Bugün bilmeniz gerekenler (4 Eylül 2024)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

Askeri darbeyle iş başına geldiği gerekçesiyle Türkiye’nin sert eleştirilerine muhatap olan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, ilk kez Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ankara’ya gelen Sisi’yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı. İki lider, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçerek ikili görüşme gerçekleştirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul-Vaniköy’deki kaçak villa inşaatına ilişkin olarak açıklama yaptı ve yıkıma başlandığını duyurdu.

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar hayatını kaybetti. Kolivar, siroza bağlı kalp krizi nedeniyle 67 yaşında vefat etti.

Arama kurtarma ekipleri yeraltı görüntüleme cihazlarını bugün (4 Eylül) itibarıyla kullanmaya başladı. Aramalar Narin’in kaybolduğu Diyarbakır’ın Tavşantepe Mahallesi’nde yoğunlaştı. Çalışmalara Cumhuriyet Savcısı da katılıyor. Yeraltı görüntüleme cihazları özellikle son dönemde ölenlerin gömüldüğü mezarlarda kullanılıyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) sokak hayvanları yasasını gündemine aldı. AYM sokak hayvanları hakkında çıkarılan kanunun iptal edilmesi ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açılan davayı görüşecek.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’daki Makala Hapishanesi’nde meydana gelen firar girişiminde 129 kişinin öldüğü açıklandı. İçişleri Bakanı, olayda 24 kişinin vurularak öldüğünü, diğerlerinin izdihamda boğulduğunu belirtti.

Brezilya Devlet Başkanı Lula, X platformunun ülkede yasaklanmasının ardından Elon Musk’ı eleştirdi ve zenginliğinin dünyaya “aşırı sağ bir ortamı” dayatamayacağını söyledi.

ABD, İsrail-Hamas çatışmasını sonlandırmak için son hamlesini yapmaya hazırlanıyor. Washington, taraflara “ya kabul et ya vazgeç” niteliğinde nihai bir ateşkes teklifi sunmaya hazırlanıyor. Yeni öneriye göre Philadelphi Koridoru’na ABD’nin eğittiği Filistinliler konuşlanacak. İsrail’in yanıtı merakla bekleniyor.

Ukrayna’da hükümet krizi derinleşiyor. Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’nın istifa dilekçesini parlamentoya sunduğu açıklandı. Son günlerde Adalet, Stratejik Endüstriler, Çevre Bakanları ile Avrupa Entegrasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı’nın da istifa etmesiyle, kabinede büyük bir değişim yaşanıyor.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, 12 günlük Güneydoğu Asya gezisinin ilk durağı Endonezya’da dini aşırılıkçılığa karşı uyarıda bulundu ve barış çağrısı yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.