İddia: İbrahim Kalın veya Hakan Fidan, Şam’da Mazlum Abdi ile görüşecek

SDG Komutanı Mazlum Abdi.

Al-Monitor’dan Amberin Zaman’ın haberine göre Milli İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın ya da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi ile Şam’da görüşmesi gündemde. Görüşme, Suriye geçici hükümetiyle yapılacak temasların sonucuna bağlı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Suriye Özel Temsilcisi ve Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack, geçtiğimiz günlerde Şam’da bulunan ABD Büyükelçiliği’nde Amerikan bayrağını yeniden göndere çekti ve aynı günlerde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi ile telefonda görüştü.

Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD'nin Şam Büyükelçiliği'nde.
Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği’nde.

Barrack, SDG’nin IŞİD’le mücadelesine ABD’nin desteğinin süreceğini belirtti ve Türkiye ile arabuluculuk sürecine devam etmeleri yönünde Abdi’yi teşvik etti. ABD Büyükelçisi’nin Şam’daki varlığı ve doğrudan SDG komutanıyla teması, bölgedeki diplomatik dengelerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Türkiye-SDG görüşmesi Şam’da mı gerçekleşecek?

Amberin Zaman’ın haberine göre Türkiye tarafı Mazlum Abdi ile üst düzey bir görüşme önerdi. Bu görüşmenin, geçici Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Kürt heyeti arasında yürütülen temasların ardından, Şam’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Haberde, görüşmeyi öneren isimlerin İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın ya da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan olduğu bildirildi. Söz konusu buluşma, Şara hükümetiyle yapılan temasların içeriğine ve olası sonuçlarına bağlı olarak gerçekleşecek.

Ankara’dan U dönüşü: SDG’ye karşı tutum yumuşuyor mu?

Suriye’nin kuzeydoğusunda önemli bir bölgeyi kontrol eden SDG, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG önderliğinde faaliyet gösteriyor.

Fakat Ankara’nın SDG’ye yönelik söyleminde son dönemde yumuşama gözlemleniyor. Bu değişim, PKK’nın silah bırakması ve kendisini feshedeceğini duyurmasının ardından hız kazandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, silahlı yapıların Suriye ordusuna entegrasyon sürecini yakından izlediklerini söylemişti.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü krizi sürüyor

Şam’daki müzakerelerde henüz çözülmeyen başlıca konulardan biri, stratejik öneme sahip TişrinBarajı ve Karakozak Köprüsü’nün kontrolü.

Şam yönetimi tam kontrol talep ederken, SDG bu geçişlerin ortak denetimini istiyor.

Bu noktalarda geçmişte Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu ve SDG arasında şiddetli çatışmalar meydana gelmişti.

Kaynak: Al Monitor