“Türkiye tiyatrosunun en dirençli, asla vazgeçmeyen ismi” – Dostları Genco Erkal’ı anlattı

Usta oyuncu Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kan kanseri ile mücadele eden Genco Erkal’ı dostları, çalışma arkadaşları ve meslektaşları Medyascope’a anlattı.

Pek çok tiyatro ödülüne layık görülen Genco Erkal, 28 Mart 1938’de İstanbul’da doğdu. Muhsin Ertuğrul’dan gelen teklifle profesyonel olarak tiyatroya başlayan Genco Erkal, aslında amatör oyunculukla ortaöğretim yıllarında ilgilenmeye başladı. Türkiye tiyatro tarihinde önemli işlere imza atan Erkal, “Bir Delinin Hatıra Defteri”, “Sevdalı Bulut”, “Sivas ‘93” ve “Yaşamaya Dair” gibi başarılı oyunlara imza attı.

Bir süredir lösemi (kan kanseri) tedavisi gören oyuncu Genco Erkal, 86 yaşında yaşamını yitirdi. Erkal’ın sosyal medya hesabından dün gece yapılan son paylaşım ise şu mesaj oldu:

“Hoşça kalın dostlarım benim, hoşça kalın! Sizi canımda, canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim, hoşça kalın… Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana. İstemez… Tek hecesiz elveda.”

Nazan Kesal: “Benim için çok özel bir insandı, çok özel bir ruh gitti

Tiyatro oyuncusu Nazan Kesal, yeri doldurulamayacak çok büyük bir ustayı kaybettiklerini söylerken, Genco Erkal’ı çok özleyeceklerini dile getirdi. Genco Erkal’ın kendisi için rol model bir sanatçı olduğunu dile getiren Kesal, “Yaptığı, oynadığı oyunların seçimleriyle, oynama biçimiyle, yeteneğiyle, aklıyla, ölüme gidişiyle bile, bir mektupla, şiirle gitti. Çok çarpıldım. Çok üzgünüm. Benim için çok özel bir insandı, çok özel bir ruh gitti” dedi.

Oyuncu Nazan Kesal

Ezel Akay: “Türk tiyatrosunun en dirençli ve sahneden asla vazgeçmeyen ismi”

Oyuncu, yapımcı ve yönetmen Ezel Akay, Genco Erkal’ı “Türk tiyatrosunun en dirençli, sahneden asla vazgeçmeyen, çok üretken insanlarından biri” olarak tanımladı. Erkal’ın “gerçek” anlamda bir oyuncu olduğunu dile getiren Akay, Erkal’ın bütün bünyesini oyunculuğa adadığını ve çok yetenekli bir oyuncu olduğunu da ekledi.

Erkal’ın “sosyalist” olduğunu ve “ahlak”ın onun hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Akay, “Çalışma arkadaşlarının en çok hoşlandığı şey onun büyük yeteneğiydi. Onunla oynamak bir şeref aslında. Bir yandan oynarken bir yandan öğreniyorsunuz. Benim için öyle oldu en azından. Ben ilk profesyonel tiyatro deneyimimi Dostlar Tiyatrosu’nda ‘Galileo Galilei’ oyununda yaptım. Çok severdim kendisini. Hep bir arada çalışacağımız bir anı bekledim ama maalesef denk gelemedik tekrar” diye konuştu.

Genco Erkal’ın arkasında çok fazla deneyim bırakmış bir “usta” olduğunu aktaran Akay, “Hem Atatürkçü bir tarafı hem de sosyalist bir tarafı vardı. Kendisini öne atmaktan, eylemcilikten hiçbir zaman vazgeçmedi ama tabii dediğim gibi sanatçılar bunu bir tür ahlaki mecburiyetten yapıyorlar. O da bu açıdan çok ahlaklı bir insandı” diye ekledi.

Oyuncu, yapımcı ve yönetmen Ezel Akay

Yekta Kopan: “Gerçek bir devrimciyi kaybettik”

Yazar Yekta Kopan ise derin bir üzüntü duyduğunu belirtip, Erkal ile ilgili şu cümleleri söyledi:

“O kadar büyük bir ruh ki o her zaman yaşayacak. Gerçek bir mücadeleyi, gerçek bir devrimciyi kaybettik. Gerçek bir aydını kaybettik, sadece bir tiyatro insanını değil.”

Yazar Yekta Kopan

Kemal Aydoğan: “Politik tiyatronun inatçılarından birisiydi”

Genco Erkal ile öğrencilik yıllarında tanıştığını anlatan Moda Sahnesi’nin kurucularından yönetmen Kemal Aydoğan, “Tiyatro sanatını yaparken direniş noktaları olur, ona doğru gidersin, sana ilham olur. Genco Erkal hem politik duruşuyla hem de estetik faaliyetiyle çok örnek aldığımız, bu işi nasıl yapıyor dediğimiz bir isim. Hem bağımsız bir tiyatro olarak ayakta kalıyor hem de politik sözünden vazgeçmiyor, bunu da ısrarla söylüyor. Bu ikisini nasıl yapıyor, nasıl bir bileşimdir bu diye sürekli baktığımız bir tiyatrocuydu. Sadece bu iki şey değil, çok da iyi bir oyuncuydu; oynadığı metinlere estetik düzeyi çok yüksek bir oyunculuk da katıyordu” dedi.

Erkal’ın kendilerine hep hem örnek hem de ilham olduğunu söyleyen Aydoğan, “Politik tiyatronun inatçılarından birisiydi. Son gününe kadar bundan hiç vazgeçmedi. Dolayısıyla, tutarlılığın, inadın, isteğin ve nitelikli tiyatro yapmanın Türkiye için örneklerinden biriydi. Bir de bağımsız ve özerk bir tiyatro faaliyetinin bir ömür boyu sürebileceğini de gösterdi” diye devam etti.

Tiyatro yönetmeni ve Moda Sahnesi’nin kurucusu Kemal Aydoğan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.