İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerinin yargılandığı dava ertelendi

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile 10 Yönetim Kurulu üyesinin 12’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları dava eylül ayına ertelendi.

İstanbul Barosu davası ertelendi
İstanbul Barosu davası ertelendi

İstanbul Barosu başkan ve yönetim kurulunun 21 Aralık 2024’te Suriye’de öldürüldüğü belirtilen Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için yaptıkları açıklama nedeniyle, “basın ve yayın yolu ile terör propagandası yapmak”, “basın ve yayın yolu ile yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlamasıyla yargılandığı 10 sanıklı dava 9 ve 10 Eylül’e ertelendi.

Bu duruşma iki gün sürdü. İlk duruşmanın birinci gününde (28 Mayıs) kimlik tespiti ile başlayan duruşmaya başka bir dosyadan tutuklu bulunan İstanbul Barosu yönetim kurulu üyesi Fırat Epözdemir alkışlar eşliğinde getirildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri’deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun karşısındaki salonda yapılan duruşmada, Kaboğlu, Epözdemir ve yönetim kurulu üyeleri savunma yaptı.

Kaboğlu savunmasında, “Kimin terör örgütü üyesi olup olmadığı mahkemenin kesinleşen karar ile belli olur. Öldürülen kişiler hakkında bir biçimde, terörist ifadesi kullanılıyor. Bu durumda yalnızca istihbarati bilgiler vardır ancak, kesin bir hüküm yoktur. Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar suçsuz sayılma hakkı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürekli olarak ihlal edilmiştir. Baroları engellemek hukuk güvenliğini zedeler. Hicap duyuyorum, hukuk niyet okumak değildir. Hiçbir kavram terör örgütü övücü değildir. Bugün savunma tarihi bakımından hüzünlü bir gün. 147 yıllık geçmişi bulunan bir kurum, tarihinde ilk kez bu denli büyük bir operasyona tabii tutuluyor” dedi.

İstanbul Barosu davası ertelendi
İstanbul Barosu davası ertelendi

Bugün ise (29 Mayıs) sanıklar ve avukatları, Fırat Epözdemir’in Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde tutuklu yargılandığı davanın duruşması olması sebebiyle katılmadı. Mahkeme başkanı, sanık avukatlarının mazeret dilekçesi sunarak duruşmaya katılmadıklarını söyledi.

Heyet, sanık avukatlarının beyanlarının alınması için sonraki duruşmanın 9 ve 10 Eylül’de yapılmasına karar verdi.

Ne oldu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve ile Yönetim Kurulu üyeleri Rukiye Leyla Süren, Hürrem Sönmez, Ahmet Ergin, Metin İriz, Mehmedali Barış Beşli, Yelda Koçak Urfa, Fırat Epözdemir, Ezgi Şahin Yalvarıcı, Ekrem Bilen Selimoğlu ve Bengisu Kadı Çavdar’ı iki ayrı suçtan soruşturuyor.

Başsavcılık, 21 Aralık 2024’te öldürülen gazeteciler konulu açıklamaları nedeniyle baro yönetimini “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı yanıltıcı bilgi yaymakla” suçluyor. Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri savcılığa ifade vermek yerine yazılı beyan sundu.

Kaboğlu ile yönetim kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesi ve seçim yapılması talebiyle İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ile Baro Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesi ve yeni başkan ile yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi talepli davanameyle İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açılmıştır” denildi.

İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 21 Mart’ta Kaboğlu ile yönetim kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesine ve seçim yapılmasına hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.