Tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu New York Times’a gönderdiği yazısında yaşadıklarını ve Türkiye’deki siyasi gidişata dair değerlendirmelerini paylaştı. “Ben Türkiye Cumhurbaşkanı’nın en büyük rakibiyim, tutuklandım” başlığıyla yayımlanan yazıda İmamoğlu, gözaltına alınma sürecinden yargı eliyle siyasetin dizayn edilmesine kadar birçok başlığa değindi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Cezaevi’nden New York Times için “Ben Türkiye Cumhurbaşkanı’nın en büyük rakibiyim, tutuklandım” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
“Terör operasyonu manzarasıyla karşılaştım”
İmamoğlu, 19 Mart sabahı gözaltına alınışını aktarırken, karşılaştığı güvenlik önlemlerinin bir belediye başkanına değil, bir terör şüphelisine yönelik olduğunu ifade etti.
“Ortaya çıkan manzara, Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’un seçilmiş belediye başkanına değil, bir terör şüphelisine yönelik bir operasyonu andırıyordu” diyen İmamoğlu, sürecin siyasi niteliğini vurguladı.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon haberlerimizin tamamını okuyun.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon videolarımızın tamamını izleyin.
“Sandıkta kazanamayacağını anlayınca devreye yargı girdi”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini sandıkta yenemeyeceğini fark ettiği için yargıyı devreye soktuğunu öne süren İmamoğlu, “Erdoğan, beni seçimle alt edemeyeceğini anlayınca, siyasi rakibini itibarsızlaştırmak ve saf dışı bırakmak için başka yöntemlere başvurdu” ifadelerini kullandı.
Hakkında yöneltilen rüşvet, yolsuzluk, suç örgütü yönetmek ve terör örgütüne yardım suçlamalarının “ağır ama temelsiz” olduğunu belirten İmamoğlu, görevinden uzaklaştırılmasının yalnızca kendisine değil, halkın iradesine de yapılmış bir müdahale olduğunu söyledi.
“Cumhuriyet, bir korku rejimine dönüştü”
Türkiye’de demokratik kurumların yıllar içinde işlevsizleştirildiğini ifade eden İmamoğlu, medyanın susturulmasından belediyelere kayyum atanmasına, Meclis’in etkisizleştirilmesinden yargının siyasallaşmasına kadar pek çok başlıkta yaşanan değişimlerin otoriterleşmeyi pekiştirdiğini dile getirdi. “Türkiye’de özgürlükler hızla yok oluyor” diyen İmamoğlu, ülkenin bir “korku cumhuriyetine” dönüştüğünü ifade etti.
“Bu sadece benim değil, hepimizin meselesi”
İmamoğlu, gözaltına alınmasının Türkiye’nin otoriterleşme sürecinde yeni bir eşiği temsil ettiğini söyleyerek, yazısını şu sözlerle tamamladı:
“Türkiye gibi uzun bir demokratik geçmişe sahip bir ülke, artık otoriterliğe geri dönüşü zor bir yola girmiş durumda. Bu gidişat sadece benim değil, hepimizin meselesidir.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.