Şehir Hepimizin (412): Fotoğrafın grameri

Esra Özdoğan, Şehir Hepimizin Fotoğrafın grameri başlıklı videosunda Abdullah Ezik’e fotoğraf pratiğini anlattı.

“Her fotoğraf bir anlatı kurar” diyen Özdoğan, fotoğrafın en nihayetinde birinin bakışı ve dolayısıyla birinin sözü olduğunu vurguladı. Sanatçı, “Dünyanın ya da tarihin gerçeğini değil, kendi gerçeğimi fotoğraflıyorum” dedi.

Fotoğrafa edebiyattan ilhamla yaklaştığını vurgulayan Özdoğan, “Edebi anlatılardan ödünç aldıklarımı fotoğrafa nasıl taşıyabileceğimi düşünüyorum” diye konuştu.

Makinedeki Hayalet

Hayalet temasını merkeze aldığı son sergisi Makinedeki Hayalet üzerine de konuşan Özdoğan, “Hayaletler kriz anlarında geri döner. Zamansallığı bozar ve algımızı alt üst eder” dedi. Bu temayı uzun okuma ve analizlerle şekillendirdiğini belirten sanatçı, “Sanat tarihinde ve edebiyatta hayalet imgelerinin çeşitliliğini inceledim” diyerek araştırma sürecine de dikkat çekti.

Özdoğan şöyle devam etti: “Hayaletleri kültürde ve edebiyatta toplumsal inanışlarda ya da bireysel hezeyanlarda analiz edince hep kriz anlarında geri dönüyorlardı. Zaten bir kere ölüm var işin içinde ve ölümden geri dönüyorlar. Dolayısıyla o zamanın çizgisel işleyişinin yapısını bozuyorlar. Aslında bizim de zaman algımızı alt üst ediyorlar. Bu mesela fotoğrafın da çok yaptığı bir şey” dedi.

Fotoğrafta şans faktörünün büyük bir payı var

Özdoğan fotoğrafçılıktaki unsurları anlattı.

Özdoğan, “Sahnelerin önce bir tasarımı oluyor. Bazıları işin başından beri kafamda oluyor. Bazıları yolda belirleniyor. Bazılarına enteresan bir biçimde tesadüfler getiriyor. Fotoğrafta şans faktörünün büyük bir payı var. Önce bir hayal görüntü herhalde zihinde kökleşip yapılanıyor” dedi. Sözlerine şöyle devam etti: “Tek bir görüntünün diğerleriyle hem formal çerçevede hem de içerik açısından bağlantılı olması lazım. Çok çarpıcı bir görüntü elde edebilirsin. Ama o tek başına ayrık kaldıysa onu elemek zorunda kalıyorsun. Yalnızca sahneleri, duruşları, pozları değil, öncesinde kullanacağın malzemeyi de, ışığa göre düşünmen, ona göre kurgulaman gerekiyor”

Özdoğan fotoğrafçılıkta dikkat edilmesi gerekenleri değerlendirdi.

Özdağan fotoğrafın anla çalıştığını söyledi. Esra Özdoğan, “Hareketli görüntü anlar üzerinden düşündüğünde bir tık daha affedici olabilir. Burada öyle bir şey yok. Yani detay hatalarını gizleyemezsin, hafifletemezsin. Ufak bir unutkanlık, ufak bir dalgınlık bir şeyin unutulması bile işi öldürür. O anın heyecanıyla ya da gerginliğiyle, stresiyle iki sene çöpe gidebilir. O yüzden çok dikkatli olmak, her şeyi hesaba katmak lazım. Makineye o istediğin görüntüyü aldıktan sonra sonrasını da aslında gözeterek onu kaydetmen lazım” dedi.

Şehir Hepimizin (412): Fotoğrafın grameri
Şehir Hepimizin (412): Fotoğrafın grameri

Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.