Medyada Kadın Yoksulluğu: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden çarpıcı veriler

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kadın Gazeteciler Komisyonu’nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir toplantı düzenledi. “Medyada Kadın Yoksulluğu” toplantısında, medya sektöründeki cinsiyet eşitliği, ücret, kariyer ve gelecek kaygısı sorunları ele alındı.

Medyada Kadın Yoksulluğu: TGC toplantısından çarpıcı veriler
Medyada Kadın Yoksulluğu: TGC toplantısından çarpıcı veriler

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Gazeteciler Komisyonu’nun düzenlediği toplantı, 7 Mart 2025 Cuma günü TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, T24 Yazarı Çiğdem Toker, TGC Yönetim Kurulu üyesi ve Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu ile TGS Kadın Gazeteciler Komisyonu Sekretarya Üyesi Gülfem Karataş’ın konuşmacı olduğu toplantının moderatörlüğünü Kadın Gazeteciler Komisyonu Başkanı Ayşegül Aydoğan Atakan üstlendi. Toplantıda özellikle medya sektöründeki kadın gazetecilerin yaşadığı mesleki sorunlar ve çözüm önerileri detaylı şekilde tartışıldı.

Munyar: “Gazetecilere yönelik hak ihlallerini görünür kılmaya çalışıyoruz”

TGC Başkanı Vahap Munyar açılış konuşmasında, mesleğin zor zamanlardan geçtiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkın haber alma hakkı için görevlerini yapan gazetecilere yönelik haksız gözaltı ve tutuklamalar sürüyor. Maalesef haberin serbest dolaşımı engelleniyor. Biz hem üyelerimizle hem de evrensel etik ilkelerle çalışan tüm meslektaşlarımızla dayanışma içindeyiz.” Munyar, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için mücadelelerinin sürdüğünü belirterek, Siber Güvenlik Yasa Teklifi’nin kabul edilirse gazeteciler için ikinci bir sansür yasası olacağını dile getirdi.

Medyada Kadın Yoksulluğu: TGC toplantısından çarpıcı veriler
Medyada Kadın Yoksulluğu: TGC toplantısından çarpıcı veriler

Çerkezoğlu: “Kadın işsizliği yüzde 38’lere ulaştı”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kadın işsizliğinin boyutlarına dikkat çekti. Çerkezoğlu, ülke genelinde bir işe iki kişi başvurduğunda erkeklerin kadınlara tercih edildiğini söyleyerek, “Kadın işsizliği maalesef çok yaygın. İktidar bu yılı aile yılı ilan etti. Ancak kadını sürekli ailede, evde konumlandıran bir anlayış var. Yaşadığımız yoksulluk kadınların sırtındaki bakım yükünü de artırdı,” dedi. Çerkezoğlu, kadınların eşitsizliklerden ve ayrımcılıktan kurtulabileceği, evde, iş yerinde ve sokakta eşit, özgür yaşayabileceği bir ülke kurulması gerektiğini vurgulayarak kadın mücadelesinin aslında demokrasi mücadelesi olduğunu söyledi.

Göksu: “Kadın gazetecilerin yüzde 75’i aldığı ücretten memnun değil”

TGC Yönetim Kurulu Üyesi, Kadın Gazeteciler Komisyonu Koordinatörü ve Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu, komisyonun yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Kadın gazetecilerin yüzde 75’inin aldığı ücreti yetersiz bulduğunu belirten Göksu, “Türkiye’de OECD rakamlarına göre bir kadının ev işlerine ayırdığı süre 305 dakika. Erkeklerin ise ayırdığı süre 67,6 dakika. Kadınlar anne olarak, ev işi yaparak, hem de çalışarak çok yoruluyor,” dedi. Medyada cinsiyet eşitliğinin sağlanması için öneriler sunan Göksu, “Hem toplumda hem de medyada derin bir yoksulluk olduğunu kabul etmeliyiz. Bunu değiştirmenin en temel yollarından biri hakikaten toplumsal cinsiyet eşitliğini içselleştirmekten ve hayata geçirmekten geçiyor. Beynimizi değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü zihnimiz bizim dilimizi biçimlendiriyor. Dilimizden çıkan her sözcükle toplum şekilleniyor. Medya olarak bizim burada çok büyük sorumluluğumuz var,” diye konuştu.

Medyada Kadın Yoksulluğu: TGC toplantısından çarpıcı veriler
Medyada Kadın Yoksulluğu: TGC toplantısından çarpıcı veriler

Toker ve Karataş: “Bütçeden kadınlara ayrılan pay ve sendikal mücadele önemli”

T24 Yazarı Çiğdem Toker, bütçeden kadınlara ayrılan payın yetersiz olduğunu vurguladı. Toker, “Kadının Güçlendirilmesi başlığı altında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi içinde kadına ayrılan ödenek yaklaşık 6 milyar lira. Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi başlığı altında ise yaklaşık 16,7 milyar TL ayrıldı. Aradaki fark, iktidarın kadını yalnızca aile içinde konumlayıp değer biçen yaklaşımı hakkında fikir veriyor,” dedi. TGS Kadın Gazeteciler Komisyonu Sekretarya Üyesi Gülfem Karataş ise sendikal mücadelenin önemini vurguladı. Karataş, sendika olarak yaptıkları anketlere göre kadın gazetecilerin yüzde 77’sinin mesai ücreti alamadığını ve kadın gazetecilerin bir yandan yoksullukla baş etmeye çalışırken diğer yandan sözlü ve fiziksel tacize maruz kaldığını belirtti. Karataş, “Biz toplu sözleşmelere cinsiyet ayrımcılığını önlemeye yönelik maddeler koyuyoruz. Bu sorunların çözümünde mesleki dayanışmanın çok büyük önemi var,” diye konuştu.

Kaynak: TGC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.