Sokak köpeklerinin öldürülmesini içeren yasa teklifi TBMM’de yapılan oylamada 224 ret oyuna karşı 273 oyla kabul edildi. 49 farkla Meclis’ten geçen yasanın oylamasında DEVA Partisi Milletvekili Selma Aliye Kavaf çekimser kaldı. Yeniden Refah Partisi ile HÜDA-PAR milletvekillerinden hiçbiri oylamada bulunmazken, AKP’den 20, MHP’den 21, DEM Parti’den 22, İYİ Parti’den altı, CHP’den dört milletvekiliyle birlikte toplam 95 milletvekili oylamaya katılmadı.
Kamuoyunda tepki çeken “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bu sabaha karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Muhalefetin itiraz ettiği 17 maddeden oluşan ve sokak köpeklerinin öldürülmesini öngörmekle birlikte bunun sorumluluğunu belediyelere bırakan kanun teklifi Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşacak.
Oylamaya 593 milletvekilinin 498’i katıldı. Yasa teklifine 273 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Oylamada çekimser oy kullanan tek isim Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Milletvekili Selma Aliye Kavaf oldu.
95 milletvekili oylamaya katılmadı
TBMM’de yapılan oylamaya DEM Parti’den 22, AKP’den 20, MHP’den 21, İYİ Parti’den altı, CHP’den dört milletvekili katılmadı. Dörder milletvekili bulunan Yeniden Refah Partisi ile Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Kurul’da bulunmadı. Demokratik Sol Parti’nin (DSP) tek milletvekili ile Saadet-Gelecek Grubu’ndan iki, Demokrat Parti’den (DP) bir, DEVA Partisi’nden iki ve Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) iki milletvekili de oylamaya katılmadı. Parlamentoya İYİ Parti ile girip bağımsız milletvekili olarak devam eden altı milletvekili de oy kullanmadı.
Böylece, 593 milletvekilinin 95’i kamuoyunda tartışılan ve günlerdir protestolara sebep olan yasa teklifinin Genel Kurul oylamasına katılmadı.
Muhalefet partilerinin tüm milletvekilleri oylamaya katılsa yasaya engel olunabilir miydi?
AKP’nin 264, MHP’nin 50, Yeniden Refah’ın dört, HÜDA-PAR’ın dört ve DSP’nin bir milletvekili olmak üzere, 14 Mayıs 2023’te Cumhur İttifakı bünyesinde seçime giren partiler TBMM’de 323 sandalyeye sahip.
Buna karşın CHP’nin 127, DEM Parti’nin 57, İYİ Parti’nin 32, Saadet Partisi ile Gelecek Partisi’nin oluşturduğu TBMM Grubu’nun 20, DEVA Partisi’nin 15, Demokrat Parti’nin üç, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) üç, DBP’nin iki ve Emek Partisi’nin (EMEP) iki olmak üzere muhalefetin toplam 261 milletvekili bulunuyor.
İktidar, yasama yılı bitmeden sokak hayvanlarına ilişkin düzenlenmesinin tamamlanması için muhalefetin toplam milletvekili sayısından daha fazla temsilcisini Genel Kurul’da hazır bulundurdu. İktidar bloğundan 273 milletvekilinin yasaya “evet” oyu vermek üzere geldiği Genel Kurul’a muhalefet partileri tam kadro katılsaydı da oylama sonucu değişmiyordu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
TBMM Başkanı Kurtulmuş ile eski bakanlar Soylu, Bozdağ katılmadı
Sokak köpeklerinin öldürülmesine yol açacak yasanın oylamasına katılmayanlar arasında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, eski AKP’li bakanlar Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ ve Mehmet Muş, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş dikkat çeken isimler oldu.
Devlet Bahçeli ve kurmayları oylamaya katılmadı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve partinin kurmayları Semih Yalçın, İzzet Ulvi Yönter, İsmet Büyükataman ve Feti Yıldız oylamaya katılmadı. Geçtiğimiz günlerde Meclis’te İYİ Partililer ile yaşadığı yumruklu kavgada tansiyonu yükseldiği için rahatsızlanan MHP Grup Başkanvekili Erhan Akçay da Genel Kurul’da değildi.
CHP’den 123 ret
Oylamada CHP’li 123 milletvekili ret oyu kullandı. Yasa teklifi Genel Kurul’a geldiğinde, bütün milletvekillerine “eksiksiz ve mazeretsiz” katılmaları için çağrı yapan CHP dört kişilik fire verdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, üç milletvekilinin hasta olduğu, birisinin ise yurtdışında olduğu gerekçesiyle oylamaya katılmadığını duyurdu.
Tuncer Bakırhan, Sezai Temelli ve Pervin Buldan oylamada yer almadı
Yasa teklifine karşı çıkan ve komisyonda, Genel Kurul’da muhalefet eden DEM Parti’nin 22 milletvekili oylamada yoktu. Geçtiğimiz günlerde annesini kaybeden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile Grup Başkanvekili Sezai Temelli, önceki dönem Eş Genel Başkan Pervin Buldan, önceki dönem Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Genel Başkanı İbrahim Akın, Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekili Saki Özgül oylamaya katılmayanlar arasında yer aldı.
İYİ Parti’de altı fire, istifa eden beş milletvekili de katılmadı
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Meclis’teki oylamaya katılırken altı milletvekili oylamaya katılmadı. İYİ Parti’den ayrılarak bağımsız milletvekili olarak yollarına devam eden Koray Aydın, Salim Ensarioğlu, Ahmet Ersagun Yücel, Seyithan İssiz, Adnan Beker ve Ümit Dikbayır da oylamaya katılmadı.
CHP, AYM’ye gidecek
Türkiye kamuoyunda tepki çeken ve muhalefetin eleştirdiği kanun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Meclis’te yapılan oylamaya katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını söyledi. “Anayasa Mahkemesi’ne kanunu götüreceğiz. Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda ve yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız” diyen Özel, CHP’li belediyelerin söz konusu yasaya karşı direneceklerini kaydetti.
Sokak köpeklerine “ötanazi” tartışmalarına neden olan düzenleme sonrası AKP milletvekillerinin TBMM’de çektirdiği hatıra fotoğrafı hem muhalefet sıralarında hem de kamuoyunda tepki çekti.
AKP’den oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Süleyman Soylu
Ömer Çelik
Numan Kurtulmuş
Bekir Bozdağ
Tuğrul Türkeş
Derya Yanık
Suna Kepolu Ataman
Mehmet Sait Yaz
Serkan Bayram
Müşerref Pervin Tuba Durgut
Erkan Kandemir
İsmail Emrah Karayel
Zafer Sarıkaya
Mehmet Akif Yılmaz
Tamer Akkal
Mahmut Özer
Mehmet Muş
Yusuf Ziya Yılmaz
Burhan Kayatürk
Cengiz Aydoğdu
Ferhat Nasıroğlu
MHP’den oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Devlet Bahçeli
Feti Yıldız
İzzet Ulvi Yönter
Semih Yalçın
Sadir Durmaz
Mevlüt Karakaya
Yaşar Yıldırım
Abdurrahman Başkan
İsmet Büyükataman
Pelin Yıllık
Vahit Kayrıcı
Musa Küçük
Levent Uysal
Celal Adan
Baki Ersoy
Mustafa Kalaycı
Ahmet Erbaş
Erkan Akçay
Zuhal Karakoç Dora
İlyas Topsakal
Halil Öztürk
DEM Parti’den oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Tuncer Bakırhan
Sırrı Sakık
Semra Çağlar Gökalp
Ceylan Akça Cupolo
Serhat Eren
Mehmet Kamaç
Berdan Öztürk
Meral Danış Beştaş
Cengiz Çiçek
Özgül Saki
İbrahim Akın
Sümeyye Boz
Sezai Temelli
Ömer Öcalan
Pervin Buldan
Sinan Çiftyürek
Mahmut Dindar
Güldan Kaçmaz Sayyiğit
Zeynep Oduncu
Mehmet Zeki İrmez
Nevroz Uysal Aslan
Yılmaz Hun
DBP’den oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Çiğdem Kılıçgün Uçar
Keskin Bayındır
İYİ Parti’den oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Ayyüce Türkeş
Yüksel Selçuk Türkoğlu
Mehmet Akalın
Ünal Karaman
Hüsmen Kırkpınar
Lütfullah Kayalar
CHP’den oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Hüseyin Yıldız
Orhan Sarıbal
Melih Meriç
Cevdet Akay
Yeniden Refah Partisi’nden oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Fatih Erbakan
Doğan Berkin
Mehmet Aşıla
Ali Yüksel
Serkan Ramanlı
DEVA Partisi’nden oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Sadullah Ergin
Medeni Yılmaz
Saadet Partisi’nden oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Birol Aydın
Doğan Demir
HÜDA-PAR’dan oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Zekeriya Yapıcıoğlu
Şehzade Demir
Faruk Dinç
Demokrat Parti
Haydar Altıntaş
DSP’den oylamaya katılmayan milletvekilleri:
Önder Aksakal