un arkasında durduğu şeklinde yorumlandı.

Kılavuz’un adı bilirkişi raporunda

Sinan Ateş dosyası ile ilgili detaylar T24’ten Asuman Aranca’nın yayınladığı bilirkişi raporu ile yeni bir boyut kazandı. Aranca’nın haberine göre raporda Kılavuz ile Ankara’da kullandığı evde yakalandığı ortaya çıkan Tolgahan Demirbaş’a ait yazışmalar dikkat çekti. Üç kez gözaltına alınan ve üçüncüsünde tutuklanan Demirbaş’ın, serbest bırakıldığı sürede telefon kayıtlarını sildiği, ancak soruşturma ekibinin silinen verileri özel bir program sayesinde geri getirdiği belirtildi. Elde edilen veriler ile Ateş’in öldürülmesinin aylar önce planlandığı ortaya çıktı.

Tolgahan Demirbaş ve Olcay Kılavuz (T24)

Raporda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Kılavuz’dan sonra, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı’yı da dosyaya “şüpheli” olarak kaydettiği belirtildi. İki isim hakkında da yurtdışına çıkış yasağı kondu.

Bilirkişi raporunda, cinayetten bir gün sonra, Tolgahan Demirbaş’ın ilk kez gözaltına alındığı 31 Aralık saat 22.43’te Kılavuz, Demirbaş’a Ankara Bağlıca’da olduğu anlaşılan bir konum gönderdiği belirtiliyor.

Kılavuz ile Demirbaş cinayet sonrası facetime üzerinden yedi kez telefonla görüştü

Demirbaş’ın telefonundaki önemli bilgilerden bir diğeri ise, tutuklanan diğer Ülkü Ocakları yöneticisi Emre Yüksel ile yaptığı yazışmalarda ortaya çıktı. Yazışmalara göre Demirbaş, tetikçi Eray Özyağcı’nın “olaydan sonra motosikletli kurye tarafından bırakıldığı ilk nokta olan” benzincinin konumunu, cinayetten yaklaşık yarım saat önce Yüksel’e gönderdi. Ayrıca aynı konum, cinayetten sonra tetikçi Özyağcı’yı olay yerinden uzaklaştıran Vedat Balkaya’nın da telefonunda bulundu.

Bilirkişi raporuna göre Kılavuz ile Demirbaş cinayet sonrası facetime üzerinden tam yedi kez telefon görüşmesi yaptı.

Cinayet günü saat 14.07’de Kılavuz, Facetime ile Demirbaş’ı aradı ve bir dakika görüştü. Saat 14.13’te Kılavuz, Demirbaş’ı bir kez daha arada ve bir dakika 16 saniye daha konuştu.

Bu görüşmeden beş dakika sonra, 14.18’de bu kez Sermet Atay’ın TBMM Danışmanı İsa Alper Açıkbaş, Demirbaş’ı aradı ve 49 saniye görüştü. Emniyet Müdürü Oğuz Kaan Akyüz‘de saat 14.22’de Facetime’dan Tolgahan Demirbaş’ı aradı ve 48 saniye görüştü.

Kılavuz’un adı bilirkişi raporunun ilerleyen saatlerinde de geçiyor. Bilirkişi raporuna göre saat 21.14’te Tolgahan Demirbaş, haritalardan Sakarya’daki bir konumu açtı. Demirbaş’ın bu saatlerde Emre Yüksel ile yolda olduğu anlaşılıyor.

Demirbaş, saat 23.29’da Sermet Atay’ın danışmanı İsa Alper Açıkbaş ile iki dakikalık süren bir görüşme yaptı. Bu görüşmeden yaklaşık bir saat sonra 00.25’te Kılavuz’dan Demirbaş’a bir çağrı geldi ancak cevapsız kaldı.

Görüşmeler ertesi gün de devam ediyor

Bilirkişi raporuna göre cinayetten bir gün sonra, 31 Aralık’ta da Demirbaş ile Kılavuz arasındaki görüşme trafiği sürdü. Rapora göre Demirbaş, 22.25’te Kılavuz’u aradı ve 33 saniye görüştü.

Demirbaş, saat 22.28’de Emre Yüksel görüştü. İki dakikalık görüşmenin ardından Demirbaş, haritalardan Etimesgut Bağlıca’daki bir adresi arattı. Saat 22.35 ve 22.37’de Kılavuz ile Demirbaş iki kez daha görüştü. Bu görüşmeden hemen sonra Kılavuz’dan Demirbaş’a Bağlıca’da olduğu anlaşılan bir konum iletildi.

Tolgahan Demirbaş’ın telefonunda bulunan Olcay Kılavuz’un gönderdiği konum

Konumu açtıktan iki dakika sonra Kılavuz’u yeniden arayan Demirbaş, 20 saniyelik görüşmenin ardından Emre Yüksel’i aradı. İki dakikadan uzun süren konuşmanın ardından Demirbaş, Bağlıca’daki bu bölgede hareket etti.

İzzet Ulvi Yönter, saat 22.55’te Demirbaş’a bir mesaj attı. Kılavuz, Demirbaş’ı saat 23.15’te bir kez daha ancak Demirtaş telefonu açmadı. Bu son çağrıdan sonra Demirbaş’ın Kılavuz ile gönderdiği adreste buluştuğu düşünülüyor.

7 ay sonra görevden alındı

Kılavuz dün (28 Mayıs) İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Bahçeli’yi ziyaretinin ardından görevden alındı.

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre Yerlikaya, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebiyle Bahçeli’yi ziyaret etti ve suç örgütleriyle mücadelede attıkları adımları, aldıkları sonuçları, bundan sonraki hedeflerini MHP liderine anlattı.

Ayşe Ateş: “Eşim bana, ‘Olcay ve Ahmet beni öldürmek için kiralık katil arıyor’ dedi”

Gazeteci İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, Kılavuz ve Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın cinayeti birlikte planladığını iddia etti, “Çünkü eşimin bana söylediği şuydu: ‘Olcay ve Ahmet beni öldürmek için kiralık katil arıyor. Kapı kapı dolaşıyorlarmış beni öldürmek için. Bir sürü kişiye gitmişler. Kimseye yaptıramıyorlarmış ama arıyorlarmış” dedi.

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, Kılavuz’un görevden alınmasının ardından telefonla bağlandığı Halk TV yayınında tetikçinin günlerce nasıl saklandığına ilişkin iddialarda bulundu.

Kılavuz’un tetikçiyi Ankara’dan çıkaran sanığı, evinde sakladığının ortaya çıktığını söyleyen Ateş, tetikçi Eray Özyağcı’nın da Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’a ait makam aracı ile Bolu’ya götürüldüğünü söyledi.

Tetikçinin MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül’ün babasının evinde saklandığını iddia eden Ayşe Ateş, “Çok kuvvetli şüphelerim var. ‘Yüzde 100’ diyemem ancak yoğun bir şüphem var. Çünkü deliller mevcut” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.