Şehir Hepimizin’in yeni vidoesunda Abdullah Ezik’in konuğu sanatçı Gülsün Karamustafa, BüroSarıgedik ve Merdiven Art Space ortaklığında gerçekleştirilen “Bir Nevi İşgal Hali” başlıklı sergisini anlattı. Sergi, 5 Mayıs – 1 Temmuz 2025 tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.
50 yılı aşkın sanat pratiğinde göç, yerellik, kimlik, kültürel farklılık ve toplumsal cinsiyet gibi konuları farklı açılardan ele alan Karamustafa, resim, enstalasyon, video ile performans gibi birçok farklı mecrada iş üretti. Karamustafa, sanat pratiği ele aldığı temel meseleler Venedik Sanat Bienali’ndeki işi ve yeni kişisel sergisini anlattı.
Serginin ana metaforu olan “anahtar”, kent anlatısındaki devamlılıkları, kırılmaları ve değişimleri simgeliyor. Karamustafa, İstanbul’un tarihinden ilham alarak, şehrin dinamiklerini ve ruhunu, zaman içinde gerçekleşen dönüşümler, el değiştirmeler ve göçlerle şekillenen kolektif hafızayı mercek altına alıyor. “Bir Nevi İşgal Hali”, İstanbul’un yakın geçmişinde bir arada yaşayan toplulukların hikâyelerini de gün yüzüne çıkarıyor. Anahtar, yalnızca bir geçiş nesnesi olarak değil; aidiyet, bağlılık ve sahiplik arasındaki ince çizgiyi simgeleyen güçlü bir sembol olarak karşımıza çıkıyor. Karamustafa’nın çalışmaları, toplumsal hafıza ile kentsel mekânın birbirini şekillendirdiği karmaşık ilişkiyi görünür kılarak izleyiciyi kendi kentsel deneyimleri üzerine düşünmeye davet ediyor.
Anahtar, yalnızca bir geçiş nesnesi olarak değil; aidiyet, bağlılık ve sahiplik arasındaki ince çizgiyi simgeleyen güçlü bir sembol olarak karşımıza çıkıyor. Karamustafa’nın çalışmaları, toplumsal hafıza ile kentsel mekânın birbirini şekillendirdiği karmaşık ilişkiyi görünür kılarak izleyiciyi kendi kentsel deneyimleri üzerine düşünmeye davet ediyor.
(Basın bülteninden)
Gülsün Karamustafa kimdir?
İstanbul’da yaşayan ve çalışan bir sanatçı. Resim, video, yerleştirme ve heykellerle zenginleştirdiği pratiğinde toplumsal cinsiyet, göç ve küreselleşmenin iç içe geçmişliğini inceliyor ve sergiliyor. Sanatçının son kişisel sergileri arasında Mystic Transport [Gizemli Ulaşım], Centrale for Contemporary Art & Argos Centre for Art and Media, Brüksel, Belçika (2015); Swaddling the Baby [Bebeği Kundaklamak], Galerie Krinzinger, Viyana, Avusturya (2016); Chronographia [Kronografya], Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin, Almanya (2016); Gülsün Karamustafa, IVAM Modern Sanatlar Enstitüsü, Valencia, İspanya (2020); Parallel Lives, Parallel Aesthetics: León Ferrari & Gülsün Karamustafa [Paralel Hayatlar, Paralel Estetikler: León Ferrari ve Gülsün Karamustafa], Van Abbemuseum, Eindhoven, Hollanda (2021) ve Gülsün Karamustafa – After the Cosmopolis [Gülsün Karamustafa – Kosmopolis’ten Sonra], Lunds Konsthall, Lund, İsveç (2022) bulunuyor. Seçili karma sergileri arasında da İstanbul Bienalleri, İstanbul, Türkiye (1987, 1992, 1995); 8. Havana Bienali, Havana, Küba (2003); 5. Çetinye Bienali, Çetinye, Hırvatistan (2004); Sevilla Bienali, Sevilla, İspanya (2004); 3. Guangzhou Trienali, Guangzhou, Çin (2008); 11. Kahire Bienali, Kahire, Mısır (2008); 3. Singapur Bienali, Singapur (2011); 1. Kiev Bienali, Kiev, Ukrayna (2012); 4. Selanik Çağdaş Sanat Bienali, Selanik, Yunanistan (2013); 31. São Paulo Bienali, São Paulo, Brezilya (2014) ve 10. Gwangju Bienali, Gwangju, Güney Kore (2014) yer alıyor.