Akşam Gazetesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun basın danışmanı ve Medya A.Ş. Başkanı Murat Ongun’un, aralarında Ruşen Çakır’ın da olduğu bazı gazetecileri finanse ettiği öne sürdü. Gazeteciler, haklarını aramak için hukuki yollara başvuracağını açıkladı. İktidara yakın gazetelerde ve internet sitelerinde yer alan bu kumpas haber, bazı garipliklerle dolu.
Akşam Gazetesi’nin 18 Mayıs Pazar günü “İmamoğlu Medyası A.Ş.!” manşetiyle yayımladığı haberde İBB Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un aralarında Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’ın da bulunduğu gazetecilere düzenli olarak maddi destek sağladığı ve bu ödemelerin Emrah Bağdatlı aracılığıyla gerçekleştirildiğini öne sürdü.
Haberde Ongun ve Bağdatlı’nın ilişkisi şu sözlerle anlatıldı:
“Örgüt üyesi olmaktan yakalama kararı çıkarılan, ancak karayolu ile Yunanistan’a kaçtığı belirlenen Emrah Bağdatlı ise, kamuya açık medya kaynaklarındaki bilgilere göre, kameraman olarak çalıştığı dönemden Murat Ongun’un arkadaşı, Ongun’un belediyede üst düzey görevler almasından itibaren yapım şirketleri kurarak belediyeden yüklü ihaleler alan ve Ongun adına para trafiği yürüten ve özellikle ilişkili bazı medya mensuplarına ‘zarfla para dağıtan’ isim olarak biliniyor. Bağdatlı’nın yurtdışına çıkmadan önce de Ongun ile yoğun telefon trafiği olduğu dijital verilerle tespit edilmişti.”
Haberde gazeteciler Ruşen Çakır, Nagehan Alçı, Nevşin Mengü, Yavuz Oğhan, Bahar Feyzan, Aslı Aydıntaşbaş, Batuhan Çolak, Barış Pehlivan, Şaban Sevinç ve İsmail Saymaz hedef gösterildi.
Söz konusu kumpas haberinde bazı gariplikler ve tutarsızlıklar var:
1. Soner Yalçın var mı, yok mu?
T24’den Candan Yıldız’ın dikkat çektiği üzere basılı gazete ile internet sayfasındaki haberde fark var.
Gazetede Oda TV’nin kurucusu gazeteci-yazar Soner Yalçın’ın adı yer alırken, internet haberinde yer almıyor. Soner Yalçın için gazetedeki haberde şöyle yazılı:
“2011’de ‘CHP için medya grubu oluşturma’ talebiyle CHP’ye mektup yazdığı ortaya çıkan ve Ongun’un ‘akıl hocası’ olarak bilinen Soner Yalçın’ın, Ongun ve Bağdatlı ile en sık trafiğe sahip olduğu, Marmaris ve Çeşme’de birlikte tatil yaptıkları da kayıtlara yansıdı. Yalçın’ın trafiği, gazetecilerle olan ilişkisinin merkezinde yer aldığını gösteriyor.”
Gazetedeki haberde Ongun ve Yalçın’ın 70 kez buluştukları, Bağdatlı ve Yalçın’ın da 34 kez görüştüğü ve bu görüşmelerin de 25’ine de Ongun’un katıldığı vurgulandı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ancak bu bilgilerin hiçbiri Akşam Gazetesi’nin internetteki baskısında yer almadı.
Kaynak: Candan Yıldız/T24.
2. Kaynak Anadolu Ajansı mı, Akşam mı?
Gazetecilere kumpas haberinin kaynağı ilk olarak Anadolu Ajansı (AA) olarak gösterilmişti.
Haberin kaynağı daha sonra Akşam Gazetesi olarak değiştirildi.
Çakır, X hesabından paylaştığı mesajında, “Hangisi doğru?” diyerek tepki gösterdi:
Hangisi doğru?
— rusen cakir (@cakir_rusen) May 20, 2025
Akşam Gazetesi'nin, benim de aralarında olduğum gazetecilerle ilgili haberinin ilk halinde haber kaynağı olarak AA (Anadolu Ajansı) gösterilmişti, sonra Akşam Gazetesi olarak değiştirilmiş. Çarşı epey karışmış anlaşılan… pic.twitter.com/jm6aVtZkyk
Gazetecilerden suç duyurusu
Gazeteciler Ruşen Çakır, Yavuz Oğhan, Nevşin Mengü ve Barış Pehlivan, Akşam gazetesinin söz konusu haberi ve sosyal medyadaki paylaşımlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Oğhan, Mengü ve Pehlivan, avukatları Hüseyin Ersöz aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, yasadışı yollarla ele geçirildiği düşünülen HTS/Baz İstasyonu verileri üzerinden, gerçek dışı ve manipülatif bilgileri yayan kişilerin kimliklerinin tespit edilerek haklarında soruşturma başlatılmasını talep etti.