Geçimini Instagram’dan sağlayanlara ne olacak?

BTK’nın Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan Instagram’a erişim engeli getirmesiyle, platformda e-ticaret yapan pek çok kullanıcı işlerini yapamaz hale geldi.  Instagram’dan geçimini sağlayan pek çok kullanıcının nasıl bir yol izleyeceği belirsiz. Diyetisyen Sema Çolak ve içerik üreticisi Gizem Erbirer, getirilen erişim engelinin işlerini ve hayatlarını nasıl etkilediğini Medyascope’a anlattı.

Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’a, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos Cuma günü erişim engeli getirildi. Türkiye’deki kullanıcılar uygulamaya girdiklerinde platformdaki keşfet ve anasayfa bölümlerini yükleyemiyor, kısacası uygulamayı kullanamıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraoğlu konuyla ilgili, “Instagram’ı katalog suç kapsamında uyardık ancak karşılık bulmadı. Kanun kapsamında erişim engeli getirdik” dedi.

Instagram, aslında sadece sosyalleşmek için kullanılmıyor, aynı zamanda bir e-ticaret platformu olarak da işlev görüyor. Kullanıcılar alışveriş yapabiliyor, uygulamada ve internet sitesinde ciddi miktarda reklam veriliyor. Bu da platformu ticari anlamda önemli bir hale getiriyor. Birçok kullanıcı platformda ürettiği işleri satıyor, reklam alarak ürün tanıtımı yapıyor ve yaptığı işi daha çok insana tanıtıp ulaştırabilmek için Instagram’ı kullanıyor.

“Erişim engeli geldiğinden beri hiç yeni çevrimiçi danışan gelmedi”

Bu isimlerden biri de diyetisyen Sema Çolak. Yaklaşık beş sene önce Instagram hesabını açtığını ve mezun olduktan sonra da bu hesabı kullanmaya devam ettiğini anlatan Çolak, “Son dönemde hesabım güzel bir ivme kazandı, büyüdü. Sanıyorum son dönemde 30 bin takipçiye ulaştım. Yaptığım sağlıklı yemek tariflerini paylaşarak, insanlara öğün seçenekleri sunarak belli bir kitleye ulaştım. Bu kitle de bana çevrimiçi danışan kazandırdı. Böylece sadece ofisimin bulunduğu İstanbul Büyükçekmece bilinirken ülkenin dört bir yanından, hatta Almanya’dan ve İspanya’dan danışanlarım oluyordu” dedi.

Instagram sayesinde hem işini geliştirdiğini hem de sadece bulunduğu ilçe ve şehirde iş yapmak yerine çok daha uzak mesafelerdeki insanlara da ulaşabildiğini belirten Çolak, “Erişim engeli geldiğinden beri Instagram’dan hiç yeni danışan gelmedi. Erişim engelinden önce günde en az 10 kişi bilgi almak için mesaj atardı. Ancak soru soran, mesaj atan kimse olmadı. İşlerin durgun olduğu bu yaz döneminde erişim engeli beni iyice zorladı” diye ekledi ve Instagram’daki kitleyi başka bir platformda bulmanın mümkün olmadığını söyledi.

Mesleği yönetmenlik olan ancak bir gecede işsiz kalınca “lanet olsun böyle işe” diyerek işini bırakan ve yedi yıl önce kendine Instagram hesabı açan Gizem Erbirer de erişim engelinden nasibini alanlardan. Bir yandan sosyalleşmek için Instagram hesabını kullanmaya devam eden Erbirer, üç-dört yıl önce hesabının daha çok takipçiye ulaşmasıyla platformdan para kazanmaya başladığını anlattı.

Ürün linkleri vermeye başladıktan sonra geçinebilecek kadar kazanmaya başladığını belirten Erbirer, “Sonra marka işbirlikleri başladı. Bir tane YouTube kanalım var. Hep YouTube zenginlerini duyuyoruz ya, insanlar herkesi öyle sanıyor ama orası hiç öyle bir yer değil. Bir videonun milyonlarca izlenmesi gerekiyor ki gelen reklam geliri bir anlam ifade etsin. Bana şu an YouTube izlenmelerinden 1 dolar ya geliyor ya gelmiyor” dedi.

“Hepimiz link zengini değiliz”

Influencer’lar arasında çok para kazananların da olduğunu belirten Erbirer, şöyle devam etti:

“Hepimiz öyle değiliz. Hepimiz link zengini değiliz. Birçoğumuz oradan kazandığı para ile çocuğunun okul taksidini zar zor ödüyor. Mesela geçen sene deprem oldu, iki ay boyunca hiçbir şey kazanmadık. İnsanlar gidip dükkanlarını, bakkallarını açmaya devam ettiler deprem olduğunda ama biz link paylaşamıyoruz, işbirliği yapamıyoruz. Yangın oldu ondan önce. Bir ay boyunca bir şey kazanamadık. Bu noktaları atlamamak lazım. Herhangi bir toplumsal olayda benim o günkü kazancım duruyor ve kaç gün duracağı da belli olmuyor.”

Instagram’da içerik üretmeyi hakkıyla yapmak için ciddi bir mesai harcamak gerektiğinin altını çizen Erbirer, “Bir gecede işsiz kalabiliyorsunuz. Erişim engeli geldiği günden beri hiç para kazanamadım. Mesela kafalar karışık: Şu an link vermek yasal ama VPN ile girilip verilen link yasal mı? İki gün sonra ceza mı verecekler? Bu riski göze almalı mıyız? E markalar da zaten Instagram’a giriş oranı düştüğü için işbirliğine sıcak bakmıyor. Evimin tek geçim kaynağı bu olunca ben bu ayı nasıl bitireceğim bilmiyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.