Eksik Olan (309) – Nesnelerin dili olsaydı bize ne anlatırlardı? | Melida Tüzünoğlu ile söyleşi

Eksik Olan’da bu hafta yazar Melida Tüzünoğlu ile April Yayıncılık’tan çıkan yeni kitabi “Her Şey Konuşacak” adlı kitabı üzerine söyleştik.

Nesnelerin dili olsaydı bize ne anlatırlardı?

Ambulansla Dünya Turu, Annem Bir Robot Doğurdu, Cimri Cömert ve Size Müthiş Bir Yemek Hazırladım adlı kitaplarıyla geleceğin edebiyatının müjdecisi Melida Tüzünoğlu, ana kahramanı elbise olan benzersiz bir maceraya imza atıyor.

Her Şey Konuşacak, defalarca okumak isteyeceğiniz unutulmaz bir roman.

Aral Gölü, Angora Keçisi, Gazze bezi, çöldeki paslı gemi, Avrupa’dan Türkiye’ye taşınan çöpler, lüks modaevleri, Baltalimanı Anlaşması, naylon çoraplar, Prenses Diana…

Hepsini birbirine bağlayan, aynı makineye atan sistemin hikayesi bu.

Tüzünoğlu bu kez kıyafetleri konuşturuyor, bir zamanlar canlı olan hammaddelerden üretilenler, bu yenilikçi ve cesur yazarın kelimeleriyle hayata geri dönüyor.

Her ilmekte sömürgeciliğin tarihi, her katmanda bilinçsizliğin yıkıcılığı var. Adaletsizliklerle, uluslararası anlaşmalarla, zorbalıkla örülmüş yüzyılların sonunda bu kez söz bizi sarıp sarmalayan yumuşacık kıyafetlerde.

Her Şey Konuşacak; tüm ihtişamıyla tasarımların, tüm çelişkileriyle yakın tarihin ve tüm naifliği ile insanlığın coşkulu, ilham verici ve trajikomik romanı.

Hâlâ umut var, bir de şansımız: Daha az seri üreterek daha zengin, daha az tüketerek daha görkemli olabilmek mümkün!

Nesnelerin dili olsaydı bize ne anlatırlardı?
Nesnelerin dili olsaydı bize ne anlatırlardı? | Melida Tüzünoğlu ile söyleşi

Kitaptan

“Güven duygunuz o kadar büyümüş ki gevşemiş. Güvenince kontrolü kaybetmişsiniz. Fazla güven, aklınızı kullanmanızı engellemiş, aptallaştırmış. İçini boşaltmış her şeyin. Göz göre göre yanlış düğmeye bile basacaksınız. Çünkü çok rahatlamışsınız. Yanlış bir program bile doğru yıkar, diyecekseniz neredeyse. Oysa yanlış hayat doğru yaşanmaz; yanlış program da doğru yıkamaz.”

Melida Tüzünoğlu kimdir?

Melida Tüzünoğlu 1984 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Film Çalışmaları lisansının ardından Budapeşte Central European University’den Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji yüksek lisans derecesini aldı.

Görsel kültür ve kolektif hafıza üzerine yazdığı tez çalışması İngilizce olarak yayımlandı. 2008 yılında Hollanda’ya giderek Universiteit Maastricht Avrupa Çalışmaları bölümünde ikinci yüksek lisansını Tanzimat Edebiyatı ve Batılılaşma üzerine yazdığı tezle tamamladı.

Öyküleri ve yazıları 2002 yılından bu yana dergilerde yayımlanmakta. İlk romanı Ambulansla Dünya Turu internet sitesi idefix tarafından yapılan oylamayla 2011’in en iyi ilk romanı seçilirken, 2012’de içinde çizimlerinin de yer aldığı öykü kitabı Annem Bir Robot Doğurdu yayımlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.