AFAD bütçesi ve bağışlar nerede? Bağışların şeffaf bir şekilde izlenmesi mümkün mü? Deprem öncesinde bütçeler doğru planlanıyor mu? İstanbul için ayrılan afet bütçesi yeterli mi? Gürhan Ertür’ün konuğu Prof. Dr. Nurhan Yentürk. Yentürk, AFAD bütçesi ve deprem harcamalarını, afet yönetimi bütçelerinin yetersizliği ve harcama süreçlerindeki eksikliklere dikkat çekti.
Prof. Dr. Nurhan Yentürk, AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın afet ve depremlere yönelik bütçelerini Şehir Hepimizin yeni videosunda değerlendirdi.
Prof. Dr. Nurhan Yentürk’e göre, merkezi yönetim bütçelerinde risk azaltmaya yönelik harcamalar yetersiz kalıyor. “Bütçede yüksek rakamlar yerine afet sonrası müdahaleye odaklanılıyor. Oysa bütçeler afet öncesi önlemler için kullanılmalı” dedi. 2023 yılındaki büyük harcamanın 6 Şubat depremleri sonrası mecburen yapıldığını belirtti.
Prof. Dr. Nurhan Yentürk, AFAD’ın bütçesinin merkezi yönetim harcamalarındaki payının 2023’te %13’e çıktığını söyledi. “Önceki yıllarda bu oran %1 bile değildi. Deprem sonrası büyük harcamalar zorunlu hale geldi” dedi.
Prof. Dr. Nurhan Yentürk, afetlere ayrılan bütçenin yetersizliğine ek olarak, bağışların kullanımındaki şeffaflık eksikliğine dikkat çekti. “Bağışlar sık sık AFAD tarafından açıklanıyor. 1 Mart 2025 itibarıyla 144 milyar TL bağış toplandığı belirtiliyor. Ancak bu rakam, harcamaların yanında oldukça küçük kalıyor” dedi.
Bağışların ne kadarının bireylerden, ne kadarının kamu bankalarından geldiğinin bilinmediğini belirten Prof. Dr. Nurhan Yentürk, “İlk günlerde kamu bankalarından büyük bağışlar yapıldı. Ancak daha sonra detaylı bir döküm paylaşılmadı” dedi. Bu belirsizliğin bağışların nasıl kullanıldığına dair şeffaflık sorununu arttırdığını ekledi.
Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz