İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında başlayan ve “yumuşama” ya da “normalleşme” olarak adlandırılan müzakere sürecinin ardından MHP’den art arda dikkat çeken açıklamalar geldi. “Cumhur İttifakı yol ayrımında mı?” dedirten gelişmelerin ilki Erdoğan-Özel ikilisinin ikinci buluşması öncesinde başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üzerinde “Bana Allah yeter” yazan yüzükle önce imalı bir mesaj vermesi, görüşmenin ardından da yazılı bir açıklamayla “AKP ve CHP ittifakı dileğimizdir” diyerek temennisini dile getirmesi “İttifakta ne oluyor?” sorusunu gündeme getirdi.
Açıklamalar birbirini izledi ve son noktayı Cumhur İttifakı’nın yoluna devam ettiğini söyleyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik koydu. Ancak bu açıklama bile sarsıntının dinip dinmediğini anlatmaya yetmedi. 31 Mart Yerel Seçimleri’nden beklediği sonucu alamayan Cumhur İttifakı’ndaki gelişmeler, “İttifak dağılıyor mu?” sorusunu akıllara getiriyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Şehit Aileleri ve Gaziler Çalıştayı”na katıldı. Çalıştayın ardından Özgür Özel, gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün (12 Haziran) yayımladığı yazılı açıklamasında söylediği “AKP ile CHP arasında geniş tabanlı bir ittifakın vücuda gelmesi MHP’nin samimi dileği ve temennisidir” sözlerine yanıt verdi.
Özel, Bahçeli’yi “Türkiye İttifakı”na davet etti, “Öyle bize kimse ittifak falan önermesin çünkü bugünün sorumluları, bu sorumluluğu taşıyacak. Sayın Bahçeli şöyle bir kolaycılık yapmasın. Memleketi bu hale kadar getirip suç ortağını bize doğru itmesin. Bu sorunları ya çözsünler ya bıraksınlar biz çözeriz” dedi.
CHP’nin gölge kabinesi ve iktidar kanadı arasındaki görüşmeler sürüyor. Son olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Amasya’daki konuşmasında partisinin üç ekonomi kurmayının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le bir araya geleceğini açıkladı. Bu görüşme, CHP’nin gölge kabinesi ve ilgili bakanların yapacağı dördüncü görüşme olacak.
Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş, Bursa’da Ülkü Ocakları mensubu birden fazla kişi tarafından takip edildiğini öne sürerek şikayetçi oldu. Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ise olayın ardından sosyal medya hesabından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’a tepki gösterdi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi’nde İspanyol gazetecinin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’la ilgili sorduğu soruya sinirlendi, “Bir basın mensubunun kalkıp da bu teröristleri böyle savunmuş olması bizi ciddi manada üzmektedir” dedi.
Kocaeli’nde Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nin bahçesinde düzenlenen mezuniyet töreninde bazı kız öğrencilerin, “kıyafet yönetmeliğine uymayan kıyafetler giydikleri” iddia edilerek alana alınmadığı olayla ilgili, okul idarecileri Medyascope’a konuştu. Eğitim-Sen yaşanan krizden, yayınlanan genelge nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’nı sorumlu tutarken, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan ile isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili olayın kıyafet nedeniyle çıkmadığını öne sürdü.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) seçmenler 5 Kasım 2024’te ülkenin yeni başkanını seçmek için sandık başına gidecek. Henüz başkan adayları kesinleşmemiş olsa da şu anki ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olması öngörülen eski ABD Başkanı Donald Trump başkanlık için yarışacak gibi görünüyor.
Reuters/Ipsos anketinden ilk sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı. Ankete göre Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olma olasılığı yüksek görünen eski ABD Başkanı Donald Trump, şu anki başkan Joe Biden’ın iki puan önünde.
Kosova’nın başkenti Priştine’de en az 4 bin sahipsiz sokak köpeği olduğu düşünülüyor. Priştine’de sokak köpeklerini sahiplenenlere aylık 50 euro ödenecek. 50 euro, Kosova’da asgari ücretin 3’te 1’i demek.
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi final serisi dördüncü maçında Anadolu Efes’i uzatmada 80-72’lik skorla mağlup eden Fenerbahçe Beko, seriyi 3-1 noktaladı ve 11. kez şampiyon oldu.
UEFA EURO 2024, yarın (14 Haziran 2024) başlıyor ve 14 Temmuz 2024’te sona erecek. Turnuva, Almanya’nın 10 farklı şehrinde oynanacak. Final maçı, Berlin’deki Olimpiyat Stadı’nda oynanacak.