CHP, öğretmen, emekli ve çay mitinglerinin ardından “Geçinemiyoruz” mitingiyle sahada olacak. 30 Haziran’da Kocaeli’nde yapılması planlanan mitinde emeğiyle geçinen tüm kesimleri buluşturmak hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özgür Özel’e iade-i ziyaretinin gelecek haftanın başında olması beklenirken, Özel’in bu hafta AYM Başkanı Kadir Özkaya ile bir araya gelmesi planlanıyor. CHP yerel seçim kampanyasında parti aleyhine çalıştığı iddia edilen 600’den fazla kişinin dosyalarını da incelemeye hazırlanıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) gündeminde bu hafta “Geçinemiyoruz” mitingi düzenlenmesi, Hakkari’ye kayyum atanması, seçim sürecinde parti aleyhine faaliyet yürütenlere yönelik disiplin süreci ve Türkiye Belediyeler Birliği seçimleri vardı.
Kocaeli’nde “Geçinemiyoruz” mitingi
CHP öğretmen, emekli ve çay mitinginin ardından tematik mitinglerine emek mitingiyle devam etme kararı almıştı. Genel Başkan Özgür Özel, Rize’deki konuşmasında “Müzakereler yapacağız, sonuç alamazsak meydanlar bizimdir” diyerek sokakta olmaya devam edeceklerinin altını çizmişti.
Son haftalarda yapılan mitingleri başarılı olarak değerlendiren CHP’li kurmaylar, hedef kitleye temas ettiklerini düşünüyor. CHP, haziran ayının sonunda emek mitingi düzenlemeye hazırlanıyor. CHP’li kaynakların aktardığı göre mitingin 30 Haziran’da Kocaeli veya Bursa’da yapılması değerlendirilse de, Kocaeli kuvvetli seçenek.
Asgari ücretlileri, asgari ücret geliri dahi olmayan işçileri, beyaz yakalıları, emeğiyle geçinen ve hayat pahalılığıyla karşı karşıya gelen herkesi buluşturmak hedefleniyor. Mitingin çağrısının “Geçinemiyoruz” sloganıyla yapılması planlanıyor.
- CHP’nin Büyük Emekli Mitingi | Özgür Özel’den Mehmet Şimşek’e: “IMF’nin hayaletini, bu gulyabanini al, Saray’a götür, emeklinin yakasından insin”
- CHP’den Büyük Eğitim Mitingi | Özel’den Erdoğan’a: “Yoksulu, itirazı, atanmayanı, deprem bölgesini duy, ondan sonra anayasa için meydanlara çıkıp destek iste”
Erdoğan’ın iade-i ziyareti için tarih şekilleniyor
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel’e iade-i ziyaretinin 9 Haziran’dan sonra olacağını söylemişti. İki liderin bayram sırasında bir araya geleceği iddia edilirken Erdoğan, Kurban Bayramı’ndan önce ziyaretini gerçekleştireceğini ilan etti. CHP’li kurmaylar, 10, 11 veya 12 Haziran’da Erdoğan’ın CHP Genel Merkezi’ne gelebileceğini, tarihin belirlenmesi için Erdoğan’ın özel kaleminin iletişim kurmasını beklediklerini belirtti.
Özel “normalleşme” kapsamında 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezi’nde Erdoğan ile bir araya gelmiş ve ardından Erdoğan “Siyasette yumuşama dönemine girdik” demişti.
- Tarihi buluşma: Özel-Erdoğan görüşmesi 1.5 saat sürdü, ortak açıklama yapılmadı
- Erdoğan: “Siyasette yumuşama dönemine girdik”
Özel AYM Başkanı Özkaya’yı ziyaret edecek
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Özgür Özeli “siyasette normalleşme” kapsamında siyasi parti ziyaretlerine devam edecek ancak bu hafta partileri değil, mart ayında göreve gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya’yı ziyaret edecek. 5 veya 6 Haziran’da olabileceği öğrenilen ziyaretin ardından Özel’in, 37 tur oylamanın ardından seçilen Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez’i de ziyaret etmesi bekleniyor.
- Erdoğan’ın üye olarak atadığı Kadir Özkaya AYM Başkanı seçildi
- Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez oldu | Seçimler 37 turda tamamlandı
CHP’li kurmaylar, Özel’in yüksek yargının birinci isimleri ile görüşmelerinde tarafsız kalma ve meslek etiğine uygun davranma çağrısı yapacağı görüşünde.
DEM Parti’li Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına tepki
MYK toplantısında, Hakkari’de 31 Mart’ta Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) belediye başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınarak yerine kayyum atanması da değerlendirildi.
Akış hakkındaki soruşturma ve gözaltına alınma gerekçelerini araştıran CHP, avukatla görüştürmeme kısıtlaması, dosyadaki gizlilik kararı gibi gelişmeleri de göz önünde bulundurdu. MYK, kayyum karşıtı tutumlarını açıklamak için vakit kaybetmeyerek Parti Sözcüsü Deniz Yücel’in de aralarında bulunduğu heyeti Hakkari’ye gönderdi.
Parti aleyhine çalışan 600’den fazla kişinin dosyası değerlendirilecek
31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından CHP MYK yerel seçimlerde parti aleyhine açık ya da gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili disiplin sürecinin başlatılması kararı aldı. Aleyhte faaliyet yürüttüğü kanıtlanan kişilerin kesin ihraçla cezalandırılacağı belirtilen sürece ilişkin il ve ilçe örgütlerinden şikayetler toplandı.
Parti aleyhine faaliyet yürüttüğü iddiasıyla bin 800’den fazla kişi için iddialar Genel Merkez’e iletildi. CHP’li kurmayların aktardığına göre, bunların bir kısmı üyeliği düşürülenler hakkında, bir kısmında şikayet edilen kişinin kimliği tespit edilemedi, bir kısmında ise herhangi bir delil yok. 600’den fazla kişi için yapılan şikayetler ise “kayda değer” olarak görülüyor.
MYK toplantısında disiplin sürecine dair çerçeve çizildi
MYK toplantısında bu isimler üzerinde durulmadı ancak aleyhte çalışma noktasında neyin delil sayılacağı ve sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bir çerçeve çizildi.
Eski belediye başkanları, milletvekilleri veya kamuoyunca tanınan isimler için benzer iddialar söz konusu değil ancak partili kaynaklar, 39 kişi ilçe düzeyindeki yönetici için de
CHP, bu süreci seçim kampanyasında parti aleyhine çalışanlarla sınırlı tutuyor. Aleyhte çalıştığı tespit edilen kişiler Yüksek Disiplin Kurulu’nun konusu olmayacak. Genel Merkez’in ilgili dosyaları değerlendirdikten sonra il disiplin kurullarına sevk etmesi ve parti tüzüğüne uygun olarak süreci işletmesi bekleniyor.
“İYİ Parti’den gelenlerle sağcılaşma” iddialarına cevap
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun partisinden istifa eden isimlerin CHP’ye geçmesine “Nasıl izah edecekler” tepkisinin ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez’in, Özgür Özel’in İYİ Parti’li milletvekillerini CHP’ye davet ettiği iddialarının nasıl yankılandığı da merak ediliyor.
MYK’da bu konuya ilişkin değerlendirmeler yapılmadığını aktaran CHP’li kurmaylar, İYİ Parti’li isimlerin partilerine katılmasının “sağcılaşmak” olarak yorumlanamayacağı görüşünde. Özel’in genel başkan seçildiği kurultaya giderken partinin sağcılaşmasına yönelik eleştirilerini hatırlatan kurmaylar, “Bizim kurultayda eleştirdiğimiz şey sağcı danışmanlarla partinin yönetilmesiydi. Dört katta danışman odası boşalttık” dedi.
İYİ Parti’den gelen kimseye bir görev verilmediğine dikkat çekilirken, CHP ile siyasete devam etmek isteyen kadroların da yetkili pozisyonlar için talepte bulunmadığı öğrenildi. CHP’li kurmaylar “Partiye küsen birkaç kişi danışman olmak istedi. Genel Başkanımız ‘Ben bu partiyi MYK ve PM üyeleriyle yönetiyorum’ dedi, tavrı net” diye konuştu.