Şehir Hepimizin’in yeni videosunda Zeynep Nurayanoğlu’nun konuğu Emel Gülşah Akın. Akın, “Kültürü Koru, Yaşamı Koru, İklimi Koru” raporunu anlatarak müzelerin iklim değişikliğiyle mücadelede nasıl bir rol üstlenebileceğini ve sürdürülebilir müzecilik uygulamalarını değerlendirdi.
Museums for Future’un Türkiye ekibi tarafından hazırlanan “Kültürü Koru, Yaşamı Koru, İklimi Koru” raporu, müzelerin sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine karşı nasıl bir dönüşüm geçirmesi gerektiğini ele alıyor.
Müzeler, iklim krizine karşı hangi somut adımları atabilir? Sürdürülebilir müzecilik uygulamaları ziyaretçilerin farkındalığını nasıl artırabilir? Kültürel mirasın korunması için müzelerin enerji tüketimi nasıl azaltılabilir? İklim değişikliğinin müze koleksiyonları üzerindeki en büyük tehditleri nelerdir? Müzeler, toplumu iklim adaleti konusunda bilinçlendirmek için nasıl bir rol üstlenmeli?
Müzeler nasıl dönüşebilir?
Museums for Future Türkiye koordinatörlerinden Emel Gülşah Akın, müzelerin iklim dostu bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini belirtti.
Akın, “Müzeler, sadece görsel bir deneyim alanı değil, aynı zamanda bir organizasyon sistemi. Müzelerin sergileme, koleksiyon koruma ve eğitim programları, iklim dostu bir yapıya kavuşturulmalı”
Müzelerin, iklim krizinin etkilerine duyarlı olması ve karbon ayak izlerini azaltması gerektiğini söyleyen Akın, bu konudaki somut adımlara dikkat çekiyor: “Bazı müzeler, gece boyunca gereksiz aydınlatma kullanarak enerji israf ediyor. Basit önlemler bile büyük fark yaratabilir. Bunun yanı sıra, müzelerdeki eğitim materyallerinin geri dönüştürülmüş malzemelerle hazırlanması da önemli”
Müzeler ve toplumsal duyarlılık
Müzeler, sadece sergi alanları olmanın ötesinde, iklim adaleti ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratacak alanlar haline gelmeli. Akın, bu konuda şu vurguyu yapıyor:
“Müzelerin en eski işlevlerinden biri koruma, saklama ve gelecek nesillere aktarma. Ancak bu eserlerin geleceği de iklim krizinin elinde. Sürdürülebilir politikalar benimsemeyen müzeler, aslında kendi varlıklarını da tehlikeye atıyor”
Museums for Future ekibi, bu bilinçle hareket ederek Türkiye’deki müzelerin iklim dostu adımlar atması için rehberler oluşturuyor. “Kültürü Koru, Yaşamı Koru, İklimi Koru” raporu da bu kapsamda önemli bir kaynak sunuyor. Müzelerin, topluma bu bilinci aşılamada daha aktif roller üstlenmesi gerektiği ise bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.