UKOME toplantısında daha önce 15 kez reddedilen yeni taksi sistemi ve araçların sayısının artırılmasına yönelik teklif oybirliğiyle kabul edildi. İstanbul’da 2 bin 500 yeni araç hizmete girecek. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, “Yeni taksilerin rengi sarı ama tasarımı farklı olacak. Yeni taksiler çağa uygun ve dijital olacak” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından gerçekleşen toplantıda İstanbul’un uzun süredir gündeminde olan taksi sorunu ele alındı.
Toplantıda, İmamoğlu’nun daha önce 15 kere reddedilen yeni araç teklifi, bu sefer kabul edildi. Kararda 2 bin 500 yeni aracın hizmete alınması kararlaştırıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni araçların İstanbullulara hayırlı olmasını diledi.
2 bin 500 taksi dijital olarak hizmet verecek
Hizmete girecek 2 bin 500 taksinin, yalnızca “İBB lisanslı dijital taksi çağırma” uygulamalarıyla hizmet vereceği ve yoldan yolcu alamayacağı öğrenildi. Ayrıca söz konusu yeni taksilerde yalnızca kredi kartı ve İstanbulkart ile ödeme yapılacak. Taksilerin renk ve tasarımının da farklı olacak.
Uygulamanın detayları İBB Meclisi’nde görüşülecek. İBB tarafından yürütülecek taksi ihaleleri ve uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih de İBB Meclis’indeki görüşmelerde belli olacak.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, toplantı sonrası konuştu. Akgün, sorunun çözümü açısından önemli bir aşamayı geçtiklerini söyledi. Taksi sayısının ve hizmetin iyileştirilmesinin gündemde olduğunu belirten Akgün, şöyle devam etti:
“Bu konuyla ilgili yoğun bir çalışma sarf ettik, tüm aktörlerle beraber bir arada bir süreç yürüttük. Akademik çalışmalar yaptık ve bugün toplantıda oybirliğiyle bir karar almış bulunuyoruz. İmamoğlu’nun da iradesiyle sorunun çözümü açısından önemli bir aşamayı geçmiş bulunuyoruz.”
“Yeni taksiler dijital ve çağa uygun”
İstanbul’da 1998 yılından beri yeni taksi arzı olmadığını aktaran Akgün, 2 bin 500 yeni taksinin ilk etapta hizmete sunulacağını söyledi.
Sayı açısından ciddi bir sorunun çözüleceğini belirten Akgün, sözlerine şöyle devam etti:
“Tabii sadece sayıyla ilgili bir karar almış bulunmuyoruz. Nicelikle beraber niteliğe ilişkin de yeni bir sistemi aslında oluşturmuş bulunuyoruz bu kararla beraber. Bu yeni taksi tamamen çağa uygun, dijital olacak.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Sorunların önüne geçmiş olacağız”
Akgün, tüm sistemin uçtan uca kontrol edilebilir ve denetlenebilir hale getirileceğini söyledi. Akgün, “Hem yolcu açısından güvenli, erişilebilir hem de esnaf açısından güvenli bir yolculuğu garanti altına almış bulunacağız” dedi.
Taksilerin entegre duraklar ve elektronik uygulamalar üzerinden yolcu alabileceğini vurgulayan Akgün şöyle devam etti:
“Böylece en büyük şikâyet konusu olan yolcu seçme sorununun baştan önüne geçmiş olacağız.”
“Sistemin yenilenmeye doğru gideceğini öngörüyoruz”
Ücretlendirmenin dijital ve kayıtlı olacağını böylelikle adli konuların da önüne geçileceğini söyleyen Akgün, sistemin kontrolünü İBB’nin yapacağını söyledi:
“Bu sistem içerisinde yolcudan bir komisyon ücreti alınmayacak. Esnafımızı da mağdur edecek bir komisyonun önüne geçebilecek denetleme sistemini böylelikle kurduk. Tüm bu sistemin aslında bir yenilenmeye doğru gideceğini öngörüyoruz.”
“Konu İBB’de karara bağlanacak”
İTO Başkanı Eyüp Aksu’nun kararla ilgili bir şerh düşüp düşmediği sorusuna Akgün, “Bir şerh olmadı. Oybirliğiyle geçti teklif. Süreyle ilgili bazı tartışmalar vardı UKOME’de. Biz yetki itibarıyla bugünün gündemi olamayacağını ifade ettik. Konu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karara bağlanacak” dedi.
“Taksilerin tasarımı farklı olacak”
“Araçların rengi ne olacak?” sorusuna ise Aksu, “Sarı olmasına yönelik talepler vardı. Biz de şunu söyledik. Sahada herhangi bir ‘yoldan aldın, almadın’ gibi tartışmalara yol açmaması nedeniyle renginin sarı ama tasarımının farklı olacağına yönelik karar aldık” diye konuştu.